АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Реферування статей – до 10 балів.
  4. II. Реферування статей – до 10 балів.
  5. II. Реферування статей – до 10 балів.
  6. III. Оценка наличия документов, подтверждающих соответствие СИЗ требованиям технического регламента
  7. III. Перечень отчетной документации студента-практиканта
  8. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  9. IV класс. Средства обработки документов
  10. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин
  11. IV. Підготовка сержантів (старшин) і кваліфікованих солдатів (матросів)
  12. V. Зміст теми заняття.

До другого модулю студентам пропонується самостійно підготувати наступні документи, використовуючи фабули відповідних задач:

1. Протокол огляду предметів.

2. Постанова про приєднання до справи речових доказів

3. Постанова про обрання запобіжного заходу – підписки про невиїзд.

4. Подання про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

5. Постанова про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

6. Протокол затримання особи.

7. Позовна заява.

8. Постанова про накладення арешту на майно обвинуваченого.

9. Протокол опису майна, на яке накладений арешт.

 

Перелік питань до модуль-контролю № 2.

1. Поняття, мета і значення доказування.

2. Структура процесу доказування (елементи доказування).

3. Предмет, межі та суб'єкти доказування.

4. Особливості процесу доказування в окремих стадіях кри­мінального процесу.

5. Поняття, ознаки і класифікація доказів.

6. Джерела доказів.

7. Поняття, процесуальне значення і класифікація заходів кримінально-процесуального примусу.

8. Загальні цілі, підстави і правила застосування запобіжних заходів.

9.Процесуальна характеристика ізоляційних запобіж­них заходів.

10. Процесуальна характеристика неізоляційних запобіж­них заходів.

11. Поняття та значення цивільного позову в кримінальному процесі.

12. Підстави, предмет і особливості доказування цивільного позову в кримінальній справі.

13. Кримінально-процесуальні засоби забезпечення цивільного позову.

14. Поняття процесуальних строків, їх види та значення.

15. Правила обчислення процесуальних строків.

16. Порядок продовження та поновлення процесуальних строків.

17. Судові витрати: поняття й структура.

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ № 3

ТЕМА 9. Порушення кримінальної справи

Практичне заняття

Тема заняття: „ Практичні аспекти процесуального порядку порушення та відмови у порушенні кримінальної справи

Час – 2 години

Мета заняття: закріпити та поглибити знання, отримані на лекції; навчитися приймати правильні рішення за заявами та повідомленнями громадян.

Опорні поняття: кримінальна справа, приводи та підстави до порушення кримінальної справи, реєстрація заяв і повідомлень про злочини

 

Практичне заняття проводиться шляхом поєднання біглого опитування за теоретичними питаннями, знання з яких необхідні для складання постанов про порушення або відмову у порушенні кримінальної справи, з наочною демонстрацією студентам зразків вказаних процесуальних документів. Наприкінці заняття студенти складають постанову про порушення або відмову у порушенні кримінальної справи за нижченаведеними або іншими (на розсуд викладача) фабулами.

Теоретичні питання:

1. Які безпосередні завдання стадії порушення кримінальної справи?

2. Що слід розуміти під приводом до порушення кримінальної справи?

3. Які приводи до порушення кримінальної справи передбачені законом?

4. Що є підставою для порушення кримінальної справи?

5. Яким способом і протягом якого часу слід провести перевірку заяв і повідомлень про злочини?

6. Чи можна проводити слідчі дії до порушення кримінальної справи?

7. Який процесуальний порядок прийняття заяв і повідомлень про злочини?

8. Хто та протягом якого часу має право приймати та розглядати заяви і повідомлення про злочини?

9. Яким процесуальним документом вирішується питання про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи? Який його зміст?

10. Які обставини виключають порушення кримінальної справи?

11. Які процесуальні гарантії захисту прав і законних інтересів особи встановлені законом на цій стадії?

12. Які права має прокурор в процесі здійснення нагляду за законністю порушення чи відмови в порушенні кримінальної справи і якими є способи їхньої реалізації?

13. Як здійснюється судовий контроль за законністю і обґрунтованістю рішень про відмову в порушенні кримінальної справи?

 

Задачі і завдання:

1. До судді, який здійснював прийом громадян, звернулася Наумова із заявою про те, що її чоловік постійно пиячить, улаштовує скандали та б’є Наумову. Місяць тому він так сильно побив заявницю, що в неї відбулися передчасні пологи мертвої дитини. Наумова просила притягнути мужа до кримінальної відповідальності.

Яке рішення повинен прийняти суддя за вказаною заявою?

 

2. Лошков звернувся до міліції із заявою з проханням порушити кримінальну справу щодо свого племінника Сінякова через здійснення останнім крадіжки 25 тис. грн., що належали Лошкову. Як вказав заявник, Сіняков нещодавно звільнився з місць позбавлення волі та приїхав до Лошкова, попросив дозволу пожити у нього кілька днів. У випадковій бесіді з Сіняковим Лошков розповів, що він продав свій дім у селі та збирається купити автомобіль. Через два дні Сіняков прийшов на обід з пляшкою горілки та запропонував випити, відмітити його звільнення, Лошков стверджував, що випив він зовсім небагато, однак сильно сп’янів і заснув. Прокинувся він тільки у ранці наступного дня, Сінякова та його речей дома не було. Згадавши, що він розповідав Сінякову про гроші, Лошков вирішив перевірити, чи на місці знаходяться гроші, однак їх не знайшов. Крім Сінякова до нього ніхто не заходив, саме тому Лошков впевнений, що вкрасти гроші міг тільки Сіняков. Крім того, Лошков вважає, що у горілку Сіняков додав якийсь препарат, від якого Лошков міцно заснув.

Яким чином може бути перевірена заява Лошкова?

 

3. До редакції районної газети від кількох мешканців селища Станічно-Луганське надійшов лист, у яких повідомлялося, що сім’я циган, яка нещодавно приїхала жити у селище, займається збутом наркотиків, були описані конкретні дії, що пов’язані зі збутом наркотичних речовин і спробами втягнути до вживання наркотиків молодих мешканців селища. Головний редактор газети надіслав вказаний лист до районної прокуратури.

Чи може бути вказаний лист приводом до порушення кримінальної справи?

4. Складіть постанову про відмову в порушенні кримінальної справи від імені дільничного інспектора міліції за наступною фабулою:

1 вересня 2008 року о 19.30 до Ленінського РВ ЛМУ УМВС України в Луганській області звернулася Іванова Раїса Степанівна, яка повідомила, що сьогодні о 8 годині ранку вона проводила свого чоловіка Іванова Геннадія Васильовича до залізничного вокзалу (оскільки останній їхав у відрядження), а потім поїхала на роботу. Повернувшись о 18-й у свою квартиру за адресою: кв. Димитрова 10/15, побачила, що багато речей розкидані. У шафі відсутнє шкіряна куртка чоловіка вартістю 2500 грн., а також зникли гроші на суму 1000 грн., що лежали до цього у серванті. Враховуючи цю обставину, Іванова Р.С. склала заяву з проханням порушити кримінальну справу за фактом крадіжки цінностей з її квартири.

2 вересня 2008 року Іванова Р.С. знову прийшла у райвідділ і повідомила, що нещодавно зателефонував її чоловік – Іванов Г.В., який повідомив, що 1 вересня, перебуваючи на вокзалі, він згадав що забув удома гроші. Для цього він на таксі повернувся у квартиру, взяв там гроші та куртку, потім встиг повернутися на вокзал та сісти у поїзд.

 

5. Складіть постанову про порушення кримінальної справи та прийняття її до свого провадження від імені слідчого за наступною фабулою:

30 серпня 2008 року до Жовтневого РВ ЛМУ УВМС України в Луганській області звернулася Тішакова Ганна Іванівна з заявою про те, що приблизно о 21.30 вона зайшла у перший під’їзд дому № 7 на кв. Дзержинського. Біля ліфту до неї підбігли двоє чоловіків, яких вона через відсутність освітлення не розгляділа. Один з них вдарив Тішакову кулаком в обличчя, а другий вихопив її сумку, після чого нападники зникли. У сумці (вартістю 300 грн.) були гроші на суму 800 грн. та мобільний телефон Nokia вартістю 1500 грн.

Згідно акту судово-медичного освідування Тішакова Г.І. отримала ушиби м’яких тканин голови, що відносяться до легких тілесних ушкоджень.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)