АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік доходів і результатів діяльності

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  3. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  5. Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності.
  6. Безпека життєдіяльності
  7. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  8. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  11. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  12. Безпека праці, як галузь практичної діяльності

Реалізація сільськогосподарської продукції переробним підприємствам, в рахунок оплати праці, пайовикам в рахунок орендної плати та інша в ТОВ «Норма» відбувається за договірними цінами. Формування ціни на продукцію, яка підлягає реалізації залежить від кількох факторів. Так на її розмір впливає рівень цін на даний вид продукції на ринку, рівень попиту та обсяг продукції, яка направляється на реалізацію.

Реалізація готової продукції (надання послуг) у АТ «Утківське відгодівельне господарство» супроводжується такими документами як: товарно-транспортна накладна (Додаток), Накладні (внутрішньогосподарського призначення) (Додаток), Прибуткові касові ордери (Додаток).

Нормативним документом, який визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності є Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 р. № 290.

Доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім збільшення капіталу за рахунок внесків власників). Отже, згідно з П(С)БО 15, доход визначається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

Необхідно зазначити, що дія П(С)БО 15 не поширюється на доходи, пов'язані з:

- договорами оренди;

- дивідендами, які належать за результатами фінансових інвестицій і враховуються за методом участі в капіталі;

- страховою діяльністю;

- змінами у справедливій вартості фінансових активів і фінансових зобов'язань, а також з ліквідацією (продажем, погашенням) указаних активів і зобов'язань;

- змінами вартості інших поточних активів;

- природним приростом поголів'я худоби, виходом продукції сільського і лісового господарства;

- видобутком корисних копалин.

Дохід визначається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Критерії визнання доходу, наведенні в Положенні (стандарті) 15, застосовуються окремо до кожної операції. Проте ці критерії потрібно застосовувати до окремих елементів однієї операції або до двох чи більше операцій разом, якщо це випливає із суті такої господарської операції.

Не визнаються доходами, оскільки не є економічними вигодами і не зумовлюють зростання власного капіталу, такі суми, отримані від інших осіб:

§ податку на додану вартістю, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, які підлягають перерахуванню до бюджету і позабюджетних фондів;

§ надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента або принципала;

§ авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

§ попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

§ завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено договором;

§ надходжень, які належать іншим особам;

§ надходжень від первинного розміщення цінних паперів

Доходи від господарської діяльності класифікуються за видами діяльності. Визнані доходи від діяльності облічуються в бухгалтерському обліку за такими групами:

а) дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

б) інші операційні доходи;

в) фінансові доходи;

г) інші доходи:

д) надзвичайні доходи.

Склад доходів, що відносяться до відповідної групи, встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 ''Звіт про фінансові результати»;

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

§ покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

§ підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

§ сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

§ є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Дохід не визнається, якщо здійснюється обмін продукцією (товарами, роботами, послугами та іншими активами), які є подібними за призначенням та мають однакову справедливу вартість.

Дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається, виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.

У Плані рахунків для узагальнення інформації про доходи підприємства відповідні балансові рахунки виділено в окремий клас 7 "Доходи і результати діяльності". На рахунках цього класу (крім рахунка 76 "Страхові платежі") протягом звітного року по кредиту відображається сума загального доходу разом із сумою непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), включених у ціну продажу, а по дебету – щомісячне відображення належної суми непрямих податків, зборів (обов'язкових платежів), щорічне або щомісячне віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 "Фінансові результати".

Кошти, які надійшли на підприємство у вигляді цільового фінансування, вважаються також доходами. Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, у яких були понесені витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування. Цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Порядок оцінки доходу визначено п.п. 21-24 П(С)БО 15. При цьому дохід відображається в сумі справедливої вартості активів, які отримані або підлягають отриманню.

У разі відстрочення платежу, унаслідок чого виникає різниця між справедливою вартістю і номінальною сумою грошових коштів або їх еквівалентів, які підлягають отриманню за продукцію (товари, роботи, послуги та інші активи), така різниця визнається доходом у вигляді відсотків.

Сума доходу за бартерним контрактом визначається за справедливою вартістю активів, робіт, послуг, отриманих або таких, що підлягають отриманню, зменшеною або збільшеною відповідно на суму переданих або отриманих грошових коштів та їх еквівалентів. При неможливості достовірного визначення справедливої вартості отриманих за бартерним контрактом або таких, що підлягають отриманню, активів, робіт, послуг дохід визначається за справедливою вартістю переданих активів, робіт, послуг (крім грошових коштів та їх еквівалентів).

У примітках до фінансової звітності повинна розкриватися така інформація:

- про облікову політику щодо визнання доходу, включаючи спосіб визначення ступеня завершеності робіт, послуг, дохід від виконання і надання яких визнається за ступенем завершеності;

- розподіл загальної суми доходу за групами згідно з класифікацією;

- сума доходу за бартерними контрактами в розподілі за групами доходів;

- частка доходу за бартерними контрактами з пов'язаними сторонами.

Для узагальнення інформації про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходів від страхової діяльності, а також про суму знижок, наданих покупцям, та про інші вирахування з доходу призначено рахунок 70 "Доходи від реалізації". Це рахунок пасивний, номінальний, операційний, розподільний.

Рахунок 70 "Доходи від реалізації має субрахунки:

701 Дохід від реалізації готової продукції

702 Дохід від реалізації товарів

703 Дохід від реалізації робіт і послуг

704 Вирахування з доходу

705 Перестрахування..

За кредитом субрахунків 701-703 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом – належна сума непрямих податків (акцизного збору, податку на додану вартість та інших, передбачених законодавством); та списання у порядку закриття на рахунок 79 “Фінансові результати ”.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та/або іншими напрямками, визначеними підприємством.

Підставою для відображення записів по рахунку 70 "Доходи від реалізації" є: приймальні квитанції, рахунки-фактури, податкові накладні тощо. Видачу продукції працівникам підприємства у рахунок оплати праці відображають у відомості, яку складають у двох примірниках. Перший примірник передають комірникові, а другий залишають в бухгалтерії. У відомості повинна бути розписка працівника про одержання продукції.

При реалізації продукції працівникам господарства та іншим особам за готівку використовують накладну (внутрішньогосподарського призначення) і прибутковий касовий ордер.

Необхідно зазначити, що оцінка ступеня завершеності операцій з надання послуг здійснюється відповідно до пунктів 11,12 П(С)БО 15.

Облік доходів від реалізації товарів розглянемо в таблиці 9.1

Таблиця 9.1


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)