АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік доходу від реалізації товарів

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. Бухгалтерський облік бланків цінних паперів
  4. Бухгалтерський облік облігацій
  5. Визначення обліку. Види обліку. Користувачі облікової інформації
  6. Визначення пріоритетних ринків для експорту товарів
  7. Вимоги щодо реалізації методу бесіди
  8. Г. Доходу домохозяйства
  9. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  10. Готовність вихователів до реалізації принципів гуманістичної педагогіки
  11. Дія ефектів доходу та заміщення
  12. Документальне оформлення обліку витрат і наданих послуг машино-тракторним парком.
Зміст господарської операції Д-т К-т
Відображено дохід від реалізації товарів (з ПДВ)    
Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ    
Списано на реалізацію собівартість товарів    
Відображено повернення товару    
Надходження готівки в касу від фізичних осіб за реалізовані товари    
Списано дохід від реалізації товарів    
Списано собівартість реалізованих товарів    
Видано заробітну плату товарами    
Видано дивіденди засновникам (учасникам) товарами    
Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ    

 

Облік іншого операційного доходу

До інших операційних доходів відносяться: доходи від реалізації іноземної валюти; доходи від реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій); доходи від операційної оренди активів; доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті; суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення; доходи від списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності; відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списаних як безнадійні); суми одержаних грантів та субсидій; інші доходи від операційної діяльності.

Узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) ведеться на рахунку 71 “Інший операційний дохід”. Це рахунок пасивний, номінальний, операційний, розподільний.

За кредитом рахунку 71 “Інший операційний дохід” відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом – суми непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов’язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рахунок 71 "Інший операційний дохід" має субрахунки:

710 Дохід від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю

711 Дохід від реалізації іноземної валюти

712 Дохід від реалізації інших оборотних активів

713 Дохід від операційної оренди активів

714 Дохід від операційної курсової різниці.

715 Одержані штрафи, пені, неустойки

716 Відшкодування раніше списаних активів

717 Дохід від списання кредиторської заборгованості

718 Одержані гранти та субсидії

719 Інші доходи від операційної діяльності

Аналітичний облік доходів від операційної діяльності ведеться в Оборотній відомості аналітичного обліку по рахунку 71.

Облік доходу від участі в капіталі

Дохід від участі в капіталі – це дохід від фінансових інвестицій, які облічуються за методом участі в капіталі. Метод участі в капіталі – це метод обліку інвестицій, відповідно до якого балансова вартість інвестицій збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталу об'єкта інвестування.

Метод участі в капіталу застосовується для обліку інвестицій в асоційовані, спільні та дочірні підприємства, які звичайно є пов'язаними сторонами для інвестора.

Асоційованим називається підприємство, в якому інвестор має суттєвий вплив і яке не є ні дочірнім, ні спільним підприємством інвестора. Суттєвий вплив означає повноваження брати участь у прийняття рішень із фінансової та операційної політики об'єкта інвестування, але не контроль цієї політики. Вважається, що інвестор має суттєвий вплив, якщо він володіє 20% або більше акцій (голосів) об'єкта інвестування.

Спільна діяльність – це господарська діяльність, яка є об'єктом спільного контролю двох або кілька сторін згідно з письмовою угодою між ними. Спільний контроль означає погоджений контрактом розподіл контролю за господарською діяльністю.

Дочірнім називається підприємство, в якому інвестор володіє контрольним пакетом акцій і має можливість контролювати фінансово-господарську діяльність дочірнього підприємства.

Підприємства, стосунки між якими обумовлюють можливість однієї сторони контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових і оперативних рішень іншою стороною вважаються пов'язаними сторонами.

Для узагальнення інформації про доходи від інвестицій, які здійснені в асоційовані, дочірні або спільні підприємства та облік яких ведеться за методом участі в капіталі призначено рахунок 72 “Дохід від участі в капіталі”. Це рахунок пасивний, номінальний, операційний, розподільний. За кредитом рахунку відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом - списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі" має субрахунки:

721 Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства

722 Дохід від спільної діяльності

723 Дохід від інвестицій в дочірні підприємства.

На субрахунку 721 “Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства” узагальнюється інформація про доходи, пов’язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об’єкта інвестування, зокрема внаслідок одержання асоційованими підприємствами прибутків або зростання власного капіталу асоційованих підприємств внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо).

На субрахунку 722 “Дохід від спільної діяльності” узагальнюється інформація про доходи, пов’язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об’єкта інвестування, зокрема внаслідок одержання спільними підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо).

На субрахунку 723 “Дохід від інвестицій в дочірні підприємства” узагальнюється інформація про доходи, пов’язані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об’єкта інвестування, зокрема внаслідок одержання дочірніми підприємствами прибутків або зростання їх власного капіталу внаслідок інших подій (переоцінка необоротних активів та інвестицій тощо).

Облік інших фінансових доходів

До інших фінансових доходів відносяться доходи, одержані від фінансових інвестицій: дивіденди, відсотки, амортизація, премії за інвестиціями в боргові цінні папери тощо.

Для обліку доходів, які виникають у ході фінансової діяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансової діяльності, які не обліковуються на рахунку 72 “Дохід від участі в капіталі” призначено рахунок 73 “Інші фінансові доходи”. Це рахунок пасивний, номінальний, операційний, розподільний. За кредитом рахунку відображається визнана сума доходу, за дебетом - списання кредитового обороту на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рахунок 73 "Інші фінансові доходи" має субрахунки:

731 Дивіденди одержані

732 Відсотки одержані

733 Інші доходи від фінансових операцій.

Облік інших доходів

Для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства призначено рахунок 74 “Інші доходи”. Це рахунок пасивний, номінальний, операційний, розподільний.

За кредитом рахунку 74 “Інші доходи” відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом – належна сума непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів (обов’язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рахунок 74 "Інші доходи" має субрахунки:

741 Дохід від реалізації фінансових інвестицій

742 Дохід від відновлення корисності активів

743 Виключено

744 Дохід від неопераційної курсової різниці

745 Дохід від безоплатно одержаних активів

746 Інші доходи від звичайної діяльності.

Аналітичний облік інших доходів ведеться в Оборотній відомості аналітичного обліку по рахунку 74.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)