АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні мережні сервіси

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  10. Банки — основні учасники ринку капіталів
  11. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  12. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.

Інформатика та обчислювальна техніка Лекція

Тема: Основні послуни Internet, принцип їх роботи.

План лекції:

1. Новий матеріал:

¨ Принципи роботи, основні послуги Internet;

¨ Електронна пошта, принцип функціонування;

¨ Інтерактивне спілкування.

¨ Всесвітня інформаційна павутина;

¨ Пошук та збереження інформації, пошукові сервери

2. Контрольні питання:

¨ Які види адресації існують в Internet?

¨ Яку роль виграє пароль в e-mail?

¨ Що таке поштова скринька? zк будується адреса поштової скриньки;

¨ Що таке інтерактивне спілкування в Internet?

¨ Що таке поштовий сервер, його призначення?

¨ Що таке сайт, його склад?

¨ В яких форматах можна зберегти знайдену інформацію?

Основні мережні сервіси

Практично всі послуги мережі Internet побудовані на принципі " клієнт - сервер ".

· Сервер (у мережі Internet) - це комп'ютер або програма, здатні надавати клієнтам (у міру надходження від них запиту) деякі мережні послуги.

· Клієнт - прикладна програма, завантажена в комп'ютер користувача, яка забезпечує передачу запитів до сервера й одержання відповідей від нього.

Різні сервіси мають різні прикладні протоколи. У міру розвитку мережі з'являються нові протоколи (сервіси), змінюючи її вигляд і стрімко розширюючи коло користувачів. Таким чином, щоб скористатися якоюсь із служб мережі Internet, необхідно встановити на комп'ютері клієнтську програму, здатну працювати за протоколом цієї служби. Деякі клієнтські програми входять до складу ОС Windows, а також до складу програм-броузерів Internet.

Сервіс FTP (File Transfer Protocol). Це протокол передачі файлів, один із перших сервісів Internet. Цей сервіс дає можливість абоненту обмінюватися двійковими і текстовими файлами з будь-яким комп'ютером мережі. Встановивши зв'язок із віддаленим комп'ютером, користувач може скопіювати файл із нього на свій комп'ютер або скопіювати файл із свого на віддалений комп'ютер. Для вузлів FTP характерною є наявність процедури входу (login). Як "гостьові" ім'я й пароль часто використовуються імена anonymous, ftp, а також адреса електронної пошти. При цьому користувачеві надається доступ до безкоштовно поширюваної інформації. Для зручності роботи з цим сервісом розроблено цілий ряд прикладних програма, що забезпечують зручний Windows-подібний інтерфейс для FTP-сервісу. Даний сервіс може бути використаний для комерційного поширення програмних продуктів, баз даних, моделей, рекламних презентацій, великих за обсягом документів (книг) тощо.

Сервіс IRC (Internet Relay Chat). Він забезпечує проведення телеконференцій у режимі реального часу. Переваги: можна анонімно поговорити на цікаву тему або швидко одержати консультацію. На відміну від системи телеконференцій, в якій спілкування між учасниками обговорення теми відкрито для всього світу, в системі IRC беруть участь, як правило, лише кілька чоловік. Іноді службу IRC називають чат-конференціями, або просто чатом. Існує кілька популярних клієнтських програм для роботи з серверами і мережами, що підтримують сервіс IRC, наприклад, програми mIRC і mIRC32 для Windows. Ці, а також подібні до них програми застосовуються для ділового й особисто-го спілкування персоналу фірм у реальному часі, для проведення групових консультацій і нарад.

Служба ICQ. Вона призначена для пошуку мережної IP-адреси людини, комп'ютер якої приєднано в даний момент до мережі Internet. Назва служби є акронімом виразу І seek you - я тебе шукаю. Необхідність у подібній послузі пов'язана з тим, що більшість користувачів не мають постійної IP-адреси. Їм видається динамічна ІР-адреса, що діє тільки протягом цього сеансу. Цю адресу видає той сервер, через який відбувається приєднання. У різних сеансах динамічна IP-адреса може бути різною, причому заздалегідь невідомо якою. При кожному приєднанні до мережі Internet програма ICQ, встановлена на комп'ютері користувача, визначає поточну IP-адресу і повідомляє його центральній службі, яка, в свою чергу, оповіщає партнерів користувача. Далі партнери (якщо вони також є клієнтами цієї служби) можуть встановити з користувачем прямий зв'язок. Після встановлення контакту зв'язок відбувається в режимі, аналогічному сервісу IRC.

Сервіс Telnet (віддалений доступ). Він дає можливість абоненту, працювати на будь-якому комп'ютері мережі Internet, як на своєму власному. У наші дні у зв'язку зі швидким збільшенням обчислювальної потужності ПК необхідність у подібній послузі скоротилася, але служби Telnet у мережі Internet продовжують існувати. Часто протоколи Telnet застосовують для дистанційного керування технічними об'єктами, наприклад, телескопами, відеокамерами, промисловими роботами. Прикладом програми, що реалізує доступ до Telnet-сервісу, може бути програма Net Term.

Сервіс WWW

Сервіс WWW (World Wide Web - всесвітня павутина). WWW - це єдиний інформаційний простір, який складається із сотень мільйонів взаємозв'язаних гіпертекстових електронних документів, що зберігаються на Web-серверах. Окремі документи всесвітньої павутини називаються Web-сторінками. Групи тематично об'єднаних Web-сторінок утворюють Web-вузол (жаргонний термін - Web-сайт, або просто сайт). Web-сторінка - це текстовий файл, що містить опис зображення мультимедійного документа на мові гіпертекстової розмітки - HTML (Hyper-Text Markup Language). Сторінка може містити не тільки форматований текст, а й графічні, звукові та відео об'єкти. Найважливішою рисою Web-сторінок є гіпертекстові посилання. Місце розташування посилання на сайті визначається зміною показника миші на значок - . Клік миші в цьому місці викликає завантаження файлу, адресу якого містить посилання.

Файл при цьому може також містити гіперпосилання на інформацію, що може розташовуватись на ПК в будь-якому кінці світу. З будь-яким фрагментом тексту або, наприклад, із малюнком, можна пов'язати інший Web-документ, тобто встановити гіперпосилання. У цьому разі під час клацання лівою клавішею миші на тексті або рисунку, що є гіперпосиланням, відправляється запит на доставку нового документа. Цей документ, у свою чергу, також може мати гіперпосилання на інші документи. Таким чином сукупність величезного числа гіпертекстових електронних документів, які зберігаються в серверах WWW, утворює своєрідний гіперпростір документів, між якими можливе переміщення.

Пошук в WWW. Пошукові системи використовуються для пошуку необхідної інформації у всесвітньому Web-павутинні в тих випадках, коли конкретна адреса Web-сторінки невідома.

Розповсюджені пошукові системи:

http://www.yahoo.com http://www.holms.ukrnet.net http://www.googly.com

http://www.aport.com http://www.serch.kiev.ua http://www.yandex.ru

http://www.rambler.ru http://www.topping.od.ua http://www.a-counter.kiev.ua

Наприклад, щоб дізнатися про прогноз погоди у вашій місцевості за допомогою пошукового сервера http://www.meta-ukraine.com/, треба після завантаження Web-сторінки натиснути кнопку Метеоцентр. З’явиться Web-сторінка Погода в Украине, вибрати Днепропетровск.

Кожна з пошукових систем містить в своїй базі даних зареєстровані в мережі сайти та скорочену інформацію про сайт. Завантажуючи сайт пошукової системи, користувач визначає в відведеному вікні ключові слова інформації. Пошукова система видає користувачу перелік сайтів, які містять визначену інформацію. Зробивши вибір, через гіперпосилання відбувається завантаження певного інформаційного сайту.

Електронна пошта

E-mail є одним із перших і, мабуть, найпоширенішим сервісом Internet. Цей сервіс забезпечує обмін поштовими повідомленнями з будь-якими абонентами мережі Internet. Існує можливість відправлення як текстових, так і двійкових файлів. Електронна пошта є найдешевшим і доступним Internet-сервісом в Україні.

Функціонування базується на поштових стандартах, які забезпечують поштові протоколи: SMTR (Simple Main Transfer Protocol), POP3 (Post Office Protocol), IMAP (Internet Mail Aссess Protocol).

Кореспонденція нагромаджується в поштових скриньках і тимчасово зберігається там. То ж по суті поштова скринька – це дискова пам’ять на сервері, виділена для певного абонента. Відкрити поштову скриньку можна з будь-якого ПК в мережі. Поштова скринька захищена паролем, то ж відкрити її і прочитати кореспонденцію може тільки її власник або довірена особа. Надіслати повідомлення можна за певною електронною адресою, зо закріплена за поштовою скринькою.

Зайшовши на сайт будь-якого поштового сервера, ви побачите вікно для визначення адреси поштової скриньки для відкриття. Поряд з цим вікном присутня кнопка Реєстрація або Створення поштової скриньки. П

Щоб стати користувачем електронної пошти, треба зареєструватись на одному з поштових серверів (ukr.net, mail.ru, …). При цьому на сервері (вінчестер) для клієнта буде виділене місце (поштова скринька), тут буде зберігатись кореспонденція клієнта. Зайшовши на сайт поштового сервера, визначте процедуру Реєстрація або Створення поштової скриньки. При реєстрації користувач визначає назву своєї скриньки, пароль та певні особисті дані:

¨ Адреса власної електронної скриньки складається з імені Вашої скриньки та адреси поштового сервера: MyName@Server. Server - адреса сервера до адреси добавиться автоматично, а MyName – це конструкція, яку Ви будуєте власноруч. Читайте на сайті рекомендації, що до правил створення цієї конструкції.

¨ Пароль – конструкція, яку будуєте Ви. Тільки Ви можете відкрити свою скриньку, вказуючи не тільки її адресу, але і пароль.

¨ Уважно заповнюйте всі поля, які приведені на сайті. Вони стануть вам в нагоді, якщо ви забудете пароль. Програма задасть вам питання, що стосуються вашої персони. Ці дані ви визначаєте при реєстрації.

Щоб відкрити поштову скриньку, зайдіть на сайт поштового сервера та вкажіть Ваш логін та пароль. Закінчивши роботу з e-mail, не забувайте закрити електронну скриньку, особливо якщо працюєте не з власним ПК. В таких випадках користувач, що завантажує сайт поштового сервера, отримає Вашу поштову скриньку відкритою для доступу.

Створивши поштову скриньку, поштовий сервер відкриває для користувача сайт, на якому є інструменти для роботи з e-mail. Як правило верхній рядок надає вам можливість визначити поточну процедуру: створити, вилучити, надіслати, зберегти, надрукувати, тощо.

В лівій частині розташовані папки з кореспонденцією: Вхідні, Відправлено, Чернетки, тощо. Клацнувши по папці отримуємо в робочій області відповідний перелік повідомлень. В переліку визначається тема, від кого, дата та час повідомлення та ін. Клацнувши в переліку на назву рядка, отримаємо в робочій області зміст повідомлення.

Опишемо процес створення та відправлення повідомлення:

w Визначити команду Створити;

w Заповнити поля Кому, Тема, Копії;

w Ввести текст листа;

w Визначити, чи прикріпити до листа файл;

w Визначити команду Відправити.

Лист буде мандрувати мережею, доки не досягне певного поштового сервера.

При листуванні треба дотримуватись певних правил, який називають етикетом листування:

w Довгі листи треба готувати заздалегідь, використовуючи текстові редактори;

w Лист повинен бути коректним, коротким, а додаткову інформацію (текст, графіку, музику) містити в окремому файлі – додатку.

w Отримані листи можна зберігати у власній папці;

w Оскільки поширені різні поштові системи, то актуальною є задача кодування повідомлень. Побачивши замість тексту ієрогліфи, потрібно підібрати іншу кодову сторінку командою Вигляд – Кодування…

w У листі можна використовувати умовні позначки, відомі в усьому світі:


: -) – усмішка;

: - (- незадоволення;

: - () – захоплення;

: - Х – мовчанка;

@>--> - троянда;

:-о – о, ні!

:-\ - невпевненість;

:-< - здивування:

;-) – підморгування;

(:-* - поцілунок;

:-{ - особа з вусами;

…---… - SOS.


 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)