АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Патентування побутових послуг

Читайте также:
  1. G. Послуги з транспортування трубопроводами
  2. Адміністративних послуг
  3. Адміністративної послуги
  4. Адміністративної послуги
  5. Адміністративної послуги
  6. Адміністративної послуги
  7. Адміністративної послуги
  8. Адміністративної послуги
  9. Аналіз обсягу реалізації продукції (послуг)
  10. Анкета обстеження якості готельних та ресторанних послуг
  11. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  12. Аспекти оцінювання якості адміністративних послуг

Статтею 3 Закону “Про патентування деяких видів господарської діяльності” [2] визначено обов’язковість та порядок придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг.

Відповідно до Переліку [7], зокрема, підлягають патентуванню перукарські послуги тільки на території міст Києва, Севастополя та обласних центрів. Якщо підприємство має структурні (відокремлені) підрозділи, торговий патент на надання перукарських послуг придбавається окремо для кожного.

Вартість торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження об’єкта з надання побутових послуг та виду побутових послуг. Межі граничних рівнів такі самі, як в торгівлі.

Патент видається строком на 12 календарних місяців.

Оплата здійснюється щомісяця до 15 числа місяця, що передував звітному.

Під час придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг можна вносити одноразову плату в розмірі вартості торгового патенту за один місяць. На суму, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується розмір плати в останній місяць його дії.

Суб’єкт підприємницької діяльності може зробити попередню оплату вартості торгового патенту або придбавати торгові патенти на надання побутових послуг на наступні за поточним роки (але не більше ніж на три роки), сплативши повну вартість під час одержання патентів. При цьому немає обов’язку довнесення плати за торговий патент при подальшому збільшенні його вартості. Торговий патент повинен бути розміщений у приміщенні підприємства, яке надає побутові послуги, бути відкритим і доступним для огляду.

Торговий патент діє на території органу, який здійснив реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або з яким узгоджено місцезнаходження його структурного (відокремленого) підрозділу. Передача патенту іншому підприємству чи іншому структурному підрозділу цього підприємства не дозволяється.

Наприклад, якщо підприємство зареєстроване в Московському районі м. Києва, а мережа перукарень знаходиться в різних районах (Московському, Печерському та Харківському), то патент придбавається відповідно для кожного об’єкта за його місцезнаходженням.

На вартість придбаних торгових патентів відповідно до ПКУ [1] зменшується розмір податку на прибуток.

Якщо підприємство здійснює тільки ті види діяльності, на які придбано патенти, то бухгалтерський облік ведеться за видами доходів та економічними елементами витрат. При цьому фінансові результати визначаються в цілому по підприємству.

Якщо підприємство здійснює кілька видів діяльності, у тому числі й ту, на яку придбано торговий патент, то облік доходів, витрат і фінансових результатів ведеться окремо за кожним видом діяльності.

Приклад обліку вартості патентів наведено в табл. 1.1. Підприємство здійснює надання перукарських послуг у м. Києві.

Патент придбано на термін з 12 липня 2011 р. по 30 вересня 2011 р.). Щомісячна оплата становить 320 грн.

Розмір оплати на момент придбання:

206,45 грн. (320 грн.: 31 день • (31 - 11)) — за липень 2011 р.;

320 грн. — за серпень 2011 р.;

320 грн. — за вересень 2011 р. Всього сума до сплати: 846,45 грн.

Таблиця 1.1


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)