АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Засоби щодо попередження та ліквідації наслідків виникнення надзвичайних ситуацій на об’єкті проектування

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  3. А. НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ПРИЗВОДЯТЬ ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЗАХОДИ ЗНИЖЕННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ
  4. Аварійно-рятувальні засоби
  5. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  6. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  7. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  8. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  12. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

Класифікаційні ознаки надзвичайних ситуацій [5] містять перелік ознак, за якими оцінюються наслідки надзвичайних ситуацій. В таблиці 4.2 наведені класифікаційні ознаки деяких надзвичайних ситуацій у транспортній сфері.

Таблиця 4.2 – Класифікаційні ознаки надзвичайних ситуацій

№ з/п Опис ознаки Одиниця виміру показника Порогове значення показника ознаки
  Загибель, отруєння або травмування людей внаслідок транспортних подій – у випадках пожеж або вибухів Особа Загинуло від 3 осіб, госпіталізовано від 10 осіб Загинуло від 2 осіб, госпіталізовано від 5 осіб
  Загибель або травмування людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод Особа загинуло від 5 осіб, госпіталізовано від 15 осіб
  Безпосередня загроза життю людей (пасажирам або персоналу транспортних засобів, населенню), що вимагає (призвела до) їх термінової евакуації Особа Від 50
  Пожежі (вибухи) на транспорті, для ліквідації яких, окрім сил та засобів відомчої пожежної охорони, залучені додаткові сили та засоби державної пожежної охорони, інших аварійно-рятувальних служб або формувань цивільної оборони Факт  

 

Згідно зі ст. 47.[6] для забезпечення подання допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних подій місцеві органи охорони здоров'я за погодженням з органами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України закріплюють за конкретними ланками автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів лікувальні заклади, в яких є відповідні фахівці, відділення або палати, що мають можливість цілодобового прийому, обстеження і лікування потерпілих.

На ділянках доріг, вулиць та залізничних переїздах встановлюються відповідні дорожні знаки з інформацією про найближчу лікарню, напрямок руху та відстань до неї, номер телефону.

Інші медичні заклади, що знаходяться в безпосередній близькості від автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, повинні бути забезпечені необхідним медичним обладнанням згідно з переліком, затверджуваним Міністерством охорони здоров'я України, і позначені дорожнім знаком "Пункт першої медичної допомоги".

Вказані лікарні і лікувально-профілактичні заклади повинні бути обладнані засобами зв'язку. На магістральних автомобільних дорогах закріплені лікарні і станції швидкої допомоги забезпечуються також системою сигнально-викличного зв'язку.

 

Стаття 48 «Закон України про рух». Медична підготовка водіїв і посадових осіб органів Міністерства внутрішніх справ України, військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України

Водії транспортних засобів, відповідні посадові особи органів Міністерства внутрішніх справ України, військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України зобов'язані володіти практичними навичками подання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних подій, періодично проходити відповідну підготовку за програмами, що затверджуються Міністерством охорони здоров'я України.

Водії зобов'язані стежити за наявністю на транспортних засобах спеціальних медичних аптечок, їх укомплектуванням.

Посадові особи Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України, військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, які здійснюють безпосередній нагляд за дорожнім рухом, зобов'язані стежити за укомплектуванням закріплених за ними патрульних автомобілів і приміщень стаціонарних постів медичним майном і медикаментами для подання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних подій згідно з переліком, що встановлюється Міністерством охорони здоров'я України.

Найбільш вірогідною надзвичайною ситуацію при роботі на лінії є травмування водіїв.

При різних катастрофах, дорожньо-транспортних пригодах, особливо коли немає поблизу медичних пунктів, надання швидкої допомоги потерпілим, в тому числі тимчасова зупинка кровотечі з використанням будь-яких підручних матеріалів є крайньою необхідною умовою збереження життя людей.

Гостра крововтрата потребує швидкої допомоги потерпілому. Загальноприйнятими є наступні етапи надання медичної допомоги:

- перша допомога на місці пошкодження;

- евакуація потерпілого в лікувальний заклад;

- проведення спеціалізованого хірургічного лікування кінцевої зупинки кровотечі, відновлення втраченої крові, відновлення порушених процесів в організмі.

Прийняття сучасних змін по зупинці кровотеч має вирішальне значення для врятування життя потерпілому причому їх потрібно проводити швидко і кваліфіковано. Спочатку проводять тимчасову зупинку кровотечі одним із доступних методів.

При гострій кровотечі важливо забезпечити умови, які сприяють переміщенню крові до головного мозку, що допомагає боротись з кисневим голодуванням мозку. На місці пригоди потерпілого вложити так, щоб голова була нижче 40-50 см нижче рівня ніг. Потерпілому дають пити теплий чай, каву, соки, або розчин глюкози, з вітаміном С.

Значення зупинки кровотечі трудно переоцінити. Це проблема є актуальною для всіх розділів медицини. Потрібно підкреслити, що методами боротьби з кровотечами, повинні володіти не тільки медичні працівники. Кожний громадянин при наданні допомоги потерпілому зобов’язаний вміти користуватись простими способами зупинки кровотечі.

Тимчасова зупинка кровотечі здійснюється в порядку невідкладної самодопомоги і взаємодопомоги на місці пригоди до евакуації потерпілого в лікувальний заклад.

При наданні невідкладної допомоги необхідно пам’ятати про правила асептики, не допускати попаданню мікроорганізмів у рану. Кровотечу потрібно зупиняти шляхом притискання судини, на рану накладається марлева пов’язка або пов’язка з чистої матерчатої тканини. При транспортуванні пораненого в лікувальний заклад зберігається принцип створення спокою в рані. Тому так важливі заходи, які забезпечують нерухомість пошкодженої ділянки. Найбільш простий спосіб тимчасової зупинки кровотечі притискання судини в місці пошкодження за допомогою тісно накладеної пов’язки. Ця пов’язка здавлює тканини, зменшує просвіт судин, сприяє тромбуванню їх із наступним розвитком гематоми.

Якщо пошкодження судин супроводжується пошкодженням тканин, а кровотеча загрожує життю потерпілого (поранення великих судин), то в таких випадках, не рахуючись із стерильністю, необхідно швидко розірвати одежу і саме у рані прижати кровоточиву судину.

В подальшому потерпілого транспортують у лікувальний заклад, де проводять хірургічну обробку рани і кінцеву зупинку кровотечі.

Венозну кровотечу зупинити легше, ніж артеріальну. Один із більш поширених способів зупинки кровотечі – пальцеве притискання головних магістральних судин у рані. Судина притискається до виступаючої частини кістки. Ці виступаючі частини називаються анатомічними ділянками, або точками притискання судин.. При пораненнях кінцівки судини притискаються вище місця поранення. Пальцеве притискання можна здійснити кількома пальцями руки, або великими пальцями обох рук.

Після пальцевого притискання судини потрібно як можна скоріше використати один із механічних способів зупинки кровотечі – накладання джгута, або хірургічного інструмента.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)