АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика комунальних підприємств та особливості обліку в них

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

ТЕМА: ОБЛІК ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Нормативне забезпечення

1. Закон України “Про оренду державного та комунального майна” від 10.04.92 р. № 2269.

2. Закон України “Про оцінку майна, майнових прав і про­фесійну оціночну діяльність в Україні” від 12.06.01 р. № 2658.

3. Методика розрахунку і порядок використання плати за оренду державного майна, затверджена постановою Кабінету Міністерства України від 04.10.95 р. № 786.

4. Методика оцінки об’єктів оренди, затверджена постановою Кабінету Міністерства України від 10.08.95 р. № 629 в редакції постанови Кабінету Міністерства України від 02.01.2003 р. № 3.

5. Порядок визначення сум, що вносяться до державного бюджету підприємствами-монополістами в 2003 році і в І квар­талі 2004 року у зв’язку з перевищенням розрахункового роз­міру фонду оплати праці, затверджений постановою Кабінету Міністерства України від 16.06.03 р. № 904.

6. Постанова Кабінету Міністерства України “Про вдоско­налення системи державного регулювання розміру квартирної плати і плати за утримання будинків і прибудинкових тери­торій” від 22.06.98 р. № 939.

7. Постанова Кабінету Міністерства України “Про норма­тив і порядок відрахування до спеціального фонду державного бюджету України частини прибутку (доходу) державними корпоратизованими та некорпоратизованими, казенними підпри­ємствами та їх об’єднаннями” від 22.04.2003 р. № 557.

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку14 “Орен­да”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.07.2000р. № 181.

9. Методичні рекомендації з планування обліку і кальку­лювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в органі­заціях житлово-комунального господарства, затверджені нака­зом Держбуду України від 06.03.2002 р. № 47.

10. Порядок формування тарифів на послуги централізова­ного водопостачання та водовідведення, затверджений наказом Держбуду України від 27.06.2001 р. № 13.

11. Положення про порядок відшкодування власникам жит­ла витрат по технічному обслуговуванню внутрішньобудинкових мереж і обладнання житлового фонду і зборів платежів з населення, затверджене наказом Державного комітету житло­во-комунального господарства від 17.10.96 р. № 87.

12. Порядок складання фінансового плану державним під­приємством (крім казенного) та контролю за його виконанням, затверджений наказом Мінекономіки України від 27.05.2003 р. № 137.

13. Положення про спрощену форму обліку суб’єктів малого підприємництва, затверджене Міністерством фінансів України від 30.09.98 р. № 196 із змінами від 07.12.2000 р. № 315.

14. Податковий кодекс України: чинне законодавство із змінами і допов. на 16.02.2011 року: (Відповідає офіц. текстові) – К.: Алерта; ЦУЛ, 2011. – 480 с.

 

Характеристика комунальних підприємств та особливості обліку в них

Комунальні підприємства надають комунальні послуги на­селенню та підприємствам, установам і організаціям. До них належать:

а) підприємства з теплопостачання, газопостачання, водопостачання і водовідве­дення (секція Е за КВЕД), санітарної очистки міст (секція О за КВЕД), обслуговування ліфтів. Ці підприємства надають послуги безпосередньо населенню та іншим підприємствам і отри­мують оплату щомісячно згідно з тарифами та укладеними договорами; при розрахунках з населенням послуги з обслуго­вування ліфтів та з санітарної очистки міст сплачуються в складі квартирної плати, а інші з названих послуг оплачують­ся окремо;

б) підприємства з обслуговування житла (секція К за КВЕД), які надають послуги населенню з обслуговування житла, ре­монту квартир та житлових будинків, збирання і перерахуван­ня деяких комунальних платежів відповідним комунальним підприємствам, а також, надають послуги з надання нежитлових приміщень в оренду;

в) інші комунальні підприємства – зеленого господарства, зовнішнього благоустрою, міський електротранспорт, бюро тех­нічної інвентаризації, готелі тощо, – які фінансуються з бю­джету або отримують оплату від фізичних або юридичних осіб за конкретні послуги; облік на цих підприємствах нами не розгля­дається.

Комунальні підприємства можуть бути приватизованими (приватні ЖЕКи, ВАТ “Укрліфт” тощо). Характерним для житлових і комунальних підприємств є обслуговування або експлуатація великих об’єктів основних засобів – житлових будинків, теплопровідних, газопровідних, водопровідних та каналізаційних мереж, насосних станцій тощо. Ремонт і замі­на цих об’єктів потребують великих капітальних затрат, які значною частиною здійснюються за рахунок бюджетного цільо­вого фінансування.

Характерною особливістю галузі є державне регулювання цін, яке здійснюється встановленням граничного рівня рента­бельності і затвердженням тарифів на послуги житлово-кому­нальних підприємств.

Більшість комунальних підприємств є монополістами, тому вони сплачують в бюджет 25 % суми перевищення розрахунко­вої величини фонду оплати праці. Порядок внесення таких сум затверджується щороку постановою Кабінету Міністрів Украї­ни. Згідно з Постано­вою розрахункова величина фонду оплати праці (ФОПрозр) визначається таким чином:

ФОПрозр = ЗПсер х КП х Іобс х Іінф х ЧЗПмін,

де ЗПсер розмір середньої заробітної плати за IV квартал по­переднього року. (300 грн.);

КП кількість працівників (500 чол.);

Іобс — індекс обсягів продукції (робіт, послуг) за звітний період (1,1);

Іінф — індекс інфляції за період (1,03);

ЧЗПмін частка від ділення мінімальної заробітної плати на її попередній розмір у випадках, якщо мінімальна тарифна ставка нижче від розміру мінімальної заробітної плати або ціни на послуги не підвищувались при зростанні оплати праці, мала місце економія ресурсів та зростання ефективності виробництва.

За умовними даними прикладу розрахунок в одно­му з місяців III кварталу поточного року буде таким: ФОП розр= 300,00 • 500,00 • 1,1 • 1,03 • 1,398 = 237,59 тис. грн.

Якщо, наприклад, фактичний ФОП за звітний місяць становив 240 тис. грн., підприємство повинно внести до бюджету 602,50 грн. (25 % від 2,41тис. грн.).

Бухгалтерські проведення: Дебет 949 Кредит 642;

Дебет 642 Кредит 311.

До витрат у податковому обліку ці суми не включаються.

Використання показника ЧЗПмін і сплату зазначених пла­тежів збитковими підприємствами введено з 2002 р.

Особливостями галузі є також невизначеність питань влас­ності, великі борги населення і бюджету, збитковість части­ни житлово-комунальних підприємств (ЖКП), багато напрямів бюджетного цільовогофінансування (дотації на покриття збитків, субсидії малозабезпеченим громадянам та відшкоду­вання пільг окремим категоріям громадян, субвенції, фінансу­вання капітальних вкладень тощо).

Одна з особливостей галузі полягає в тому, що, з одного боку, люди практично не можуть відмовитись від користування житлом і комунальними послугами, а з другого — можуть ухиля­тись від оплати цих послуг, на відміну від придбання товарів народного споживання. Тому доречним було б зниження податкового тиску саме в цій галузі: зменшення розміру квар­тирної плати та оплати комунальних послуг дасть змогу змен­шити розміри державних субсидій і сприятиме зменшенню за­боргованості населення.

Враховуючи проблеми комунальних підприємств, держава надає їм тимчасові пільги зі сплати ПДВ: ці підприємства спла­чують ПДВ в бюджет за датою надходження коштів, а не за першою датою.

Особливості галузі визначають особливості ведення обліку в ній:

1. Надання населенню субсидій і пільг потребує ведення роз­рахунків з бюджетом з урахуванням його особливостей і затри­мок з виплатами.

2. Отримані дотації на покриття збитків не обкладаються ПДВ, що потребує коригування сум податкового кредиту про­порційно до сум отриманих дотацій.

3. Пільги з ПДВ передбачають до використання субрахунків 643 і 644 в момент нарахування, якщо ця подія сталася раніше оплати.

4. На житлові будинки та об’єкти зовнішнього благоустрою амортизація в податковому обліку не нараховується, а в бух­галтерському нараховується з одночасним визнанням доходу на суму нарахованої амортизації.

5. Досить специфічною ділянкою обліку є облік цільового фінансування капітальних вкладень і субвенцій.

6. Є суттєві особливості надання в оренду державного і ко­мунального майна, прийняття на баланс і передачі з балансу житлового фонду.

7. При визначенні в річній звітності тимчасових різниць з податку на прибуток може мати місце така ситуація: за по­датковим обліком визначено збиток, але є відстрочені подат­кові активи, які треба відобразити по рахунку 17 “Відстрочені податкові активи” (за наявності залишків по рахунках 681, 38, 39, 47). У такому разі треба зро­бити бухгалтерське проведення Дебет 17 Кредит 98.

Крім того, комунальні підприємства отримують фінансуван­ня з бюджету. В бухгалтерському обліку дохід від такого фінансування визнається датою нарахування боргу бюджету, а в податковому – за датою отримання коштів. У разі затримання в надходжені коштів з бюджету виникають відстрочені податкові зобов’язання.

8. Згідно пп.. 137.17 ПКУ «Доходи спеціалізованих експлуатуючих підприємств у вигляді вартості безоплатно отриманих об’єктів енергопостачання, газо- і тепло забезпечення, водопостачання, каналізаційних мереж, визначеної на рівні звичайної ціни, що були побудовані споживачами на вимогу спеціалізованих експлуатуючих підприємств згідно з технічними умовами на приєднання до вказаних мереж або об’єктів, визнаються в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів, нарахованої згідно з статтею 145 ПКУ, одночасно з її нарахуванням.

9. Комунальні підприємства складають фінансовий план на рік згідно з Порядком [12], в частині І якого відображаються очікувані доходи за їх видами, витрати за статтями, фінансові результати і розподіл чистого прибутку, а в частині ІІ – джерела формування та надходження коштів і напрямки їх використання.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)