АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДОКУМЕНТ 2. Із програмових засад «Союзу Визволення України» (1914 р.)

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. III. Оценка наличия документов, подтверждающих соответствие СИЗ требованиям технического регламента
  3. III. Перечень отчетной документации студента-практиканта
  4. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  5. IV класс. Средства обработки документов
  6. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  7. V. Порядок прийому заяв та документів для участі у конкурсному відборі до Ровеньківського техніко-економічного коледжу
  8. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  9. а) федеральные законы и нормативные документы
  10. Автобіографія, реквізити документа
  11. Автоматизация документооборота
  12. Автоматизация документооборота компании

Національно - політичною платформою Союза є державна самостійність України. Формою правління самостійної української держави має бути конституційна монархія, з демократичним внутрішнім устроєм, однопалатною системою законодавства, горожанськими, язиковими і релігійними свободами для всіх національностей і віросповідань, з самостійною українською церквою. На випадок прилучення до Австрії більшої чи меншої українсько - російської території буде Союз обстоювати за створеннєм з усіх земель, заселених українським народом в Австрії, осібного автономного краю.

Українська суспільно - політична думка в 20 столітті. – Т. І. – С. 212.

Ставлення українських політичних сил та громадських організацій Наддніпрянщини до війни

Товариство українських поступовців (ТУП) закликало до підтримки Російської імперії, сподіваючись на надання автономії Україні в майбутньому. Пізніше воно перейшло на позиції нейтралітету.

В Українській соціал-демократичній робітничій партії (УСДРП) відбувся розкол, спричинений різним ставленням до війни: група на чолі з С. Петлюрою закликала до підтримки воєнних зусиль Росії; група на чолі з В. Винниченком засудила війну та відстоювала ідею автономії України.

Карпато-Руський визвольний комітет був створений у Києві емігрантами з Галичини та виступав за возз'єднання всіх українських земель у складі Російської імперії, поширював серед галичан заклики зустрічати російські війська як визволителів.

Комітет Південно-Західного фронту Всеросійського союзу земс тв і міст був створений з метою підтримки російської армії. Членами комітету були відомі представники українського національного руху — А. Вязлов, Д.Дорошенко, А. Ніковський.

 

Воєнні дії на території України у роки війни.

Завдання.

Відповісти на запитання письмово.

· Яка кількість українців воювала у складі ворогуючих армій, де на території України проходили бойові дії?

· Які основні битви відбулися на західноукраїнських землях?

· Яким було відношення урядів Австро-Угорщини та Росії під час війни до українців (проаналізуйте документи 3,4)?

Загалом в роки війни в австро - угорській армії воювали 250 тис. українців, в російській армії – понад 3,5 мільйони. Основним театром воєнних дій стали західноукраїнські землі.

• У серпні — вересні 1914 р. російські війська під командуванням генерала О. Брусилова здійснили наступ (Галицька битва), у результаті якого зайняли Східну Галичину, Північну Буковину та вийшли до Карпатських перевалів. 22 березня 1915 р. російські війська після багатомісячної облоги взяли фортецю Перемишль.

• У травні — червні 1915 р. німецькі війська під командуванням генерала Макензена прорвали оборону російських військ (Горлицька операція) та захопили Галичину, Буковину, Волинь, Холмщину.

• У травні — серпні 1916 р. російські війська під командуванням генерала О. Брусилова перейшли в контрнаступ (Брусиловський прорив) і відвоювали Західну Волинь, Східну Галичину і Північну Буковину.

• У червні 1917 р. новий наступ російських військ завершився повним провалом і втратою Галичини і Буковини, після чого лінія фронту стабілізувалася до укладання Брест-Литовського мирного договору (27 січня 1918 р.).


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)