АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

У завданнях цієї групи з п’яти варіантів відповідей вірними можуть бути від одного до п’яти

Читайте также:
  1. I.6.1.Кризис административно-командной системы в условиях завершения восстановления народного хозяйства после окончания Отечественной войны.
  2. III. Интервью международного тренера
  3. V2: Патофизиология углеводного обмена
  4. VII. Використання міжнародного фактору в інтересах інноваційного розвитку економіки України
  5. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  6. Акты органов международных организаций - источники международного права
  7. Алгоритм действий, рекомендуемый программой Международного Красного Креста
  8. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  9. Анализ одного случая
  10. Анализ одного случая
  11. Аналітична математична модель поверхні (підводного аппарата)
  12. Аркуш відповідей

Завдання групи А (0,5 б)

У завданнях цієї групи з чотирьох варіантів відповідей вірним є тільки один. Бажаємо успіху!

1. Зазначте, які напрямки руху води з розчиненими цукрами переважають в різний час у рослин, які ростуть в помірних широтах:

а) восени – вниз, навесні – наверх; б) восени – вниз, навесні – вниз; в) восени – наверх, навесні – наверх; г) восени – наверх, навесні – вниз.

2. Крила бабок це: а) видозмінені кінцівки; б) видозмінені ротові органи; в) вирости покривів тіла; г) видозмінені органи дихання.

3. Діафрагмальний м’яз ссавців приймає участь у: а) регуляції кровообігу; б) зовнішньому диханні; в) сечовиділенні; г) травленні.

4. У положенні стоячи за умов спокою видих у людини: а) активний за рахунок скорочення внутрішніх міжреберних м’язів; б) активний за рахунок скорочення внутрішніх міжреберних м’язів і діафрагми; в) активний за рахунок роботи основних і допоміжних експіраторних м’язів; г) пасивний за рахунок розслаблення основних інспіраторних м’язів і впливу на грудну клітку сили гравітації.

5. Під час інтенсивного фізичного навантаження одним з джерел енергії для працюючих м'язів є глюкоза, яка утворюється внаслідок глюконеогенезу. В якому органі цей процес відбувається найбільш інтенсивно: а)печінка; б) мозок; в) м’язи; г) шлунок.

6. При поганому освітленні людина бачить предмети у відтінках сірого (не кольоровими) тому що: а) людина нездатна розрізняти кольори; б) існують три типи зорових рецепторів; в) палички мають менші пороги збудження, ніж колбочки; г) інформація від сітківки ока передається по зоровому нерву.

7. Лактоза складається із залишків двох моносахаридів: а) глюкози і галактози; б) глюкози і фруктози; в) фруктози і галактози; г) глюкози і ксилози.

8. Пептидний зв’язок утворюється між: а) двома аміногрупами амінокислот; б) двома карбоксильними групами амінокислот; в) аміногрупою та карбоксильною групою амінокислот; г) SH-групами цистеїну.

9. Який механізм забезпечує закислення вмісту первинних лізосом: а) лізосоми зливаються з кислими везикулами, утвореними в апараті Гольджі; б) насос транспортує протони з цитозолю в лізосоми; в) насос транспортує протони з порожнини лізосоми в цитозоль; г) лізосома зливається з кислим, поглинутим шляхом ендоцитозу, матеріалом.

10. В еукаріотичних клітинах: а) РНК синтезується в ядрі, білки - в цитоплазмі; б) РНК і білки синтезуються в ядрі; в) РНК і білки синтезуються в цитоплазмі; г) РНК синтезиється в цитоплазмі, білки - в ядрі.

Завдання групи Б (1 б)

У завданнях цієї групи з п’яти варіантів відповідей вірними можуть бути від одного до п’яти.

12. До характеристик насінини відносять: а) вегетативний орган у насінних рослин; б) генеративний орган у насінних рослин; в) містить зародок; г) утворюється з насінного зачатку; д) ззовні вкрита ендоспермом.

13. До комах з повним перетворенням належать: а) мурахи; б) клопи; в) сарана; г) терміти; д) жуки.

14. З наведених ознак для інфузорії-туфельки є характерними: а) наявність одного ядра; б) наявність двох ядер; в) наявність однієї скоротливої вакуолі; г) наявність двох скоротливих вакуолей; д) наявність джгутиків

15. Медоносні бджоли використовують танок для передачі інформації про: а) напрямок до їжі; б) кількість їжі; в) якість їжі; г) напрямок руху потенційного ворога; д) кількість ультрафіолетових променів у сонячному світлі.

16. Спільними ознаками Губок та Кишковопорожнинних є: а) багатоклітинність; б) наявність жалких клітин; в) білатеральна симетрія; г) наявність нервової системи; д) здатність до статевого розмноження.

17. Ланцетник: а) має трикамерне серце; б) не має зябер; в) розмножується у воді; г) не має ребер; д) належить до класу Хрящові риби.

18. У кого із названих тварин основу кормової бази дорослих тварин становить рослинна їжа: а) товстолоб; б) дунайський тритон; в) баклан великий; г) ропуха; д) велика панда.

19. До м’язів верхніх кінцівок належать: а) литковий м’яз; б) біцепс; в) кравецький м’яз; г) трицепс; д) мімічні м’язи.

20. Повертання твариною голови до джерела несподіваного звуку: а) забезпечується виключно спинним мозком; б) є прикладом орієнтовного рефлексу; в) є прикладом умовного рефлексу; г) є проявом такої властивості вищої нервової діяльності як пам’ять; д) зникає по мірі звикання до даного стимулу.

21. Четвертинну структуру білка стабілізують такі хімічні зв’язки: а) водневі; б) ковалентні полярні; в) ковалентні неполярні; г) іонні; д) гідрофобні.

22. Йонні канали в плазматичних мембранах еукаріотичних клітин можуть відкриватися при: а) зміні мембранного потенціалу; б) при деформації мембрани; в) фосфорилюванні; г) глікозилюванні; д) дії спеціалізованих сигнальних молекул.

23. Типовими внутрішньоклітинним депо кальцію є такі органели: а) саркоплазматичний ретикулум; б) ядро; в) лізосоми; г) пластиди; д) мітохондрії.

24. Збудник чуми: а) є багатоклітинним організмом; б) є одноклітинним організмом; в) належить до прокаріотів; г) має у своїх клітинах рибосоми; д) має у своїх клітинах мітохондрії.

25. У процесі запліднення сперматозоїд людини в нормі вносить до яйцеклітини: а) кілька пропластид; б) кілька джгутиків; в) дві центріолі; г) гаплоїдний набір хромосом; д) комплекс Гольджі.

Теоретичний тур

1. Біологічна мембрана є прониклою, і в той же час забезпечує цілісність клітини і сталість її складу. Зазначте основні властивості клітинної мембрани, що забезпечують її функції. (8 б.)

2. Кишечник у людини в 4 рази довший за тулуб, у собаки в 4,5 рази, у вівці – в 24 рази. Чим можна пояснити таку різницю в довжині кишечнику? (8 б.)

Практичний тур

1. Ведмежа почало харчуватись м’ясом при масі тіла 9 кг. Харчовий раціон складався лише з м’яса косуль. Скільки косуль (маса тіла косулі 30 кг) повинне було з’їсти ведмежа, якщо маса його тіла досягла 300 кг?

(5 б.)

 


2. Світловолосий юнак, батьки якого мали темне волосся, одружився з темноволосою дівчиною, мати якої мала темне волосся, а батько – світле. У них народилась темноволоса дитина. Вкажіть генотип цієї дитини. Темне волосся домінує над світлим.

(5 б.)


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)