АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Блок 3. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. З’єднання кісток черепа, хребта, грудної клітки, грудного та тазового поясів

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. II. Вивчення нового матеріалу
  4. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  5. III. Вивчення нового матеріалу
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. IV. Вивчення нового матеріалу.
  8. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. V. Вивчення нового матеріалу
  10. V. Вивчення нового матеріалу.
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

1. Вчення про з’єднання кісток – артрологія. Безперервні, напівперервні та перервні сполучення кісток: синартрози, геміартрози (симфізи), діартрози (суглоби). Розвиток системи з’єднань кісток у філо- та онтогенезі.

2. Синдесмози: визначення, види, навести приклади.

3. Синхондрози та синостози: визначення, класифікація, навести приклади.

4. Анатомічна будова суглобів: їх основні та додаткові компоненти. Рентгенологічні особливості будови суглобів.

5. Анатомічна класифікація суглобів: прості, складні, комплексні та комбіновані. Дати визначення кожного з видів суглобів і навести приклади. Класифікація суглобів за формою суглобових поверхонь.

6. Назвати осі, навколо яких здійснюються рухи у суглобах, назвати рухи. Класифікація суглобів за кількістю осей: одноосьові, двоосьові та багатоосьові, навести приклади.

7. Класифікація з’єднань черепа: неперевні та перервні з’єднання. Неперевні з’єднання черепа: види, назвати і продемонструвати на препараті. Вікові особливості з’єднань черепа. Тім’ячка черепа: їх будова, функціональне призначення, терміни скостеніння.

8. Класифікація з’єднань черепа: неперевні та перервні з’єднання. Скронево-нижньощелепний суглоб: характеристика, суглобові поверхні, суглобовий диск, суглобова капсула, зв’язковий апарат; описати і продемонстру­вати на черепі.

9. Особливості будови скронево-нижньощелепного суглоба у відповідності до його функціонального призначення. Аналіз рухів у суглобі. Три стадії опускання нижньої щелепи.

10. З’єднання черепа з хребтом. Атланто-потиличний суглоб: характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті.

11. Серединний та бічний атланто-осьові суглоби: характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті.

12. З’єднання між тілами хребців (синхондрози хребтового стовпа): будова міжхребцевого диску, його функціональне призначення. Зв’язки, що укріплюють з’єднання між тілами хребців. Описати і продемонструвати на препараті.

13. З’єднання між відростками та дугами хребців: будова, зв’язки. Дуговідросткові суглоби.

14. Крижово-куприковий суглоб: будова, зв’язки; описати та продемонстру­вати на препараті. Статеві особливості даного з’єднання. Хребет у цілому: відділи, згини, вікові особливості.

15. З’єднання грудної клітки: реброво-хребцеві та груднинно-реброві суглоби, характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті.

16. Синдесмози грудної клітки: зовнішні та внутрішні міжреброві перетинки. Анатомічне обгрунтування місця проведення міжребрової пункції. Синхондрози грудної клітки. Грудна клітка в цілому: будова, статеві, вікові та індивідуальні особливості. Реброва дуга, міжреброві простори.

17. З’єднання грудного пояса (пояса верхньої кінцівки). Груднинно-ключичний та надплечово-ключичний суглоби: суглобові поверхні. Додаткові компоненти, зв’язковий апарат, аналіз рухів; описати та продемонструвати на препараті, рентгенанатомія. Несправжні зв’язки лопатки.

18. З’єднання тазового пояса: класифікація. Крижово-клубовий суглоб: характеристика, суглобові поверхні, суглобова капсула, зв’язки, аналіз рухів; описати і продемонстру­вати на препараті, рентгенанатомія.

19. З’єднання тазового пояса: класифікація. Лобковий симфіз: будова, зв’язковий апарат, описати та продемонструвати на препараті, рентгенанатомія. Затульна перетинка; затульний канал.

20. Таз у цілому: його частини. Зв’язковий апарат таза: описати і продемонструвати на препараті; назвати та продемонструвати отвори, які утворюються зв’язками таза. Статеві особливості таза. Назвати, описати та вказати основні розміри таза.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)