АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перша медична допомога при переломах кісток та забоях

Читайте также:
  1. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  2. Безробіття, його показники і види. Допомога до безробіттю.
  3. Блок 2. Анатомія кісток черепа
  4. Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів.
  5. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  6. Взаємне положення площин. Перша позиційна задача
  7. Вторинна безоплатна правова допомога
  8. Глава 43. Міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій
  9. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  10. Долікарська допомога при носовій кровотечі
  11. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  12. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах

Переломом називається порушення цілісності кістки. Переломи поділяються на закриті (без ушкодження шкіри) і відкриті, при яких є ушкодження шкіри в зоні перелому. Переломи бувають різноманітної форми: поперечні, косі, спіральні, подовжні. Для перелому характерні: різкий біль, що посилюється при будь-якому русі і навантаженні на кінцівку, зміна положення і форми кінцівки, порушенні її функції (неможливість користуватися кінцівкою), поява набряклості і синця в зоні перелому, укорочення кінцівки, патологічна (ненормальна) рухливість кістки.

 

Основними заходами першої допомоги при переломах кісток є:

1) створення нерухомості кісток у ділянці перелому;

2) проведення заходів, спрямованих на боротьбу з шоком або його попередження;

3) організація термінової доставки потерпілого в лікувальну установу.

Швидке створення нерухомості кісток в ділянці перелому - іммобілізація зменшує біль і є головним моментом у попередженні шоку. Іммобілізація кінцівки досягається накладенням транспортних шин або шин з підручного твердого матеріалу. Накладення шини потрібно проводити безпосередньо на місці події і тільки після цього транспортувати хворого.

При відкритому переломі перед іммобілізацією кінцівки необхідно накласти асептичну пов'язку. При кровотечі з рани повинні бути застосовані способи тимчасової зупинки кровотечі (давлюча пов'язка, накладення джгута й ін.). Іммобілізацію нижньої кінцівки зручно здійснювати за допомогою транспортної шини Дитерихса, верхньо - драбинчастої шини Крамера. Якщо транспортних шин немає, іммобілізацію варто проводити за допомогою імпровізованих шин з будь-яких підручних матеріалів. При відсутності підсобного матеріалу іммобілізацію варто провести шляхом прибинтовування ушкодженої кінцівки до здорової частини тіла: верхньої кінцівки - до тулуба за допомогою чи бинта косинки, нижньої - до здорової ноги.

При проведенні транспортної іммобілізації треба дотримуватись наступних правил:

1)шини повинні бути надійно закріплені і добре фіксувати ділянку перелому;

2)шину не можна накладати безпосередньо на оголену кінцівку, останню попередньо треба обкласти ватою або якою-небудь тканиною;

3)створюючи нерухомість у зоні перелому, необхідно зробити фіксацію двох суглобів вище і нижче місця перелому (наприклад, при переломі гомілки фіксують гомілковостопний і колінний суглоб) у положенні, зручному для хворого і для транспортування;

4)при переломах стегна варто фіксувати всі суглоби нижньої кінцівки.

Профілактика шоку й інших загальних явищ багато в чому забезпечується правильно зробленою фіксацією ушкоджених кісток.

Перелом хребта.

Перелом хребта - надзвичайно важка травма. Ознакою її є найсильніший біль у спині при найменшому русі. Категорично забороняється потерпілого з підозрою на перелом хребта саджати, ставити на ноги. Створити спокій, поклавши його на рівну тверду поверхню - дерев'яний щит, дошки. Ці ж предмети використовують для транспортної іммобілізації. При відсутності дошки і несвідомому стані потерпілого транспортування найменш небезпечне на ношах у положенні лежачи на животі.

Перелом кісток тазу.

Переломи кісток таза - одна з найбільш важких кісткових травм, часто супроводжується ушкодженням внутрішніх органів і важким шоком. Хворого варто покласти на рівну тверду поверхню, ноги зігнути в колінних і тазостегнових суглобах,стегна трохи розвести в сторони (положення жаби), під коліна покласти тугий валик з подушки, ковдри, пальто, сіна і т.д. висотою 25-30 см.

 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)