АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги щодо реалізації методу бесіди

Читайте также:
  1. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. Бланк документа, вимоги, що пред’являються до нього.
  3. Види службових листів. Ділове листування. Вимоги до офіційного листування. Етикет ділового листування.
  4. Вимоги безпеки під час виконання роботи.
  5. Вимоги для системи контролю доступу
  6. ВИМОГИ ДО БЛАНКІВ ДОКУМЕНТІВ ТА ОФОРМЛЮВАННЯ ДОКУМЕНТІВ
  7. Вимоги до виробничих приміщень
  8. Вимоги до вступу у магістерській роботі
  9. ВИМОГИ ДО ДОКУМЕНТІВ, ЩО ЇХ ВИГОТОВЛЯЮТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ ДРУКУВАЛЬНИХ ЗАСОБІВ
  10. Вимоги до документів.
  11. Вимоги до дослідницької роботи
  12. Вимоги до електропостачання об'єктів

Вимоги до проведення бесіди:
- невимушеність, не можна перетворювати бесіду в допит;
- встановлення особистого контакту;
- наявність плану бесіди;
- можлива двосторонність, тобто бесіда передбачає постановку питань випробуваним.
Бесіду можна проводити не тільки з учнями, але і з вчителями, батьками. Наприклад, у бесіді з вчителями різних предметів можна не тільки простежити інтереси конкретних учнів, але і встановити особливості класу в цілому.

Бесіду також можна проводити з групою, коли викладач задає питання всій групі і стежить, щоб у відповідях було думку всіх її членів, а не тільки найактивніших. Зазвичай така бесіда використовується для початкового знайомства з членами групи або для отримання інформації про соціальних процесах в групі.
Бесіда може бути і більше стандартизованого, і більш вільною.
У першому випадку розмова ведеться за строго регламентованої програмі, зі строгою послідовністю пред'явлення чітко сформульованих питань. Це дає можливість точно фіксувати відповіді і порівняно легко обробляти результати.
У другому випадку зміст питання заздалегідь не планується, спілкування протікає вільніше, ширше, але це ускладнює організацію, проведення бесіди і обробку результатів. Така форма пред'являє дуже високі вимоги до викладачу.
Існують також проміжні форми бесіди, які намагаються об ’ єднати позитивні якості обох зазначених типів.
При підготовці до бесіді дуже велике значення має попередня робота.
1. Провідний бесіду повинен ретельно продумати всі аспекти тієї проблеми, про яку він збирається говорити, підібрати ті факти, які, можливо, будуть йому потрібні. Чітка постановка мети бесіди допомагає формулювати чіткі питання і уникати випадкових.
2. Він повинен визначити, в якій послідовності буде піднімати теми або задавати питання.
3. Важливо правильно вибрати місце і час розмови. Необхідно, щоб поблизу не було людей, присутність яких могло б збентежити, або, ще гірше, вплинути на щирість співрозмовника.

 

При проведенні бесіди, особливо вільної, слід дотримуватися наступних рекомендацій:
1. Починати спілкування слід з тематики, приємною співрозмовника, щоб він охоче почав говорити.
2. Питання, які можуть виявитися неприємними для співрозмовника або викликати відчуття перевірки, не повинні бути зосереджені в одному місці, вони повинні рівномірно розподілятися по всій бесіді.
3. Питання повинен викликати обговорення, розгортання думки.
4. Питання повинні враховувати вікові та індивідуальні особливості співрозмовника.
5. Щирий інтерес і повагу думки співрозмовника, доброзичливе ставлення в розмові, бажання переконати, а не примусити до угоди, увагу, співчуття і участь не менш важливі, ніж уміння переконливо й аргументовано говорити. Скромна і коректне поведінка викликає довіру.
6. Учитель повинен бути уважним і гнучким в бесіді, віддавати перевагу непрямі питання прямим, які деколи неприємні співрозмовника. Небажання відповідати на питання має зустрічатися з повагою, навіть якщо через це упускається важлива для дослідження інформація. Якщо питання дуже важливе, то його у ході бесіди можна поставити ще раз в іншій формулюванні.
7. З погляду результативності бесіди краще задати кілька дрібних питань, ніж один великий.
8. У бесіді з учнями слід широко використовувати непрямі питання. Саме з їх допомогою вчитель може отримати інформацію про прихованих сторонах життя дитини, про неусвідомлюваних мотиви поведінки, ідеалах.
9. У жодному разі не можна виражатися сіро, банально або некоректно, намагаючись таким чином наблизитися до рівня свого співрозмовника - це шокує.
10. Для більшої вірогідності результатів бесіди найбільш важливі питання повинні в різних формах повторюватися і тим самим контролювати попередні відповіді, доповнювати, знімати невизначеність.
11. Не слід зловживати терпінням і часом співрозмовника. Бесіда не повинна тривати більше 30-40 хвилин.


До безперечних достоїнств бесіди слід віднести:


Наявність контакту зі співрозмовником, можливість враховувати його відповідні реакції, оцінювати його поведінку, відношення до змісту розмови, поставити додаткові, уточнюючі питання. Бесіда може носити суто індивідуальний характер, бути гнучкою, максимально адаптованої до учня.
C На усний відповідь витрачається менше часу, ніж на письмовий.
C Помітно скорочується кількість питань, на які не отримано відповіді (порівняно з письмовими методами).
C Учні більш серйозно ставляться до питань.

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)