АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік доходів житлово-комунальних підприємств

Читайте также:
  1. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  2. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  3. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  4. V. Облік амортизації основних засобів
  5. V. Облік зменшення та відновлення корисності нематеріальних активів
  6. V. Особливості обліку деяких запасів
  7. VI. Облік ремонту та поліпшення основних засобів
  8. VIII. Облік вибуття основних засобів
  9. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  10. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  11. Амортизація в управлінському обліку
  12. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»

Житлово-комунальні підприємства, як і всі інші підприєм­ства, окремо визначають доходи від операційної, фінансової та іншої діяльності. Розглянемо, головним чином, доходи від ос­новної діяльності і деякі специфічні доходи від іншої операцій­ної діяльності. Облік інших доходів не відрізняється від обліку в інших галузях.

Склад доходів комунальних підприємств:

1) надходження від населення в оплату комунальних послуг;

2) надходження від підприємств, установ, організацій за надані послуги;

3) субсидії малозабезпеченим категоріям громадян;

4) відшкодування пільг окремим категоріям громадян (ве­теранам війн, особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, суддям, військовослужбовцям, працівникам проку­ратури тощо);

5) бюджетні дотації на покриття збитків, інколи — субвенції.

Субсидія вид допомоги, звичайно грошової, що надається будь-кому державою або установою.

Дотація — це грошові кошти, що надаються без повернен­ня з державного бюджету для компенсації перевищення витрат над доходами підприємств, організацій.

Статті доходів житлових організацій:

1) квартирна плата (без цільових зборів та платежів), за при­ватизованими квартирами — відшкодування експлуатаційних витрат у розмірі квартирної плати;

2) орендна плата;

3) збори з орендарів нежитлових приміщень на покриття експлуатаційних витрат;

4) надходження від підприємств і організацій (з тепло-, газо-, енерго-, водопостачання та водовідведення) за обслуговування внутрішньобудинкових мереж та обладнання;

5) надходження від ЖБК, прийнятих на обслуговування;

6) інші доходи (пла­та за гаражі, гуртожитки, охорону під’їздів тощо).

7) дотації, субсидії, відшкодування пільг, субвенції.

Розрахунки з квартиронаймачами здійснюються здебіль­шого через банківські установи. Первинним документом є кви­танція-повідомлення (рахунок), яка може бути аркушем кви­танційної книжки, а може щомісяця виписуватись на обчи­слювальному центрі та надсилатись квартиронаймачу. В дея­ких регіонах України комунальні підприємства з тепло-, газо-, водопостачання та водовідведення безпосередньо отримують плату від населення (кожне — за окремою квитанцією), а в деяких ці платежі сплачуються за єдиною квитанцією на раху­нок житлової організації; в цьому випадку житлові організації отримують ці платежі як транзитні і відразу перераховують їх відповідним комунальним підприємствам.

Оплата житла і комунальних послуг здійснюється за тари­фами (за 1 м2, за одну прописану особу) або за лічильниками, якщо лічильники належним чином пройшди повірку, встановлені і опломбовані.

Однією з найбільших проблем при розрахунках з населенням є велика заборгованість громадян перед ЖКП. Причиною є, з одного боку, високі тарифи (порівняно із заробітною платою), а з другого — відсутність покарань для неплатників. Судові розгляди справ боржників закінчуються, як правило, на користь ЖКП, але це потребує певних витрат. Треба пам’ятати, що термін позовної давності з цивільних позовів в Україні стано­вить три роки, після чого прострочена заборгованість житлово-комунальному підприємству не повертається.

Розрахунки з підприємствами споживачами комуналь­них послуг — здійснюються, як і в інших галузях, платіжни­ми дорученнями або платіжними вимогами-дорученнями згідно з договорами за тарифами або показаннями лічильників. Вало­вий дохід і податкове зобов’язання з ПДВ на комунальному підприємстві виникають за першою датою. Прострочену більш як 30 днів заборгованість комунальні підприємства можуть ви­ключити з оподатковуваного доходу за умови звернення до суду згідно із Законом про прибуток.

Розрахунки з бюджетом із субсидій, дотацій і відшкодуван­ня пільг здійснюються шляхом подання розрахунку відшкоду­вання або отримання з відділу субсидій інформації про надані субсидії. Ця інформація, як і саме бюджетне відшкодування, часто надходить із запізненням. Далі наведено бухгалтерські проведення з відображення тих субсидій, інформація про які є у ЖКП, і тих, інформація про які надходить із запізненням, а також показано відображення бюджетного фінансування в по­датковому обліку. Заборгованість населення перед ЖКП при­зводить до зростання заборгованості ЖКП перед постачальни­ками, тому бюджетне фінансування (зокрема, дотації) часто на­дається з цільовим призначенням — погашення заборгованості перед постачальниками, особливо за енергоносії. Останні роки заборонено розрахунки з бюджетом у негрошовій формі, в тому числі взаємозаліки, тому бюджетні кошти частіше надходять на рахунок ЖКП і відразу перераховуються постачальникам.

Облік доходів і витрат комунального підприємства розгля­немо на умовному прикладі:

Доходи (грн.):

1.Заборгованість населення – 260000,00

2. Отримана плата від населення – 240000,00

3. Відшкодування пільг нараховане – 24000,00

4. Субсидії відомі – 42000,00

5. Субсидії, нараховані в поточному місяці – 4800,00

6. Надійшло відшкодування пільг, субсидії – 48000,00

7. Борг підприємств – 264000,00

8. Надійшли дотації – 11000,00.

Бухгалтерські проведення з обліку доходів житлово-комунальних підприємств подано в таблиці 1. Дохід у податковому обліку при розрахунках з бюджетом та податкове зобов’язання з ПДВ при розрахунках з населенням і з бюджетом виникають у момент отримання коштів.

 

Таблиця 1

Зміст операції Дебет Кредит Сума, грн. Дохід
           
  Нараховано квартирну плату, оплата комунальних послуг населення (378)      
  Списано ПДВ        
  Нараховано відшкодування пільг 377.2      
  Нараховано відомі субсидії 377.1      
  Надійшла інформація про нові нараховані субсидії 377.1 703(704)      
  Надійшла квартплата        
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ   641.ПДВ    
  Надійшло відшкодування пільг, субсидій        
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ   641.ПДВ    
  Нараховано борг підприємств з оплати комунальних послуг        
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ   641.ПДВ    
  Надійшла оплата від підприємств        
  Отримано дотацію на рахунок в банку        
  Зараховано суму отриманої дотації в дохід ЖКП   718(719)    

Увага! В операції 5 друге проведення можна зробити таке саме, як в операції1, тільки методом сторно: Дебет 364 Кредит 703.

Дохід у податковому обліку і дохід в бухгалтерському обліку становив 567 000 грн.

Специфічні доходи житлових організацій відображені в таблиці 2. Проведення з отримання плати за обслуговування внутрішньобудинкових мереж та обладнання наведено тільки для тих житлових організацій, які не отримують від населення комунальні платежі.

Таблиця 2

Зміст операції Дебет Кредит Сума, грн. Дохід
           
  Нараховано борг комунальних підприємств за обслуговування внутрішньо будинкових мереж        
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ   641.ПДВ 3600,00  
  Надійшло від комунальних підприємств за обслуговування внутрішньо будинкових мереж     18000,00  
  Оренда нежитлових приміщень        
  Нараховано орендну плату з орендарів нежитлових приміщень     144000,00 120000,00
  Нараховано борг орендарів з оплати комунальних послуг     30000,00 25000,00
  Відображено податкове зобов’язання з ПДВ   641.ПДВ 29000,00  
  Надійшла оплата від орендарів     174000,00  

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)