АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Податок на додану вартість. Житлово-комунальні підприємства є платниками ПДВ за ставкою 20% з усіх своїх доходів крім бюджетних дотацій та інших видів бюджет­ного цільового фінансування

Читайте также:
  1. IV. Виробнича собівартість
  2. p сер. – двічі перетворена m (додаткова вартість)
  3. АВ ( або залишкова вартість)
  4. В яких межах може бути віднесена на валові витрати вартість розданих зразків товарів, безплатно наданих послуг (при відрядженні за кордон)?
  5. Вартість викраденого.
  6. Вартість дисконтної облігації
  7. Вартість і ціна товару «робоча сила»
  8. Вартість кредиту
  9. Вартість купонної облігації
  10. Вартість основних засобів
  11. Вартість послуг, що надаються юристом
  12. ВАРТІСТЬ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ ТА УМОВИ РОЗРАХУНКІВ.

Житлово-комунальні підприємства є платниками ПДВ за ставкою 20% з усіх своїх доходів крім бюджетних дотацій та інших видів бюджет­ного цільового фінансування, при яких не виникає операцій продажу (цільове фінансування капітальних вкладень, ре­монтів, на підготовку до осінньо-зимового періоду тощо). Згідно із ПКУ деякі підгалузі житлово-комуналь­ного господарства мають пільгу з ПДВ, а саме: ЖЕКи, ЖКП з теплопостачання, водопостачання і газопостачання, а також ті, вартість послуг яких включається до складу квартирної плати (обслуговування ліфтів, вивезення та утилізації сміття, протипожежних заходів тощо), при наданні послуг фізичним особам і бюджетним орга­нізаціям визначають ПДВ касовим способом. Касовий спосіб полягає в тому, що податкове зобов’язання з ПДВ визначається за датою отримання коштів, а податковий кредит — за да­тою оплати рахунків постачальників або надання інших видів компенсації вартості їхніх послуг.

Дотації згідно з ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ. Оскільки в житлово-комунальних підприємствах всі операції, крім отримання дотацій, є об’єктом оподаткування ПДВ, тут необхідно застосовувати роз’яснення ДПА України. Право податкового кредиту за придбаними товарами (робота­ми, послугами) житлово-комунальні підприємства мають лише в частині, що відповідає частині використання таких придба­них товарів в оподатковуваних операціях. Цю частину треба визначати, виходячи зі співвідношення суми всіх доходів ЖКП і суми одержаної дотації.

Наприклад, у поточному періоді: дохід від реалізації послуг житлово-комунального підприємства — 900 000 гри., дотація —100 000 грн., вартість придбаних матеріалів — 50 000 грн., податковий кредит за придбаними матеріалами — 10 000 грн.

Частка дотації в загальній сумі доходу становить:

100 000: (900 000 + 100 000) = 0,1.

Така ж частина податкового кредиту, а саме 1000 грн. (10 000 х 0,1), повинна бути списана з субрахунку 641.ПДВ і включе­на у вартість відповідних матеріалів проведенням Дебетт 20 Кредит 641.ПДВ.

При заповненні Реєстру отриманих податкових накладних коригування податкового кредиту можна зробити тільки після надходження дотацій. Для вирішення цієї проблеми деякі податкові органи дозволяють усі записи в Реєстр робити в кінці місяця, коли відома сума, яку можна включити до податкового кредиту. Можливо протягом місяця всю суму сплаченого (нара­хованого) ПДВ за товарами (роботами, послугами) включати до складу податкового кредиту, а наприкінці звітного періоду зро­бити коригування податкового кредиту на суму ПДВ, що підля­гає віднесенню до складу витрат у податковому обліку. Відшкодування пільг і субсидії, згідно із тлумаченням по­даткових органів, є об’єктом оподатку­вання ПДВ (хоча в частині субсидій це суперечить ПКУ). Податкове зобов’язання за цими плате­жами виникає при їх надходженні відповідно до ПКУ — датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при продажу послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата надходження таких коштів з бюджету.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)