АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 5. Бюджетний процес

Читайте также:
  1. Бюджетний дефіцит і державний борг
  2. Бюджетний менеджмент та його роль у бюджетному процесі
  3. Бюджетний процес в Україні та його учасники
  4. Груповий технологічний процес.
  5. Державні органи і посадові особи, які ведуть процес.
  6. Діяльність, яка пов’язана з трансформацією наукових досліджень і розробок, винаходів і відкриттів у новий продукт або новий технологічний процес.
  7. Спілкування як царина людської моральності та соціально-психологічний процес. Парадигма спілкування у сучасній культурі
  8. Тема 1. Вчення про епідемічний процес. Протиепідемічні заходи в осередках інфекційних хвороб. Протиепідемічна робота сімейних (дільничих) лікарів та лікарів-інфекціоністів.
  9. Тема 8. СВІТОВИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ПРОЦЕС.
  10. Тема 8: Міжнародний цивільний процес. Міжнародний комерційний арбітраж

Бюджетний процес в Україні, його суть, особливості і етапи.

Поняття бюджетного періоду. Обставини, за яких може бути змінено бюджетний період.

Суть, принципи і завдання бюджетного планування в сучасних умовах господарювання. Бюджетне планування як складова частина фінансового планування. Місце і роль бюджетного планування у системі соціально-економічного планування в Україні. Економічні основи бюджетного планування в умовах ринкових відносин. Етапи та методи бюджетного планування.

Порядок складання проекту Державного бюджету України. Підготовча робота до складання проекту бюджету, характеристика основних етапів його складання. Функції Міністерства фінансів України, інших міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у процесі складання проекту Державного бюджету та зведеного бюджету України.

Розгляд і затвердження Державного бюджету України.

Порядок складання, розгляд і затвердження місцевих бюджетів в Україні.

Складання і затвердження бюджетного розпису. Поквартальний і помісячний розподіл доходів і видатків бюджетів.

Організація роботи по виконанню бюджетів, роль і завдання фінансових органів. Функції фінансових органів у процесі виконання бюджетів.

Виконання дохідної частини бюджетів і роль органів Державної казначейської служби України та Державної податкової служби України. Функції, права і обов’язки органів Державної податкової служби України і Державної казначейської служби України у процесі виконання бюджетів.

Бюджетні призначення та асигнування, їхня характеристика. Фінансування видатків бюджетів. Принципи і методи фінансування з бюджету.

Організація виконання видаткової частини бюджетів. Функції органів Державної казначейської служби України і фінансових органів у процесі виконання видаткової частини бюджетів. Особливості фінансування видатків з бюджету в умовах ринкових відносин.

Програмно-цільовий метод у бюджетному процесі та характеристика його складових: бюджетних програм; відповідальних виконавців бюджетних програм; паспортів бюджетних програм; результативних показників бюджетних програм.

Порядок зміни бюджетних призначень та внесення змін до затвердженого бюджету.

Складання, розгляд та затвердження звітності про виконання бюджету.

Організація контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Органи бюджетного контролю, їх повноваження.

Поняття бюджетного правопорушення. Підстави для призупинення бюджетних асигнувань: несвоєчасне та неповне подання звітності про виконання бюджету; невиконання вимог щодо бухгалтерського обліку, складання звітності та внутрішнього бюджетного контролю за бюджетними коштами і недотримання порядку перерахування цих коштів; подання недостовірних звітів та інформації про виконання бюджету; порушення розпорядниками бюджетних коштів вимог щодо прийняття ними бюджетних зобов’язань; нецільове використання бюджетних коштів.

Заходи, що застосовуються до розпорядників та одержувачів бюджетних коштів за вчинені ними бюджетні правопорушення.

Відповідальність за бюджетні правопорушення. Порядок накладання стягнення за бюджетні правопорушення та оскарження рішення про накладення такого стягнення.

 

ТЕМА 6. Міжбюджетні відносини і система бюджетного вирівнювання.

Соціально-економічний зміст та мета міжбюджетних відносин. Суб’єкти міжбюджетних відносин. Загальні засади регулювання міжбюджетних відносин. Форми руху бюджетних ресурсів в процесі міжбюджетних відносин.

Основні способи розмежування доходів і видатків між бюджетами. Причини територіальних відмінностей у формуванні доходів та у складі і обсягах видатків місцевих бюджетів.

Бюджетне регулювання, його необхідність та особливості здійснення. Завдання бюджетного регулювання. Види бюджетного регулювання. Мета і шляхи досягнення вертикального і горизонтального бюджетного регулювання. Фінансове вирівнювання. Методи бюджетного регулювання.

Поняття та види міжбюджетних трансфертів. Трансферти та їх роль і місце у доходах бюджетів.

Характерні особливості дотації вирівнювання, субвенції, коштів, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів та додаткових дотацій. Проблеми удосконалення системи міжбюджетних відносин в Україні.

 

 

ТЕМА 7. Система доходів бюджету.

Соціально-економічний зміст доходів бюджетів, методи їх формування та джерела. Склад і структура доходів бюджетів, їх класифікація, принципи і порядок розподілу між окремими ланками бюджетної системи.

Правове регулювання процесу формування доходів. Податкова форма фінансових взаємовідносин держави та суб’єктів господарювання.

Соціально-економічна сутність податків, їх функції. Елементи оподаткування та класифікація податків. Податкова політика держави, її критерії та принципи. Податкова система та її розвиток. Загальна характеристика податкових надходжень до бюджетів. Роль і місце податкових надходжень у доходах бюджетів.

Неподаткові надходження до бюджету і їх характеристика. Роль і місце неподаткових надходжень у доходах бюджетів.

Загальна характеристика доходів від операцій з капіталом: надходження від продажу основного капіталу; надходження від продажу державних запасів товарів; надходження від продажу землі і нематеріальних активів; податки на фінансові операції та операції з капіталом.

Організація роботи щодо мобілізації доходів до бюджету.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)