АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація інформаційних технологій

Читайте также:
  1. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  2. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  3. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  4. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види документів та їх класифікація.
  7. Види і класифікація економічних наук
  8. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  9. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  10. Види мислення, їх класифікація
  11. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  12. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація

Перша ознака класифікації – наявність чи відсутність автоматизації. Зазвичай мова йде про традиційні й автоматизовані технології.

Прийнято розрізняти забезпечувальні і функціональні ІТ. Забезпечувальні ІТ можна використовувати як інструментарій у різних предметних галузях для вирішення різних завдань. Їх класифікують за видами завдань. Зазвичай ІТ використовуються на різних комп’ютерах і в різних програмних середовищах. Основне завдання – поєднання цих технологій у єдиній ІС.

Під функціональними технологіями слід розуміти сукупність забезпечувальних технологій для автоматизації певної задачі чи функції.

Структуру АІС складає сукупність окремих її частин, названих підсистемами. Підсистема – це частина системи, виділена за якою-небудь ознакою.

АС складається з двох підсистем: функціональної і забезпечувальної. Функціональна частина АС має ряд підсистем, що охоплюють рішення конкретних задач планування, контролю, аналізу, обліку і регулювання діяльності керованих об’єктів. Для нормальної діяльності функціональної частини АС у її склад входять підсистеми забезпечувальної частини АС.

Загальну структуру ІС можна розглядати як сукупність підсистем незалежно від сфери застосування. У цьому випадку говорять про структурну ознаку класифікації, а підсистеми називають забезпечувальними. Таким чином, структура будь-якої ІС може бути представлена сукупністю забезпечувальних підсистем. Серед них зазвичай виділяється інформаційне, технічне, математичне, програмне, організаційне і правове забезпечення.

Інформаційне забезпечення – сукупність єдиної системи класифікації і кодування інформації, уніфікованих систем документації, схем інформаційних потоків, циркулюючих в організації, а також методологія побудови баз даних.

Технічне забезпечення – комплекс технічних засобів(комп’ютери, пристрої збору, накопичення, обробки, передачі інформації, пристрої передачі даних і ліній зв’язку, оргтехніка і пристрої автоматичного знімання інформації), призначених для роботи ІС, а також відповідна документація на ці засоби і технологічні процеси.

Математичне і програмне забезпечення – сукупність математичних методів, моделей, алгоритмів і програм для реалізації мети і задач ІС, а також нормального функціонування комплексу технічних засобів.

Організаційне забезпечення – сукупність методів і засобів, що регламентують взаємодію працівників з технічними засобами і між собою в процесі розробки і експлуатації ІС.

Правове забезпечення – сукупність правових норм, що визначають створення, юридичний статус і функціонування ІС, які регламентують порядок отримання, перетворення і використання інформації.

Наступна класифікаційна ознака – тип інформації, яку опрацьовують. Це СУБД, алгоритмічні мови, табличні процесори, текстові процесори, графічні процесори, засоби мультимедіа.

Залежно від типу інтерфейсу користувача прийнято виділяти такі технології: пакети, діалогові, мережні. У першому випадку користувач отримує тільки результати роботи технології, в решті – взаємодіє з нею на ПК, який підключений до мережі електронних обчислювальних машин.

За ступенем автоматизації функцій людини в процесі у3правління розрізняють такі технології: електронне опрацювання даних, автоматизація функцій управління, підтримка прийняття рішень, експертна підтримка.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)