АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розробка технічних заходів, спрямованих на покращення умов праці на об’єкті проектування

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. Аналіз умов праці
  3. Аналіз умов праці та виявлення потенційних небезпек на об’єкті проектування
  4. Безпека праці, як галузь практичної діяльності
  5. Важкість праці: динамічні, статистичні, навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна і інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  6. Важкість праці: Динамічні, статичні навантаження. Напруженість праці. Увага, напруженість аналізаторних функцій, емоційна та інтелектуальна напруженість, монотонність праці.
  7. Види і форми оплати праці.
  8. Види матеріальної відповідальності працівників
  9. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  10. Вимоги до працівників певних категорій і порядок допуску їх до роботи.
  11. Вимоги до режимів праці та відпочинку при роботі з ПК
  12. Вимоги ергономіки щодо організації наукової праці

Для дотримання правил особистої гігієни водій повинен мати в автомобілі (відповідно до діючих галузевих нормативів, з урахуванням специфіки автомобіля, виду палива. Умов перевезень і т. д.) мийні засоби (поверхнево-активні, придатні до вживання на шкірних покривах - типу «ралі»тощо), щітку для миття рук, рушник, дрантя для витирання рук від горюче-змащувальних матеріалів.

Водії, які мають контакт (забруднення рук) з різними СОЖ, маслами, лакофарбовими матеріалами і т. п. (перевезення зазначених речовин, виконання ремонтних робіт) повинні забезпечуватися захисними мазями і пастами відповідно доГОСТ 12.4.068—79 «Средствадерматологическиезащитные».

До участі у дорожньому русі допускаються транспортні засоби, конструкція і технічний стан яких відповідають вимогам діючих в Україні правил, нормативів і стандартів, що мають сертифікат на відповідність цим вимогам, укомплектовані у встановленому порядку, а у разі, якщо транспортний засіб згідно з цим Законом підлягає обов'язковому технічному контролю, пройшов такий контроль.

З метою збереження автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, допускається в порядку і за плату, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Місце переїзду автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів транспортними засобами на гусеничному ходу для виконання сільськогосподарських робіт встановлюється власником дороги, вулиці та залізничного переїзду спільно з Державтоінспекцією Міністерства внутрішніх справ України.

Пересування транспортних засобів на гусеничному ходу дозволяється тільки на місцевих шляхах без твердого покриття при мінусовій температурі атмосферного повітря.

Не допускається участь у дорожньому русі транспортних засобів з правим розташуванням керма.[4]

При залученні водіїв до виконання ремонтних робіт на них повинні бути поширені діючі галузеві нормативно-технічні документи, що регламентують організацію і проведення вказаних робіт і гігієнічні вимоги до цих робіт.

При виконанні водіями ремонтних робіт в АТП та інших організаціях, що мають транспорт, поза оглядовою ямою, естакади або підйомника забороняється робота без лежаків на підлозі (землі).

Виконання в приміщеннях робіт з перевірки, ремонту або налагодженню працюючого двигуна дозволяється тільки при наявності місцевого відсмоктувача, ефективно видаляє відпрацьовані гази.

Водії, які виконують технічне обслуговування та ремонт автомобілів, повинні забезпечуватися спецодягом, засобами індивідуального захисту, особистої гігієни та захисними пристосуваннями відповідно до діючих галузевих типових норм.

Для переливання палива автомобілі повинні бути укомплектовані шлангом з сифоном-насосом; засмоктувати паливо ротом в шланг для переливання заборонено.

Адміністрація підприємства зобов'язана забезпечити регулярну хімчистку, прання, дезінфекцію, ремонт та перевірку справності засобів індивідуального захисту (відповідно до діючих типовими нормами).

Власник зобов'язаний випускати на лінію технічно справні транспортні засоби, укомплектовані згідно [5], що підтверджується підписом у дорожньому листі особи, відповідальної за випуск автомобіля на лінію і водія.

Водій може виїжджати на лінію тільки після проходження медичного огляду і відповідної відмітки про це в дорожньому листі.

Власник перед виїздом зобов'язаний проінформувати водія про умови роботи на лінії, місцях вантажно-розвантажувальних робіт і особливостях перевезеного вантажу.

Власник не має права:

- примушувати водія (водій не має права) виїжджати на автомобілі, якщо його технічне стан і додаткове обладнання не відповідає Правилам дорожнього руху. Правил технічної експлуатації рухомого складу автомобільного транспорту і цим Правилам;

- направляти водія в рейс, якщо він не мав до виїзду відпочинку, передбаченого чинними нормативними актами.

Направляючи водія в рейс продовжністю більше 1 доби, власник зобов'язаний:

- перевірити укомплектованість автомобіля необхідними пристосуваннями, обладнанням та інвентарем відповідно до [5] та їх справність;

- повідомити водієві (водіям) режим роботи та відпочинку;

- записати в дорожньому листі маршрут слідування із зазначенням місць тимчасового та тривалого відпочинку.

При направленні двох і більше автомобілів в рейс для спільної роботи на термін більше двох діб власник зобов'язаний наказом призначити особу, яка відповідає за охорону праці. Виконання потреб цієї особи є обов'язковим для всіх водіїв групи автомобілів.

При зупинці на відпочинок за межами населених пунктів особа, що відповідає за охорону праці, повинно здійснювати контроль за дотриманням вимог безпеки праці.

Забороняється водіям, вантажникам та іншим особам під час стоянки відпочивати або спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні.

При ремонті автомобіля на лінії водій зобов'язаний виконувати вимоги безпеки праці, встановлені для ремонту та профілактичного обслуговування транспортних засобів на підприємстві, згідно з [5]. При відсутності у водія необхідних пристроїв та інструментів для безпечного виконання конкретного виду робіт ремонт забороняється.

Забороняється допускати до ремонту автомобіля на лінії сторонніх осіб (вантажників, пасажирів тощо).

При вимушеній зупинці автомобіля на узбіччі або на краю проїжджої частини дороги для проведення ремонту водій зобов'язаний включити аварійно світлову сигналізацію, одягнути сигнальний жилет "і встановити знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар на відстані не ближче 20 м до транспортного засобу в населених пунктах і 40 м - за їх межами.

Перед вивішуванням частини автомобіля домкратом необхідно встановити його на горизонтальний неслизький майданчик за межами проїжджої частини дороги, зупинити двигун, включити занижену передачу, загальмувати автомобіль стоянковим гальмом, встановити під колеса упорні човни, вивести людей із салону (кузова), кабіни, закрити двері.

При вивішуванні автомобіля на ґрунтовійповерхності необхідно вирівняти місце установки домкрата, покласти під домкрат міцну дерев’яну підставку площею не менше 0,1 м2 або дошку.

Забороняється встановлювати домкрат на випадкові предмети.

Достатня підготовка водія дає змогу максимально використовувати технічні можливості автомобіля і безпомилково з мінімальними затратами сил керувати ним; правильно оцінювати і своєчасно передбачати можливі зміни дорожньої обстановки та запобігати виникненню аварійних ситуацій; безпечно керувати автомобілем у темну пору доби, в негоду, за високої інтенсивності руху, в складних умовах тощо.

На професійну надійність водіїв впливають також умови їх діяльності: стан дороги та її обладнання, організація дорожнього руху, стан середовища руху, час доби. Маючи достатній рівень підготовки, водій може бути більш професійно надійним у простих дорожніх умовах і менш надійним — у складних.

Одним із чинників професійної надійності водія є комфортабельність і технічний стан автомобіля. Конструкція і дизайн кабіни автомобіля, що забезпечують сприятливий психофізіологічний стан водія, легкість і простота керування, надійність автомобіля, безперечно, підвищують можливості реалізації професійної надійності водія.

До факторів виробничого середовища, що негативно впливають на організм працівника, відноситься вібрація — механічні коливання машин, обладнання, інструменту. Зіткнення їх з тілом працівника призводить до коливання рук, ніг, спини або всього організму. Від точки зіткнення механічні коливання можуть досягати голови, хребта, органів грудної порожнини. Вони сприймаються рецепторами вібраційної чутливості і у вигляді нервових імпульсів передаються в центральну нервову систему.

Вплив вібрації на організм працівника посилюється збільшенням її амплітуди, внаслідок чого вона поширюється на більшу відстань від точки виникнення. Крім того, при роботі з інструментами ударної та ударно-обертової дії виникає так звана віддача інструменту на руки працівника, сила якої може досягати 60—100 кг при зусиллі 25 кг. Дія такого поштовху-удару триває тисячні частки секунди, однак може призводити до пошкодження дрібних кісток кисті і ліктьового суглоба.

Тривалий вплив загальної вібрації призводить до змін у центральній нервовій системі, які виявляються у запамороченнях, сонливості, шумі у вухах, болях в ікроножних м’язах, порушенні координації рухів, розладах зору.

Вплив вібрації на організм працівника виявляється у збільшенні затрат нервової енергії, швидкому розвитку втоми і може призводити до тимчасової втрати працездатності через вібраційну хворобу.

У хворого на вібраційну хворобу порушується кровообіг, виникає біль у руках, деколи спостерігаються судоми рук, знижується чутливість шкіри.

Дотримання санітарних норм, які регламентують гранично допустимі величини вібрації, повинно бути обов’язковим на всіх підприємствах. Крім того, дієвими засобами боротьби з вібрацією є поліпшення конструктивних характеристик машин, механізмів, інструменту; впровадження прогресивних методів обробки; дистанційного управління; віброізоляція робочих місць; застосування різних пристосувань для погашення вібрації та індивідуальних засобів захисту працівників.

Метою віброізоляції механізмів є створення таких умов на шляху поширення коливань, які збільшили б необхідні втрати і тим самим зменшили коливальну енергію, яка передається від джерела. Найбільше поширення в даний час отримали пружинні і гумові амортизатори.

Послідовність розрахунку пружинних амортизованих елементів:

Для розрахунку пружини призначеної для віброізоляції необхідні наступні вихідні дані:

а) статичне навантаження Рст 1 що припадає на один амортизатор, Н;

б) амплітуда коливального зміщення верхнього торця пружини при робочому режимі машини xz1, м;

в) пружність пружини у вертикальному напрямку kz 1, Н/м;

г) допускається напруга на кручення матеріалу пружини [ t ], Н/м; (Табл. 1);

д) модуль пружності на зсув G, Н/м; (Табл.1);

1. Розрахункове навантаження P 1 на одну пружину:

 

(4.1)

 

де Рст 1 – статичне навантаження, що припадає на одну пружину, Н.

Множник 1,5 на який множиться Pдин, забезпечує необхідний запас втомної міцності пружини.

 

, (4.2)

 

де P – вага об'єкта, H, включає вагу крісла і водія;(P =90 кг)

n – число пружин (n =3);

Pдин – динамічне навантаження, що припадає на одну пружину, Н. Розраховується за формулою:

 

, (4.3),

 

де xz – амплітуда вертикальних коливань об'єкта на робочій частоті, м;

kz – жорсткість одного амортизатора у вертикальному напрямку, Н/м;

 

(4.4)

 

де g – прискорення вільного падіння, Н/м;

– кутова частота коливань системи, рад / с;

kz – жорсткість амортизатора у вертикальному напрямку.

f0z – частота власних коливань системи, Гц:

 

, (4.5)

 

де fв – частота змушуючої сили, Гц;

Yz – коефіцієнт відношення частоти змушуючої сили до частоти власних коливань (рекомендується Yz =3 – 4).

 

, (4.6)

 

де V – швидкість руху транспортного засобу, км / год;(V =35 км/год)

lv – довжина збурень шляху (lv =10 м)

 

, (4.7)

 

де m – маса об'єкта, що підлягає віброізоляції, ;

Діаметр сталевого прутка пружини визначається за формулою:

 

(4.8)

 

де k – коефіцієнт, що враховує додатковий напруга зрізу (рис.1), що виникає в точках перетину прутка, розташованих найближче до осі пружини.

 

Рис. 1

 
 

e - індекс пружини:

 

(4.9)

 

де D – середній діаметр пружини, м;

d – діаметр дроту, м;

[ t ] – допустиме напруження зсуву при крученні, Н/м (табл. 4.1).

Ефективність віброізоляції:

 

, , (4.10)

 

Таблиця 4.1 – Допустиме напруження для пружинних сталей

Сталь Модуль зсуву Н/м2. 1010 Допустиме напруження Призначення
Група Марка Режим роботи Н.м2.108
Вуглеродиста   7.83 Легкий 4.11 Для пружин з відносно низькими напруженнями при діаметрі дроту менше 8 мм
Середній 3.73
Важкий 2.47
Хромована дієва загартована в маслі 50ХФА 7.7 Легкий 5.49 Для пружин, що сприймають динамічне навантаження, при діаметрі прутка не менше 12.5 мм
Середній 4.90
Важкий 3.92
Кремниста 55 С 2 60 С 2 60 С 2 А 63 С 2 А 7.45 Легкий 5.49 Для пружин, що сприймають динамічне навантаження, при діаметрі прутка понад 10 мм, а також для ресор
Середній 4.41
Важкий 3.43

 

Підставивши дані у формули отримали наступні значення:

,

,

,

Слід розташовувати центр жорсткості віброізоляторів на одній вертикалі з центром тяжіння маси об'єкта.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)