АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості укладення трудового договору з державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування

Читайте также:
  1. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  2. Акти судової влади як одна з форм трудового права
  3. Билет 4 Субъекты трудового права и их характеристика.
  4. Будет ли прекращено действие трудового договора по истечении срока в случае, если одна из сторон не потребовала его прекращения?
  5. Бух.учет операций по договору простого товарищества. ПБУ 19/02
  6. В обеих формах реализации права граждан на выбор места работы проявляется важнейший принцип правового регулирования рынка труда - принцип свободы трудового договора.
  7. В якому випадку не потрібна попередня згода профспілкового органу під час розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого органу?
  8. В. Зміна та розірвання цивільно-правового договору
  9. В. Припинення договору страхування. Його недійсність
  10. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  11. Види конституції, їх структура та особливості
  12. Виды цен, различающиеся степенью и способами регулирования

Трудові відносини з державними службовцями регулюються трудовим законодавством. Однак особливості їх праці визначаються також Законом України "Про державну службу", та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють порядок проходження державної служби в Україні.

Усіх державних службовців за значимістю виконуваних ними функцій згідно з законодавством поділено на 7 категорій.

Укладенню трудового договору з державними службовцями 3—7 категорій передує конкурсний відбір.

Рішення про проведення конкурсу приймає керівник органу, де є вакантна посада. Воно публікується у пресі та інших засобах масової інформації не пізніше як за місяць до проведення конкурсу. Цим же керівником утворюється конкурсна комісія, яку очолює, як правило, його заступник. Особи, які бажають взяти участь у конкурсі, подають необхідні документи, зазначені в умовах конкурсу, а також декларацію про їх особисті доходи. Конкурсна комісія приймає рішення про допуск до участі у конкурсі осіб, які відповідають його умовам.

На підставі вивчення наданих документів, рефератів, а також проведених співбесід з учасниками конкурсу конкурсна комісія приймає рішення стосовно кожного учасника конкурсу шляхом голосування. Рішення комісії мають рекомендаційний характер. На його основі керівник може укласти трудовий договір з переможцем конкурсу. За рекомендацією конкурсної комісії його учасники можуть бути зараховані до кадрового резерву або прийняті на стажування.

Законодавством встановлені спеціальні правила укладення трудового договору з посадовими особами місцевого самоврядування. Якщо стосовно державних службовців застосовується законодавство про державну службу і трудове законодавство, то щодо посадових осіб органів місцевого самоврядування необхідно керуватись Законами від 6 квітня 2004 р. "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" і від 21 травня 1997 р. "Про місцеве самоврядування в Україні". 7 червня 2001 р. було прийнято спеціальний Закон від 7 червня 2001 р. "Про службу в органах місцевого самоврядування". Закон "Про службу в органах місцевого самоврядування" не встановив особливостей проведення конкурсу, випробування і стажування при укладенні трудового договору з посадовими особами місцевого самоврядування.

організований набір провадиться державною службою зайнятості відповідно до договорів з підприємствами, установами, організаціями, які мають потребу в працівниках, і здійснюється на добровільних засадах.

 

В місцях організованого набору працівників державна служба зайнятості за дорученням підприємств, установ і організацій укладає з особами, які направляються на роботу, трудові договори на визначений строк.

 

Працівникам, які прибули в сільську місцевість у порядку переселення, установлено пільги та компенсації2. Усі витрати, пов'язані з наданням зазначених пільг і компенсацій, несуть господарства, що приймають цих працівників.

 

Зауважимо, що при розірванні працівниками договору про переселення внаслідок невиконання роботодавцем узятих зобов'язань, їм відшкодовуються за рахунок коштів підприємств, установ і організацій місць вселення витрати, пов'язані з переїздом і перевезенням майна до попереднього місця проживання або нового місця вселення, а також виплачуються добові за час перебування в дорозі.

 

При організованому наборі працівників додержання письмової форми трудового договору обов'язкове. Організований набір працівників як одна з форм розподілу трудових ресурсів спрямований на забезпечення потреби в робочих кадрах підприємств.

 

У законодавстві і на практиці під організованим набором працівників розуміється набір кадрів через спеціалізовані органи, що здійснюють трудове посередництво між громадянами, які бажають одержати нову роботу, і підприємствами, що мають потребу в кадрах. Такими органами є служби зайнятості.

 

1 Див.: ст. 6 Закону України "Про відпустки".

 

2 Див.: постанову Кабінету Міністрів України "Про переселення сімей у сільську місцевість та організований набір робітників" від 11 жовтня 1991 р. № 253.

 

Трудовий договір щодо організованого набору (оргнабору) із громадянином укладають служби зайнятості за дорученням роботодавців від їхнього імені (з попередньою, у разі необхідності, професійною підготовкою). Однак сторонами трудового договору є громадянин і роботодавець місця роботи.

Як уже зазначалося, крім умов про трудову функцію, місце роботи і час початку роботи, до змісту трудових договорів, що укладаються в порядку організованого набору працівників, включаються дві групи умов.

 

Першу групу становлять умови договору, пов'язані безпосередньо з переїздом працівника до нового місця роботи (гарантії та компенсації).

 

До другої групи належать основні та додаткові умови праці, які визначаються за угодою сторін трудового договору.

 

Варто врахувати, що працівникам у зв'язку з переведенням їх на іншу роботу, якщо це пов'язано з переїздом в іншу місцевість (в інший населений пункт), надаються гарантії та компенсаці
1. О видах трудового договора

Целесообразно отметить, что законодательство о труде предусматривает виды трудового договора в зависимости от срока.

 

Так, в зависимости от срока трудовой договор может быть:

· бессрочным, заключаемым на неопределенный срок;

· на определенный срок, установленный по согласованию сторон;

· таким, что заключается на время выполнения определенной работы.

 

Срочный трудовой договор заключается в случаях, когда трудовые отношения не могут быть установлены на неопределенный срок с учетом характера предстоящей работы или условий ее выполнения, или интересов работника и в других случаях, предусмотренных законодательными актами.

 

Кроме того, следует отметить, что законодательство о труде предусматривает заключение трудовых договоров о временной и сезонной работы.

 

Трудовые договоры о временной работе заключаются с работниками принятыми на работу на срок до двух месяцев, а для замещения временно отсутствующих работников, за которыми сохраняется их место работы (должность), — до четырех месяцев. В приказе (распоряжении) о приеме на работу указывается, что данный работник принимается на временную работу, или указывается срок его работы.

Общие положения

 

Вопросы перевода на другую работу регулируются статьями 32–34 Кодекса законов о труде Украины.

 

Особенности процесса:

· перевод на другую работу на том же предприятии, а также на другое предприятие, или в другую местность, хотя бы вместе с предприятием, допускается только по согласию работника, за исключением случаев, предусмотренных законодательством (ст. 32 КЗоТ Украины);

 

· не считается переводом на другую работу и не нуждается в согласии работника перемещение его на том же предприятии на другое рабочее место, в другое структурное подразделение, поручение работы на другом механизме или агрегате в пределах специальности или должности, обусловленной трудовым договором (ст. 32 КЗоТ Украины);

 

· собственник не имеет права перемещать работника на работу, противопоказанную ему по состоянию здоровья (ст. 32 КЗоТ Украины);

 

· об изменении важных условий работы — систем и размеров оплаты труда, льгот, режима работы, установлении или отмене неполного рабочего времени, совмещении профессий, изменении разрядов и наименования должностей и других работнику должны сообщить не позднее чем за два месяца (ст. 32 КЗоТ Украины);

 

· временный перевод работника на другую работу, не обусловленную трудовым договором, допускается лишь с его согласия (ст. 33 КЗоТ Украины);

 

· собственник имеет право перевести работника сроком до одного месяца на другую работу, не обусловленную трудовым договором, без его согласия, если она не противопоказана работнику по состоянию здоровья, лишь для предотвращения или ликвидации последствий стихийного бедствия и др. (ст. 33 КЗоТ Украины);

 

· временный перевод без согласия работника возможен только при условии сохранения уровня оплаты труда на предыдущей работе (ст. 33 КЗоТ Украины);

 

· в случае простоя работники могут быть переведены по их согласию, с учетом специальности и квалификации, на другую работу на том же предприятии на все время простоя или на другое предприятие, но в той самой местности, на срок до одного месяца (ст. 34 КЗоТ Украины).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)