АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості управління фінансовими інвестиціями

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. IV. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ УЧНІВ
  3. V. Особливості обліку деяких запасів
  4. V. Характерологічні особливості
  5. VIII. Особливості проходження служби військовослужбовцями, щодо яких провадиться дізнання, досудове слідство або справа розглядається судом чи вирок суду набрав законної сили
  6. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  7. Автоматизовані системи управління проектами
  8. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  9. Адреса регістра управління завершується на: 11
  10. Актуальність проблеми управління освітою
  11. Аналіз документів: поняття, види, особливості застосування
  12. Аналіз є однією із функцій управління

Підприємства можуть здійснювати фінансові інвестиції у формі вкладень у статутні фонди асоційованих підприємств, дохідні інстру-менти грошового ринку (депозитні вклади в банках) та високоліквідні цінні папери/ Як правило, в складі інвестиційного портфелю підприємств переважають інвестиції у цінні папери (акції, облігації, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати і т.і.).

В процесі управління фінансовими інвестиціями вирішуються наступні задачі:

Ø забезпечення надійності вкладень;

Ø підвищення дохідності інвестицій;

Ø збільшення ринкової вартості вкладень;

Ø забезпечення ліквідності фінансових інвестиції.

Таким чином основна мета управління фінансовими інвестиціями полягає у забезпеченні оптимального співвідношення між дохідністю, ризиком і ліквідністю цінних паперів у відповідності з обраним типом інвестиційного портфеля.

Під інвестиційним портфелем розуміють сукупність інструментів, відібраних для вкладення коштів у відповідності із стратегічними настановами інвестора. Класифікація типів інвестиційного портфеля за різними ознаками наведена на рис.

Типи інвестиційного портфеля

 

 

Рис. 8.7. Класифікація типів інвестиційного портфеля

В залежності від мети інвестиційної діяльності можна виділити портфель доходу, портфель росту і портфель, основна мета якого полягає у мінімізації пов'язаних з інвестуванням ризиків.

Портфель росту передбачає орієнтацію інвестора на збільшення його ринкової вартості шляхом включення фінансових інструментів, ринкова ціна яких має тенденцію до постійного (або стабільного) зростання. Зрозуміло, що ризик, пов'язаний з таким портфелем, дуже високий.

Портфель доходу формується за рахунок цінних паперів, які забезпечують інвесторам високі поточні доходи. Такий портфель також є досить ризиковим.

Портфель мінімізації ризиків формується за рахунок тих фінансових інструментів, які, в першу чергу, забезпечують надійний інфляційний захист та високу ліквідність при невисокому рівні доходу.

 

В залежності від досягнення мети інвестування інвестиційний портфель може бути:

Ø збалансований (сформований з фінансових інструментів, які повністю відповідають меті його формування);

Ø незбалансований (включені в портфель інструменти протиречать меті його формування);

Ø розбалансований (портфель, який раніше був збалансованим, але із-за зміни ринкової кон'юнктури перестав відповідати меті інвестування).

 

В залежності від обраної стратегії інвестування інвестиційний портфель може бути агресивним (високоризикованим), зваженим (поміркованим або середньоризикованим) та консервативним (низькоризикованим).

 

Загальна схема оперативного управління інвестиційним портфелем підприємства наведена на рис. 8.8. Основна задача такого управління фінансовими інвестиціями полягає у збалансуванні обсягів першочергових поточних платежів підприємства з часткою фінансових активів у грошовій формі. Управління портфелем цінних паперів здійснюється шляхом поетапної реструктуризації фінансових активів, яка передбачає:

Ø збереження в портфелі найбільш дохідних і ліквідних паперів;

Ø використання отриманих доходів від інвестицій для відшкодування поточних витрат;

Ø реінвестування частини чистого прибутку у нові цінні папери і реальні проекти.

Таблиця

Стратегія управління портфелем цінних паперів в періоди циклічних змін ставки процента на фінансовому ринку

 

Кон¢юнктурна стадія фінансового ринку Стратегія дій
Ставка процента висока і в подальшому очікується її ще більше зростання · Збільшення розміру портфеля цінних паперів · Збільшення частки короткострокових цінних паперів з метою швидкого переходу до більш високого рівня процентів · Продаж з втратами короткострокових цінних паперів з меншим процентом і купівля фінансових інструментів з більш високим процентом
Ставка процента висо-ка, але в майбутньому може знизитися · Стабілізація розміру портфеля цінних паперів · Збільшення частки довгострокових цінних паперів з метою фіксації більш високого рівня доходу · Продаж з втратами короткострокових цінних паперів з більш низьким процентом і купівля довгострокових фінансових інструментів з більш високим процентом
Ставка процента низь-ка і в майбутньому мо-же ще більше знизити-ся · Зменшення розміру портфеля · Збільшення частки довгострокових цінних паперів з метою фіксації більш високого рівня доходу
Ставка процента низька, але в майбутньому може зрости · Зменшення розміру портфеля · Збільшення частки короткострокових цінних паперів з метою швидкого переходу до більш висо-кого рівня процентів

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)