АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

для підготовки до Державного іспиту з навчальної дисципліни «Пожежна тактика» студентами 4-го курсу ФЦЗ та ТБ

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  4. V курсу (5 ТОМ)
  5. V курсу (5 ТОС)
  6. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  7. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  8. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  9. VІ. Організація і проведення конкурсу
  10. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.
  11. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  12. Анализ теоретических и практических проблем, которые возникают перед студентами в работе над театрализованным концертом

Питання

(напрям підготовки 6.170203 «Пожежна безпека»)

1. Оперативне розгортання: етапи, умови проведення кожного етапу, обсяг робіт, що виконується при кожному етапі, команди, що віддаються на виконання кожного з етапів.

2. Оперативні дільниці (сектори на пожежі): необхідність, принципи створення та обов’язки начальника оперативної дільниці на пожежі.

3. Виїзд та слідування на пожежу. Дії посадових осіб і оперативного розрахунку під час слідування і при виникненні різних ситуацій.

4. Вирішальний напрямок оперативних дій на пожежі: поняття про вирішальний напрямок; основні принципи визначення вирішального напрямку; порядок здійснення цих принципів у процесі керівництва оперативними діями.

5. Вогнегасні засоби ізолюючої дії: види, характеристика, область застосування, механізм припинення горіння ними, інтенсивність подачі.

6. Вогнегасні засоби охолодження: види, властивості, область застосування, механізм припинення горіння, інтенсивність подачі води, застосування змочувальника при гасінні пожеж.

7. Газообмін на пожежі: поняття про газообмін, його основні параметри при зовнішніх та внутрішніх пожежах; поняття про нейтральну зону; фактори від яких залежить положення нейтральної зони; практичне значення керування газообміном на пожежі.

8. Гасіння пожеж в автогаражах.

9. Гасіння пожеж в будівлях підвищеної поверховості.

10. Гасіння пожеж в будівлях по виробництву синтетичного каучуку, гуми, пластмас та виробів з них.

11. Гасіння пожеж в книгосховищах, архівах та бібліотеках.

12. Гасіння пожеж в конструкторських бюро.

13. Гасіння пожеж в резервуарних парках по зберіганню горючих газів.

14. Гасіння пожеж в сільських населених пунктах.

15. Гасіння пожеж в театрах, клубах та палацах культури.

16. Гасіння пожеж в холодильниках.

17. Гасіння пожеж в цирках.

18. Гасіння пожеж волокнистих матеріалів на відкритих та закритих складах.

19. Гасіння пожеж лісних масивів.

20. Гасіння пожеж на елеваторах, зерносховищах та млинах.

21. Гасіння пожеж на літальних апаратах.

22. Гасіння пожеж на нафтоналивних суднах (танкерах).

23. Гасіння пожеж на новобудовах.

24. Гасіння пожеж на об’єктах по виробництву та зберіганню вибухових речовин.

25. Гасіння пожеж на пасажирських, вантажно-пасажирських та суховантажних суднах.

26. Гасіння пожеж на складах лісоматеріалів.

27. Гасіння пожеж нафти та нафтопродуктів у наземних та підземних резервуарах.

28. Гасіння пожеж нафтоналивних пересувних потягів.

29. Гасіння пожеж нафтопродуктів в тарних сховищах.

30. Гасіння пожеж твердих вантажів на пересувних потягах.

31. Гасіння пожеж торф’яних полів.

32. Гасіння пожеж у безліхтарних будівлях.

33. Гасіння пожеж у будівлях електростанцій, на зовнішніх установках та в кабельних тунелях електростанцій та підстанцій.

34. Гасіння пожеж у виробничих будівлях підприємств деревообробної промисловості.

35. Гасіння пожеж у виробничих будівлях текстильної промисловості.

36. Гасіння пожеж у електронно-обчислювальних центрах.

37. Гасіння пожеж у кінотеатрах та концертних залах.

38. Гасіння пожеж у магазинах та матеріальних складах.

39. Гасіння пожеж у підвалах, поверхах та горищах.

40. Гасіння пожеж у трамвайних та тролейбусних парках.

41. Гасіння пожеж у школах, дитячих закладах та лікарнях.

42. Захист та евакуація матеріальних цінностей на пожежі: необхідність, порядок і способи проведення; сили та засоби, що залучаються; обов’язки начальника караулу (керівника гасіння пожежі) при проведенні даних робіт; безпека праці.

43. Зони горіння, теплової дії та задимлення на пожежі: поняття про зони, їх межі, основні параметри і коротка характеристика зон.

44. Картки пожежогасіння: призначення, вимоги до оформлення текстової та графічної частин, додатків; порядок її відпрацювання, зберігання та оперативного використання.

45. Керівник гасіння пожежі (КГП): обов’язки при прибутті на пожежу, в процесі гасіння та після ліквідації горіння.

46. Оперативний штаб гасіння пожежі: склад, основні задачі, документи штабу, їх призначення і порядок ведення; обов’язки начальника штабу в різні періоди його діяльності на пожежі.

47. Організація гасіння пожеж в містах: умови, що необхідні для забезпечення успішного гасіння; організація оперативного керівництва гасінням пожеж; взаємодія оперативно-рятувальної служби зі службами міста, об’єкту, відомчими пожежними підрозділами та військовими частинами.

48. Організація гасіння пожеж в сільській місцевості: умови, що необхідні для забезпечення успішного гасіння; сили і засоби, які залучаються для гасіння, порядок їх залучення та використання; організація оперативного керівництва гасінням пожеж.

49. Організація гасіння пожеж з подачею води перекачуванням: способи і схеми перекачування води; техніка, яка використовується, порядок розрахунку сил і засобів, дії керівника гасіння пожежі, начальника тилу при наявності віддалених вододжерел.

50. Організація гасіння пожеж при щільному задимленні, високій температурі: особливості обстановки пожеж; особливості організації оперативної роботи в залежності від обстановки; способи зниження концентрації диму, температури у приміщеннях; схеми використання димососів; способи гасіння, безпека праці.

51. Організація підвезення води на пожежі.

52. Періоди гасіння пожежі: поняття про періоди локалізації і ліквідації пожежі, умови локалізації і ліквідації; характер оперативних дій, які виконуються підрозділами в кожен період; фактори, які впливають на час локалізації та ліквідації пожежі.

53. Плани пожежогасіння: призначення, вимоги до оформлення текстової та графічної частин, додатків, короткий зміст плану; порядок його відпрацювання, зберігання та оперативного використання.

54. Пожежа та її ознаки: поняття про пожежу, та її ознаки; класифікація пожеж; коротка характеристика кожної різновидності пожеж.

55. Припинення горіння на пожежі: поняття про температуру пожежі, умови та принципи припинення горіння на пожежі; види вогнегасних речовин та основні вимоги до них; поняття про інтенсивність подачі вогнегасних речовин та порядок їх визначення.

56. Робота тилу на пожежі: призначення, сили та засоби, що залучаються, обов’язки начальника тилу.

57. Розвиток пожежі: поняття про розвиток пожежі; періоди розвитку пожежі, їх характеристика і визначення; основні форми площі пожежі; характеристика показників, які використовуються у визначенні основних параметрів пожежі.

58. Розвідка пожежі: мета, етапи проведення, склад, загальні задачі, організація, правила і способи проведення, приклади із практики.

59. Розкриття та розбирання будівельних конструкцій, обезструмлення електромережі на пожежі: необхідність, способи і прийоми здійснення, сили і засоби, що залучаються, обов’язки начальника караулу (керівника гасіння пожежі) при проведенні даних робіт; безпека праці.

60. Рятування людей на пожежі: випадки, коли проводяться рятівні роботи, способи пошуку людей, порядок, шляхи і способи рятування, безпека праці.

61. Тактичні можливості підрозділів на основних пожежних автомобілях без встановлення на вододжерело: обстановка на пожежі, при якій підрозділи працюють без встановлення автомобілів на вододжерела; можливі схеми оперативного використання відділень на автоцистернах при подачі води та піни; розрахунок часу подачі вогнегасних речовин, кількості повітряно-механічної піни різної кратності, можливої площі і об’єму гасіння піною.

62. Тактичні можливості підрозділів на основних пожежних автомобілях з встановленням їх на вододжерело: обстановка на пожежі, при якій підрозділи працюють з встановленням автомобілів на вододжерела; можливі схеми оперативного використання відділень при подачі води та піни; розрахунок часу подачі повітряно-механічної піни різної кратності, можливої площі та об’єму гасіння піною.

63. Тактичні можливості підрозділів на пожежних аеродромних автомобілях, автомобілях водопінного гасіння та пожежних насосних станціях: призначення; умови, порядок та схеми оперативного використання при гасінні пожеж.

64. Тактичні можливості підрозділів на пожежних суднах, потягах: призначення підрозділів; умови, порядок і схеми оперативного використання при гасінні пожеж.

65. Тактичні можливості пожежних підрозділів: поняття про тактичні можливості пожежних підрозділів; показники, від яких залежать тактичні можливості; необхідність, умови та основні схеми використання пожежних автомобілів на повну тактичну можливість при подачі води та повітряно-механічної піни.

66. Характеристика газонафтових фонтанів та способи їх гасіння на газонафтових промислах.

 

Типи задач, які входитимуть до білетів:

 

1. Визначення параметрів пожежі на заданний час розвитку.

2. Розрахунок сил і засобів, необхідних для гасіння пожежі водою.

3. Розрахунок сил і засобів, необхідних для гасіння пожежі ПМП.

4. Розрахунок тактичних можливостей підрозділів без встановлення

на вододжерело.

5. Розрахунок тактичних можливостей підрозділів зі встановленням

на вододжерело.

6. Розрахунок необхідної кількості сил і засобів для організації подавання води перекачуванням.

7. Розрахунок необхідної кількості сил і засобів для організації підвезення води.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)