АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пропедевтика геометрії

Читайте также:
  1. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  2. Змістовий модуль 1. ФІЛОСОФСЬКА ПРОПЕДЕВТИКА ТА ІСТОРІЯ ФІЛОСОФІЇ
  3. Методика проведення перших уроків геометрії
  4. Модуль № 1. Філософська пропедевтика та історія філософії.
  5. Пропедевтика ортопедической стоматологии. Ортопедическое лечение при заболеваниях пародонта.

МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ГЕОМЕТРІЇ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ

Найважливішими завданнями курсу математики початкової школи, що стосуються про­педевтики систематичного курсу геометрії, є: ознайомлення учнів з основними величинами та їх вимірюванням (довжини відрізків, площі фігур); формування уявлень про деякі геометричні фігури та їх властивості; вироблення потрібних гра­фічних умінь Розглянемо, як здійснюється підготовча робота щодо геометричного матеріалу в 1-4 класах (у трирічній початковій школі зміст навчального матеріалу побудований в тій самій послідовно­сті, але вивчається протягом меншого навчального часу).

У першому класі на наочно-інтуїтивному і оперативному рівнях (учні виконують побудови, практичні дії з фігурами) вво­дяться: круг, трикутник, квадрат, чотирикутник, п'ятикутник. Учні ознайомлюються з точкою і відрізком, їх зображенням, до­вжиною відрізка. Вводиться одиниця довжини - сантиметр, піз­ніше — дециметр, розглядається поняття «відстань». Формуються уміння вимірювати довжини відрізків, будувати відрізок заданої довжини за допомогою лінійки; розпізнавати многокутники.

У другому класі учні далі виконують вимірювання і побу­дову відрізків, розпізнають знайомі фігури. Вводяться нові фігу­ри - ламана, многокутник. Вимірюється довжина ламаної і зна­ходиться периметр многокутника. Вивчаються кути многокутни­ка, прямий кут, вводяться прямокутник, квадрат, коло і центр кола. Учні вчаться будувати прямокутники і квадрати на папері у клітинку, коло - за допомогою циркуля.

У третьому класі розглядається буквене позначення геомет­ричних фігур. Вперше вводиться поняття площі фігури як розмі­ру частини площини, обмеженої фігурою. Учні вивчають одиниці площі: квадратний сантиметр, квадратний дециметр. Обчислю­ють площі фігур методом підрахунку. Формується уміння буду­вати прямокутник і квадрат за даними довжинами сторін (по клі­тинках зошита). Продовжується розв'язування вправ на знахо­дження периметра многокутника.

У четвертому класі учні далі вивчають міри площі (вво­диться крім відомих вже квадратного сантиметра і квадратного дециметра нова одиниця - квадратний метр), визначають площі прямокутників та інших фігур за допомогою палетки.

Особливістю методики вивчення геометричного матеріалу в початковій школі є широке використання конкретно-індуктив­ного методу, наочності і практичних дій учнів. На основі наочного ознайомлення з моделями та рисунками учні повинні навчитися вільно розпізнавати простіші геометричні фігури на оточуючих предметах, моделях, рисунках, оволодіти навичками побудови та вимірювання. На цьому етапі навчання не передбачено введення означень геометричних фігур, проведення дедуктивних мірку­вань, крім, можливо, простіших дедуктивних висновків.

На цьому етапі навчання дещо поглиблюються і розширюються відомості про знайомі учням з початкової школи фігури, а також вводяться нові фігури і геометричні поняття. Зокрема, учні далі вивчають відрізки і їх вимірювання, але при цьому звертається увага на те, що відрізок коротше будь-якої іншої лінії, яка з'єднує його кінці, що довжина відрізка, який складається з кількох від­різків, дорівнює сумі довжин його частин. Отже, всі теоретичні факти, що стосуються геометричних величин і формулюються в курсі геометрії у вигляді аксіом вимірювання, на цьому етапі за­своюються на рівні наочно-дійового мислення.

У п'ятому класі учні ознайомлюються з новими геомет­ричними фігурами: промінь (як фігура, утворена продовженням в один бік відрізка), пряма (як фігура, утворена продовженням від­різка в обидва боки), дістають уявлення про площину як образ реальних об'єктів (поверхня скла, спокійного водоймища тощо). Безпосередньою побудовою вводяться: поняття кута, його видів (прямий, гострий, тупий), одиниця вимірювання кутів. Фор­мується уміння вимірювати кути транспортиром і будувати кути даної величини. Учням уже відоме поняття площі, вони вміють обчислювати площі квадрата і прямокутника, однак на цьому етапі навчання вводяться формули площі прямокутника і квадра­та, нові одиниці площі (гектар, квадратний кіло­метр). Учні вперше ознайомлюються з просторовою фігурою — прямокутним паралелепіпедом, з новою геометричною величи­ною - об'ємом, його одиницями, розв'язують вправи на обчис­лення об'єму прямокутного паралелепіпеда.

У шостому класі вводяться формули довжини кола і площі круга — відомих з початкової школи геометричних фігур. Вводяться: нова фігура - круговий сектор; нові геометричні тіла - призма, піраміда, циліндр, конус.

Важливими для підготовки до вивчення систематичного курсу геометрії є відомості про перпендикулярні і паралельні прямі, про побудову їх лінійкою і косинцем. На рівні практичних дій (побу­дови) учні ознайомлюються з фактами, які стверджуються в курсі геометрії аксіомою паралельних і теоремою про можливість про­ведення через дану точку єдиної прямої, паралельної даній.

На відміну від початкової школи в 5-6 класах теоретичний рі­вень викладу геометричного матеріалу вищий. Окремі поняття вводяться на рівні означень (розгорнутий кут, паралельні прямі тощо), проводяться нескладні дедуктивні міркування. Разом з тим, як і в початковій школі, при вивченні елементів геометрії мають переважати конкретно-індуктивний метод навчання, широке залу­чення наочності, практичних дій учнів з моделями і виконання ними зображень фігур, побудов лінійкою, косинцем, циркулем.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)