АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Словник термінів з «Інноваційних технологій в туризмі»

Читайте также:
  1. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  2. Біобезпека медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.
  3. Він може перекласти цей текст без словника.
  4. Енциклопедичні словники, їх роль у навчанні та проф. діяльності.
  5. Етап автоматизації дій учнів з новими ЛО активного словника
  6. Завдання, принципи та зміст словникової роботи
  7. Історія розвитку інформаційних технологій.
  8. Класифікація інформаційних технологій.
  9. Кодифікація і стандартизація термінів.
  10. КОРОТКИЙ ДОВІДНИК ДИПЛОМАТИЧНИХ ТЕРМІНІВ І ПОНЯТЬ
  11. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  12. Короткий словник політологічних термінів

 

Авторське право - право на володіння, користування та розпорядження результатами літературної та художньої творчості (літературні та музичні твори, образотворче мистецтво) та об'єктами науково-технічної сфери (програмне забезпечення, топології інтегральних мікросхем, бази даних).

Бенчмаркінг інновацій - вивчення і аналіз кращих методів ведення бізнесу в інших організаціях з метою виявлення можливостей розробки власних інновацій.

Великі цикли економічної кон'юнктури - відкриті Н. Д. Кондратьєвим. Це цикли науково-технічного прогресу, пов'язані з періодично виникаючої для суспільства необхідністю адаптуватися до нових ситуацій, викликаним змінами природних, демографічних, екологічних, економічних, геополітичних та інших умов. Кондратьєвські цикли зумовлюють періодичне (1 раз на 45-60 років) оновлення та розбудову господарської системи та матеріальної основи виробництва (технологічна база, виробничий апарат).

Венчурний капітал (ризиковий капітал) - основна форма фінансового забезпечення створення і впровадження інновацій, капітал, вкладений у проекти, що мають підвищений рівень ризику.

Венчурні організації - організації, що проводять наукові дослідження і розробки, що створюють і впроваджують інновації, в тому числі на замовлення великих комерційних організацій і держави.

Допоміжний рахунок туризму (ЗСТ) - радикальна інновація методу оцінки економічної ефективності туризму як в окремій країні, так і в світовій економіці в цілому. Цей метод заснований на зборі та аналізі величезного числа статистичних даних, які раніше не приймалися до уваги при оцінці вкладу туризму в економіку. Після схвалення Статистичною комісією ООН у 2000 р., є повноцінним статистичними інструментом для оцінки економічного значення туризму. В даний час освоюється багатьма країнами світу.

Глобальні розподільні системи (ГРС) - холдинги, які об'єднують комп'ютерні системи бронювання, в яких беруть участь представники різних сфер бізнесу. ГРС мають прямий доступ в режимі реального часу до баз даних авіакомпаній, залізниць, судноплавних компаній, готельних ланцюгів, туристських фірм, туристських центрів, компаній з прокату автомашин та інших.

Державна інноваційна політика - діяльність, пов'язана з формуванням органами державної влади стратегічних цілей розвитку інноваційних процесів в країні, механізмів підтримки пріоритетних інноваційних програм і створенням сприятливого економічного, правового та соціального клімату для впровадження інновацій.

Грант - вид субсидії; надається організацією або приватною особою (як правило, у результаті конкурсного відбору) для здійснення конкретних проектів у галузі науки, культури та освіти.

Диверсифікація - різнобічний розвиток господарської діяльності (розширення номенклатури продукції, видів послуг, послуг тощо), а також впровадження в нові сфери діяльності, що знаходяться за межами основного бізнесу.

Динамічне моделювання бізнесу - процес, який є інструментом управління знаннями, дозволяє поглибити розуміння динаміки подій, що відбуваються на інноваційній арені, базуючись на аналізі бізнес-процесів, позиції компанії на ринку і можливостей персоналу. Динамічне моделювання бізнесу полегшує формування загальної моделі інноваційного процесу.

Життєвий цикл інновацій - період часу від моменту впровадження нововведення у виробництво до його повсюдного поширення. Цикл включає фази впровадження, комерціалізації і дифузії, рутинізацією (стабільної реалізації нововведень) і перетворення в традиційний продукт.

Інновації в туризмі - результат дій, спрямованих на створення нового або зміна існуючого туристського продукту, освоєння нових ринків, використання передових інформаційних і телекомунікаційних технологій, вдосконалення надання туристських, транспортних і готельних послуг, створення стратегічних альянсів для здійснення туристського бізнесу, впровадження сучасних форм організаційно- управлінської діяльності туристських підприємств.

Інноваційна діяльність - комплекс наукових, технологічних, організаційних, фінансових, комерційних заходів, які призводять до інновацій. Діяльність є інноваційною, якщо в неї привносяться нові знання, технології, прийоми, підходи для отримання результату, який широко затребуваний в суспільстві. Інноваційну діяльність підприємства можна визначити як спільну роботу всіх працівників, спрямовану на створення і впровадження нововведення. Інноваційна діяльність носить системний характер, систему утворюють суспільство і суб'єкти інноваційної діяльності.

Інноваційна інфраструктура - сукупність організацій (наукові містечка, особливі економічні зони, спеціальні фінансові структури, технопарки і тому подібні організації), що сприяють здійсненню інноваційної діяльності

Інноваційна політика - комплекс заходів, спрямованих на розвиток інноваційної діяльності, на формулювання конкретних цілей розробки і впровадження інновацій, основний напрямок стратегічного планування.

Інноваційна стратегія - визначення найбільш ефективних шляхів розвитку, системи відбору і реалізації нововведень, що базується на довгостроковому прогнозуванні, обліку внутрішніх і зовнішніх факторів і ресурсних обмеженнях.

Інноваційне підприємництво - вид комерційної діяльності, що характеризується розвиненістю і гнучкістю своєї функціональної структури, широкими адаптаційними можливостями і використанням венчурного (ризикового) капіталу.

Інноваційний процес - сукупність послідовних дій, необхідних для перетворення ідеї в продукт (товар). Інноваційний процес забезпечує комерціалізацію винаходів, нових видів продуктів, послуг і технологій. рішень виробничого, фінансового, адміністративного або іншого характеру та інших результатів інтелектуальної діяльності. Основною характеристикою інноваційних процесів є нелінійність.

Інноваційний ризик - ризик, пов'язаний з добровільним вкладенням капіталу у створення і реалізацію нових продуктів і технологій з метою одержання надприбутку.

Інноваційний цикл - сукупність всіх етапів діяльності в період від пошуку нових ідей до їх використання, комерціалізації та розповсюдження. Включає дві складові: період створення новації та життєвий цикл інновації. Це обумовлено тим, що інноваційний процес не є лінійним - нововведення може використовуватися для створення інновацій неодноразово, іноді навіть у галузях, не пов'язаних зі сферою появи новації.

Інтелектуальна власність - виняткове право фізичної або юридичної особи на володіння, користування, розпорядження ідеальними об'єктами, вираженими в будь-яких об'єктивних формах, що втілюють науково-технічне, літературне та інше творчість індивідуальних чи колективних суб'єктів.

Інформаційні технології - процеси, які використовують сукупність засобів і методів збору, обробки, зберігання і передачі даних для отримання інформації нової якості про стан об'єкту, процесу або явища. Інформаційні технології носять всепроникаючий характер, сприяють більш ефективній роботі ринків, володіють глобальним характером і прискорюють інноваційні процеси.

Концесійну угоду - договір, на підставі якого концесіонер зобов'язується за свій рахунок створити або реконструювати нерухоме майно та здійснювати його експлуатацію (об'єкт концесійної угоди), право власності на яке належить або буде належати концедента. Виключні права на результати інтелектуальної діяльності, отримані концесіонером за свій рахунок при виконанні концесійної угоди, належать концедента, якщо інше не встановлено договором.

Латеральний маркетинг - це процес, який при додатку до існуючих товарів або послуг дає в результаті інноваційні товари або послуги, які задовольняють потреби цільових споживачів або ситуації, не охоплені в даний час.

Науково-дослідницька діяльність - це діяльність, спрямована на одержання і застосування нових знань.

Науково-технічна діяльність - це діяльність, спрямована на одержання і застосування нових знань для вирішення технологічних, інженерних, економічних, соціальних та інших проблем, забезпечення функціонування науки, техніки і виробництва як єдиної системи.

Національна інноваційна система (НІС) - сукупність державних, приватних і громадських структур та механізмів їх взаємодії, в рамках яких здійснюється діяльність по створенню, зберіганню та поширенню нових знань і технологій. Забезпечує об'єднання зусиль державних органів управління всіх рівнів, організацій науково-технічної сфери та підприємницького сектора економіки в інтересах прискореного використання досягнень науки і технологій з метою реалізації стратегічних національних пріоритетів країни.

Національний режим - правове положення, згідно якому на іноземних юридичних та фізичних осіб поширюються всі права та переваги, якими користуються в даній країні юридичні і фізичні особи.

Нелінійні механізми - впливають на непередбачену динаміку інноваційного процесу і визначають загальну поведінку бізнес-системи. До них відносяться: петлі взаємного підсилення; петлі обмеження; механізми запирання; тимчасові затримки; механізми відбору; механізми створення інновацій та внесення до них коректив.

Нововведення (інновація) - результат впровадження досягнень людського розуму (нововведення) з метою отримання економічного, соціального, екологічного, науково-технічного або іншого виду ефекту, затребуваного суспільством.

Нововведення (новація) - оформлений результат досліджень, розробок чи експериментальних робіт з підвищення ефективності будь-якої сфери діяльності. Нововведення оформляються у вигляді: відкриттів; винаходів; патентів; ноу-хау; документації на технологію, управлінські процеси, стандарти, результати маркетингових досліджень і т.п.

Особлива економічна зона - частина території Російської Федерації, на якій діє особливий режим підприємницької діяльності. Особливі економічні зони поділяються на: промислово-виробничі, техніко-впроваджувальні і туристично-рекреаційні.

Передача інновації - акт розповсюдження (дифузії) на комерційній або некомерційній основі, в різних формах, різними способами і за різними каналами інновацій.

Період створення новації - включає стадію зародження (виникнення ідеї, усвідомлення можливості інновацій), становлення (розробка ідеї) і освоєння (впровадження у виробництво, експеримент).

Планування інновацій - полягає у розробці основних напрямів і пропорцій інноваційної діяльності відповідно до певних цілей і стратегією розвитку, можливостями ресурсного забезпечення та попитом на ринку. Планування включає в себе розробку заходів і заходів, методи досягнення цілей, забезпечення основи для прийняття управлінських рішень.

Постачання послуги - згідно ГАТС торгівля послугами здійснюється за допомогою їх поставки, яка включає в себе виробництво, розподіл, маркетинг, продаж та доставку послуги.

Підприємництво - ініціативна діяльність в комерційній або адміністративної області незалежно від сфери бізнесу, спрямована на систематичне отримання доходів чи прибутку. Здійснюється підприємцем на свій ризик і під свою майнову відповідальність. Визначається трьома елементами: організаційними діями, ініціюванням змін і грошовим доходом.

Промислова власність - права на винаходи, промислові зразки, корисні моделі, товарні знаки і знаки обслуговування, найменування місць походження товарів, фірмові найменування, конфіденційну інформацію.

Радикальні нововведення - пов'язані з наукою, науковими відкриттями, з появою помітних винаходів, які володіють певною незалежністю від суспільних потреб. Впровадження радикальних нововведень означає розрив з попередніми тенденціями, відкриває нову концепцію (технологічну, економічну, організаційно-управлінську) подальших удосконалень.

Ризик - невизначеність, пов'язана з прийняттям рішень, реалізація яких відбувається тільки з плином часу, і яка може призвести до непередбачуваних результатів у процесі створення та впровадження інновацій.

Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) - міжнародно-правовий документ, на основі якого здійснюється правове регулювання у сфері інтелектуальної власності. Угода базується на діючих міжнародних конвенціях і домовленостях між країнами-членами Світової організації торгівлі, що регулюють захист прав інтелектуальної власності.

Технологічний уклад - це сукупність знаходяться приблизно на одному рівні технічного розвитку виробництв і технологій, що утворюють економічну систему, яка здатна здійснювати процеси виробництва та власного розвитку переважно за рахунок внутрішніх ресурсів. Відомі п'ять характерних історичних етапів економічного розвитку, кожен з яких пов'язаний з впровадженням нових науково-технічних досягнень. В даний час поступово починає формуватися шостий технологічний уклад. Основою шостого укладу буде розвиток біоінформатики, біо-і нанотехнологій, нано-електроніки, глобальних інформаційних мереж.

Технопарк - форма територіальної інтеграції науки, освіти і виробництва з метою оперативного впровадження науково-технічних розробок. Являє собою об'єднання наукових, конструкторських і виробничих підрозділів в умовах добре оснащеної інформаційної та експериментальної бази і високої концентрації кваліфікованих кадрів.

Товарний знак - зареєстроване у встановленому порядку графічне, літерне або інше позначення, що служить для ідентифікації товарів і послуг, пропонованих однією фірмою від однорідних товарів і послуг інших фірм. Володар товарного знака має виключне право на використання товарного знака чи його варіантів для одних і тих же товарів або продукції. Товарний знак охороняється законом і може бути перезданий іншим юридичним особам.

Торгова марка - фірмовий знак, символ для позначення всіх виробів, що випускаються даної фірми. Являє собою графічне зображення, оригінальну назву, особливе поєднання знаків, букв, слів.

Туристські інформаційні системи (ТІС) - нова система бізнесу, яка обслуговує і надає інформаційну підтримку організаціям, які займаються е-туризмом (e-tourism) і е-подорожі-ми (e-travel). Інформація, отримувана з цих джерел, може служити вихідною точкою для вирішення безлічі завдань, включаючи планування подорожей і зіставлення цін і динамічного створення пакетних турів.

Управління взаємовідносинами з споживачем - становить частину стилю і методу роботи, орієнтованого не на продукт, а на споживача. Включає накопичення детальної інформації про споживачів або контактів з ними. Інформація охоплює соціально-демографічну характеристику, інтереси і вид діяльності, минулі і, можливо, майбутні потреби споживачів. Це дозволяє підвищити ефективність при виконанні заявок; активно залучати найбільш перспективних споживачів, пропонуючи продукти, максимально задовольняють їх запити; створювати фундамент для довгострокових відносин зі споживачами, підтримуючи їх навіть за відсутності угод.

Сталий розвиток туризму - взаємовідносини учасників туристської діяльності, які дозволяють забезпечити оптимальне використання ресурсів навколишнього середовища, повагу до збереження сформованого культурної спадщини та традиційних звичаїв приймаючих спільнот і терпимість до їх сприйняття; довгострокову економічну вигоду для всіх зацікавлених кіл, включаючи постійну зайнятість і можливості вступників доходів та соціальних послуг. Принципи стійкості відносяться до охорони навколишнього середовища, економічних і соціально-культурних аспектів розвитку туризму. Норми і практика управління сталим розвитком туризму застосовуються до всіх видів туризму й до всіх типів напрямків, включаючи масовий туризм і різні ніші туристських сегментів.

Еволюційні нововведення - підпорядковані суспільним потребам; є наслідком ідей і пропозицій, що надходять зі сфери виробництва, збуту, споживання; обмежуються можливостями технологічного потенціалу системи, в рамках якої вони відбуваються.

Економічна ефективність інновацій - відношення економічного ефекту від впровадження інновацій до зумовив його витратам.

Економічні реформи - глибока трансформація форм і методів господарювання, управління економікою. Перетворення, проведені в ході економічних реформ, ділять на організаційні, що стосуються організаційно-правових форм управління економікою, господарською діяльністю, і інституційні, пов'язані з методами, правилами, нормами управління власністю, працею, фінансами, соціальною сферою, зовнішньоекономічними зв'язками та іншими економічними інститутами.

Електронний бізнес (е-бізнес) - якісно нові технології роботи компанії, які дозволяють їй досягти конкурентних переваг за рахунок покращення обслуговування клієнтів, зниження витрат, виявлення нових каналів збуту і т.д. Електронний бізнес включає: електронний маркетинг, електронну торгівлю (комерцію), електронне постачання.

Електронна комерція - один з елементів електронного бізнесу, забезпечує продажу і придбання товарів і послуг через електронні канали розподілу.

Електронний маркетинг - використовує Інтернет та інші форми електронного зв'язку для найбільш економічних контактів з цільовими ринками та забезпечення спільної роботи з партнерськими організаціями, які об'єднані спільними інтересами.

Електронне постачання - раціоналізує процес закупівель, дозволяючи організації прив'язати свою систему обліку і постачання до системи доставки та виставлення рахунків постачальника, а також дозволяє знайти постачальників, які пропонують кращі ціни.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)