АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасна теорія організації

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. VI Місцеві Органи Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  3. VIII Грошові засоби Ф.-Д. Організації У.Н.Р.
  4. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  5. Базові організації
  6. Блочна контрольна робота № 2 – Теорія теплообміну та промислова теплотехніка
  7. Бухгалтерський облік (загальна теорія)
  8. В природі існують декілька рівнів організації живої матерії.
  9. Варіанти стратегій розвитку організації й відповідні їм стратегії управління людськими ресурсами
  10. Взаємозв'язок стратегії організації й стратегії управління персоналом
  11. Визнання основних засобів та основні завдання організації обліку
  12. Визначення організації. Загальна системна модель організації

 

Сучасна теорія організації розвивається у трьох напрямах:

  • ситуативний підхід до розгляду проблем організації,
  • екологічний підхід,
  • підхід організаційного навчання.

 

Ситуативний підхід заснований на визнанні того, що в організаційній діяльності не має єдиного правильного шляху. Організація повинна пристосовуватися до умов навколишнього середовища. Неможливо забезпечити створення таких структур, методів, типів організаційного порядку, які були б ідеально пристосовані до будь-якого часу, цілей, цінностей, ситуації. Кожному типу управлінської ситуації, вирішуваних завдань, зовнішнього середовища відповідають свої оптимальні вимоги до стану організації, стратегія і структура.

 

Екологічний підхід стверджує, що серед організацій "виживає найбільш пристосована", діє процес природного відбору і заміни організацій. У спрощеному вигляді цей підхід до розгляду організацій можна охарактеризувати таким чином:

 

1) у центрі уваги дослідників знаходяться не окремі організації, а групи, або популяції організацій;

 

2) ефективність організації визначається її здатністю виживати;

 

3) роль навколишнього середовища у формуванні структури, стратегії організації визнається абсолютною, вважається, що менеджмент не робить істотного впливу на здатність організації до виживання;

 

4) оскільки природні і соціальні ресурси обмежені, то в процесі напруженої конкуренції одні організації продовжують функціонувати, а інші припиняють.

 

У сучасних моделях організаційної екології (1980— 1990-ті рр.) основна увага дослідників приділяється проблемам будови зовнішнього середовища, його динаміки, а також механізмам, що забезпечують структурні зміни в організації.

 

Підхід організаційного навчання заснований на визнанні двох видів навчання: першого порядку — по "одинарній петлі" і другого порядку — по "подвійній петлі". Відмінність між цими видами навчання стосовно організації полягає в тому, що навчання по "одинарній петлі" — це звичайне для будь-якої організації обов'язкове навчання персоналу, воно підвищує здатність організації досягати поставлених цілей, а навчання по "подвійній петлі" — це організований і свідомо керований процес самонавчання в організації, який зумовлює повне переосмислення досвіду організації (переоцінку її організаційних цілей, цінностей, переконань) та її навчання за допомогою цього процесу.

 

 

Ознаками "самонавчальної організації" є гнучка і максимально плоска організаційна структура, партисипативний і повчальний підходи при виробленні організаційної стратегії, гнучкість системи винагород; доступність і вільний обмін інформацією й досвідом між усіма членами організації; орієнтація на освоєння досвіду інших компаній; сприятливий для навчання і розвитку персоналу клімат.

 

Дослідники виокремлюють чотири самонавчальні організації (табл. 1.2). Організації, що знають, належать до адаптивного типу організацій і можуть залишатися такими, що досягають успіху доти доки їх ринок залишається порівняно стабільним. Організації, що розуміють і організації, що думають є проміжною ланкою між організаціями, що знають і організаціями, що навчаються. Відмінною ознакою організації, що навчається, є підхід до змін: тоді як інші організації адаптуються до змін, залишаючись в межах наявних культурних цінностей і структур, в організаціях, що навчаються, самі зміни і отримане внаслідок цього знання є частиною культурних цінностей і структури.

 

Таблиця 1.2. Характеристика самонавчальних організацій

 

http://pidruchniki.ws/16280414/menedzhment/makgregor_teoriya_h-u#469

 

Показники Типи організації
Що знають Що розуміють Що думають Що навчаються
Концепція Прихильність одному кращому шляху: •передбачуваність; •контрольованість; • ефективність   Прихильність фундаментальним культурним цінностям, які направляють стратегію і дії. Віра в пануючий міф Погляд на бізнес як на низку проблем. Якщо виникла неполадка, її треба швидко усунути Вивчення, розвиток і вдосконалення будь-якого досвіду що відноситься до бізнесу, включаючи і те, як цей досвід отримується    
Функції менеджменту Здійснюють контроль, використовуючи правила й інструкції "за книгами"   Пояснюють, повідомляють і укріплюють корпоративну культуру Ідентифікують і виділяють проблеми, збирають дані і реалізують рішення   Вітають експериментування. Допомагають в аналізі. Заохочують конструктивну незгоду. Дають приклад навчання. Визнають невдачі    
Персонал Дотримуються правил, не питаючи чому   Використовують корпоративні цінності як основу поведінки 3 ентузіазмом використовують і закріплюють запрограмовані рішення   Збирають і використовують інформацію. Сповідують конструктивний скептицизм  
Споживачі Повинні вірити, що компанії видніше   Вірять, що цінності компанії забезпечують позитивний досвід Вважають, що проблема повинна бути вирішена Є частиною відносин навчання в рамках відкритого безперервного діалогу    
Підхід до змін   Покрокові, є "тонким налаштуванням" для реалізації кращого шляху   Тільки в межах пануючого міфу Реалізуються через програми вирішення проблем, які розглядаються як панацея   Є частиною безперервного процесу, що описується ланцюжком "досвід, — аналіз — гіпотеза — експеримент — досвід"

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)