АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки і розв’язки типових задач

Читайте также:
  1. A.совокупность правил и приемов использования средств измерений, позволяющая решить измерительную задачу
  2. C) Любой код может быть вирусом для строго определенной среды (обратная задача вируса)
  3. CИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА ДО БІЛЕТА № 36
  4. I. Задачи совета выпускников
  5. I. Постановка задачи маркетингового исследования
  6. I. ПРЕДМЕТ И ЗАДАЧИ
  7. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  8. II. Основные задачи и функции Отдела по делам молодежи
  9. II. ОСНОВНЫЕ ЗАДАЧИ СЛУЖБЫ ОХРАНЫ ТРУДА
  10. II. Основные цели, задачи мероприятий
  11. II. Цели и задачи конкурса
  12. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики

РОЗДІЛ 3. ЗВЕДЕННЯ І ГРУПУВАННЯ СТАТИСТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

 

В результаті статистичного спостереження отримують велику кількість різноманітних відомостей про кожну одиницю досліджуваної сукупності. Проте, щоб на основі цих відомостей можна було зробити повні висновки, потрібно всю масу окремих даних привести до відповідного порядку, систематизувати, обробити і на цій основі дати зведену характеристику всієї сукупності фактів за допомогою узагальнюючих статистичних показників. Цього досягають на другому етапі статистичного дослідження, який називається зведенням і групуванням статистичних матеріалів.

Отже, статистичним зведенням називається наукова обробка первинних даних статистичного спостереження з метою отримання узагальнюючих характеристик досліджуваного явища чи процесу за рядом суттєвих для них ознак.

Зведення може бути просте – як вузькотехнічна операція по підрахунку підсумків первинного статистичного матеріалу, а також складне – яке передбачає групування даних, розробку системи показників, підрахунок групових і загальних підсумків та виклад результатів зведення у вигляді статистичних таблиць чи графіків.

Статистичне зведення проводять за наперед розробленою програмою, яка відповідає завданням статистичного дослідження з врахуванням прийнятої форми організації зведення.

За формою організації зведення буває централізоване і децентралізоване. На практиці, як правило, поєднують територіально-децентралізовану і централізовану форму зведення.

Для успішного здійснення статистичного зведення складається план його проведення, який містить розв’язок питань організації зведення куди входять: послідовність і терміни виконання окремих частин зведення, оформлення його результатів у вигляді таблиць, публікацій у вигляді статистичних збірників.

Під час обробки статистичних матеріалів виникає потреба виділення однорідних груп, типів, а вже потім їх описання за допомогою відповідних кількісних характеристик.

Групуванням в статистиці називається розчленування усіх одиниць досліджуваної сукупності на групи за певними істотними для них ознаками.

Із багатьох завдань, які розв’язуються з допомогою статистичних групувань, можна виділити три основних:

1) розподіл всієї сукупності на якісно однорідні соціально-економічні типи;

2) вивчення структури явищ і структурних зрушень в них;

3) виявлення і характеристика взаємозв’язку між ознаками досліджуваного явища.

Ці завдання розв’язуються за допомогою типологічних, структурних, аналітичних, вторинних і інших групувань.

Типологічні групування – це такі, за допомогою яких проводять розподіл досліджуваного суспільного явища на класи або соціально-економічні типи.

За допомогою типологічних групувань вивчають класовий склад населення, розподіл підприємств за формами власності, поділ економіки на сферу матеріального виробництва і невиробничу сферу та ін.

Прикладом типологічного групування можуть служити наступні дані (табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Роздрібний товарооборот в одній з областей України за формами власності в 1990-2005 рр. (дані умовні), %

 

  Роки
       
Загальнодержавна Кооперативна Приватна Інші форми власності        
Всього:        

В даній області за період з 1990 по 2005 рр. йшов процес зменшення частки роздрібного товарообороту в державній і кооперативній торгівлі і ростом – в приватній і інших формах торгівлі.

Структурним групуванням в статистиці називається розчленування якісно однорідної сукупності одиниць в групи, які характеризують її структуру і структурні зрушення за відповідний період часу.

Велике значення мають структурні групування при вивченні концентрації промислових, сільськогосподарських, будівельних та інших підприємств.

Структурні групування широко використовуються в аналізі виконання плану.

Метод структурних групувань дає можливість аналізувати статистичні сукупності за економічними і адміністративними регіонами, за галузями економіки, за географічними зонами і за багатьма іншими ознаками.

Якщо в структурних групуваннях порівняти дані в часі, то отримаємо інформацію, яка характеризуватиме структурні зрушення в досліджуваному явищі. Наведемо приклад.

Таблиця 3.2

Чисельність студентів в одному із вузів України на 1 січня (дані умовні)

 

Показники Роки
         
Чисельність студентів, тис. чол. в тому числі, %: чоловіки жінки 5,3   45,2 54,8 10,8   46,3 53,7 20,5   46,4 53,6 25,9   46,6 53,4 30,1   46,8 53,2

 

Структурне групування показало певну стабілізацію за останні роки частки чоловіків і жінок в їх загальній чисельності.

Аналітичними групуваннями в статистиці називаються такі, за допомогою яких виявляють і вивчають взаємозв’язок між окремими ознаками досліджуваного соціально-економічного явища.

Всі явища суспільного життя і їх ознаки зв’язані між собою і залежать одне від одного. Взаємозв’язані ознаки поділяються на факторні і результативні.

Факторною називається ознака, під впливом якої змінюється залежна від неї, інша ознака. Результативною називається ознака, яка змінюється під впливом факторної ознаки. Наприклад, внесення добрив – це фактор того, що в результаті буде вища врожайність сільськогосподарських культур. Отже, внесення добрив – це факторна ознака, а вища врожайність сільськогосподарських культур – результативна ознака.

При аналітичному групуванні з рівними інтервалами розмір інтервалу визначають за формулою:

де xmax – максимальна величина ознаки;

xmin – мінімальна величина ознаки;

і – розмір інтервалу;

n – число груп.

Розглянемо для прикладу аналітичне групування промислових підприємств однієї із галузей економіки за вартістю основних виробничих фондів і випуском товарної продукції.

Таблиця 3.3


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)