АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжнародний стандарт ISO 9141

Читайте также:
  1. B.среднюю арифметическую плюс стандартное отклонение
  2. I. Метод стандартизации
  3. Абсолютные и относительные ссылки. Стандартные формулы и функции. Логические функции
  4. Алгоритм электронной цифровой подписи ГОСТ Р34.10-2001. (Отечественный стандарт электронной цифровой подписи).
  5. Анализ отклонений от нормативных (стандартных затрат).
  6. Антропологические размерные стандарты
  7. Архитектурно-строительная стандартизация
  8. Безобидны ли такие стандарты среди юношей?
  9. В 55 МЕЖДУНАРОДНЫЕ СТАНДАРТЫ БУХ-ГО УЧЕТА И ОТЧЕТНОСТИ
  10. Важнейшие принципы стандартизации.
  11. Вальдорфська педагогіка як міжнародний культурно-освітній рух
  12. Вартість якого різновиду фінансових інвестицій (ФІ) може амортизуватися відповідно до стандартів бухгалтерського обліку?

Обмін даними між діагностичним обладнанням та електронними

Системами автомобіля

Загальні відомості про електронні системи зв'язку

В даний час автомобілі оснащені великою кількістю електронних систем, число яких постійно росте. Для їх діагностики та забезпечення їх ефективної роботи необхідний інтенсивний обмін даними і інформацією, при цьому вимоги до кількості і швидкості даних, що передаються, стають все вищими. Наприклад, для забезпечення необхідної стійкості руху автомобіля електронна програма курсової стійкості (ESP) повинна обмінюватися даними з системами керування двигуном і трансмісією.

До електронних систем зв'язку і електронних замкнутих і розімкнених контурів керування, які використовуються на автомобілях, відносяться, наприклад, такі як:

- електронне управління двигуном;

- електронне управління вибором передавального відношення в трансмісії (EGS);

- антиблокувальна гальмівна система (ABS);

- противобуксувальна система (ASR);

- електронна програма курсової стійкості (ESP);

- адаптивне регулювання швидкості руху (АСС);

- мобільні мультимедійні системи і їх індикаторні прилади на приладовій панелі.

Різні виробники випускають автомобілі з різними ЕБК, діагностичними програмами, роз'ємами, протоколами обміну інформацією. Це ускладнює обслуговування автомобілів та діагностику.

 

Міжнародний стандарт ISO 9141

З кінця 80-х років одним з найбільш розповсюджених є міжнародний стандарт ISO 9141, що визначає протокол обміну інформацією через послідовний інтерфейс між ЕБК і діагностичним тестером (сканером). Стандарт встановлює єдину, методологію доступу до системних даних, до кодів несправностей, регламентує випробувальне (інструктивне) управління системами автомобіля за допомогою сканера. Але при цьому не передбачається сумісність програмного забезпечення, діагностичних процедур, кодів несправностей і діагностичних роз'ємів, оскільки досягти такої сумісності для всіх моделей сучасних автомобілів поки є неможливим.

Стандарт ISO 9141 встановлює, що сканер повинен обмінюватися інформацією з ЕБК по одному дроту (К-лінія) або по двох проводах (К- і L-лінії) діагностичного роз'єму. Цей послідовний інтерфейс працює з швидкістю передачі даних від 10 байт до 10 Кбайт. Він виконаний у вигляді однопровідного інтерфейсу із загальним каналом передачі і прийому даних (К-лінія) або двопровідного інтерфейсу із розділеними каналами передачі даних (К-лінія) і включення (L-лінія).

Лінія К - двонаправлена і передає дані в обидві сторони, лінія L - однонаправлена і використовується тільки при встановленні зв'язку між ЕБК і сканером, потім лінія L переходить в стан логічної одиниці. До роз'єму повинні також підключатися «маса» автомобіля і напруга живлення від акумуляторної батареї.

При встановленні логічного контакту з ЕБК сканер посилає одночасно по лініях К і L спеціальний 8-бітовий код із швидкістю 5 біт в секунду. Якщо код правильний (співпадає з потрібним), ЕБК посилає сканеру 8-бітовий код з інформацією про швидкість подальшого обміну даними. Цю швидкість встановлює ЕБК, а не сканер. Потім ЕБК посилає ще два кодові слова з інформацією про подальший обмін даними конфігурації ліній К і L. Сканер повертає інверсії цих кодів в ЕБК. На цьому процес ініціації (підготовки до діагностування) закінчується.

Діагностичні процедури, що реалізовуються після ініціалізації залежать від програмного забезпечення ЕБК і сканера. Зазвичай є можливість прочитувати коди несправностей, показувати їх на дисплеї сканера з текстовими коментарями. Складніше програмне забезпечення дозволяє проводити діагностику датчиків і виконавчих механізмів, управляти через ЕБК виконавчими механізмами.

Обмін інформацією між сканером і комп'ютером ЕБК автомобіля відбувається через послідовний інтерфейс, при цьому важливим параметром є швидкість обміну, яка визначає, як швидко сканер отримує дані від ЕБК і оновлює дисплей. Швидкість обміну визначається бортовим комп'ютером, а не сканером, який зазвичай дозволяє працювати з такою швидкістю обміну, яку підтримує ЕБК автомобіля.

Наприклад, ЕБК двигуна фірми General - Motors кінця 80-х підтримували відносно низьку швидкість обміну даними в 160 біт. Це означало, що ЕБК передає сканеру дані із швидкістю 160 біт в секунду, весь кадр оновлювався за 1,2 сек. Електронна автоматика пізніших моделей автомобілів (приблизно середини 90-х) передає дані сканеру із швидкістю 8192 біт, оновлюючи кадр більшого розміру вже за 200-300мс. Моделі електронних блоків управління для автомобілів приблизно 2000 р.р. стандарту ISO 9141 мають швидкості передачі даних сканеру - 62500 біт, що дозволяє передавати весь кадр всього за 11 мс.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)