АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Причини безробіття. У Сея ідея автоматичної рівноваги попиту та пропозиції на ринку праці була піддана критиці англійським економістом

Читайте также:
  1. Безробіття
  2. Безробіття, як соціальний ризик
  3. ВИДИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАВМ. ПРИЧИНИ ЛЕТАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ ВІД ДІЇ ЕЛЕКТРИЧНОГО СТРУМУ
  4. Визначте причини бзереження та розширення НАТО.
  5. Глобальна нерівність:причини та наслідки
  6. Головні причини регіоналізації та глобалізації світової економіки
  7. Державна політика зниження природної норми безробіття
  8. Как квалифицировать содеянное, если виновный, совершая насильственные действия в отношении начальника, причинил тяжкий вред его здоровью?
  9. Київська Русь за часів роздробленості (кінець XI – середина XIII ст.). Причини роздробленості
  10. Лица, причинившие вред водным объектам, возмещают его добровольно или в судебном порядке.
  11. Методи збору, аналізу і узагальнення кримінологічної інформації про причини та умови злочинності
  12. Неповна зайнятість і безробіття в механізмі відтворення робочої сили

У Сея ідея автоматичної рівноваги попиту та пропозиції на ринку праці була піддана критиці англійським економістом, священиком Томасом Мальтусом (1766-1834). На його думку і капітал, і населення на протязі значного періоду часу можуть бути надлишковими по відношенню до попиту на продукцію. Принципово інакше пояснення безробіття дав Карл Маркс. На його думку причиною безробіття є не зростання заробітної плати, не швидкі темпи зростання населення, а нагромадження капіталу в умовах зростання технічної надбудови промислового виробництва.

Дж.М.Кейнсо стверджував, що при капіталізмі не існує механізму, який гарантував би повну зайнятість, яка швидше за все випадкова ніж закономірна. Причини безробіття – у відсутності синхронності споживання, заощадження та інвестицій.

Англійський економіст Артур Пігу (1877-1959) причину безробіття вбачав у недосконалій конкуренції, яка діє на ринку праці. Принципово нові підходи до даної проблеми були представлені у відомій роботі англійського економіста Олбані Філіпса: зростанням заробітної плати і безробіттям. Цей взаємозв’язок виявився зворотнім: якщо заробітна плата швидко зростала, безробіття було невеликим і навпаки.

Економісти нині вважають, що в розвинутій ринковій економіці безробіття зумовлене трьома основними причинами:

1) пошуком роботи;

2) негнучкістю заробітної плати;

3) недостатнім сукупним попитом.

 

У різних країнах і на різних етапах їх економічного розвитку рівень природного безробіття різний. Він залежить від багатьох факторів, зокрема міграційних і демографічних процесів, соціальної забезпеченості населення, розбіжностей у темпах економічного зростання за секторами економіки й галузями виробництва, систем підготовки та перепідготовки кадрів, інформаційних служб зайнятості, податкової системи тощо.

Основними причинами величезних масштабів безробіття, не­повної зайнятості робочої сили у країнах "третього світу" є, по-пер­ше, високі темпи зростання населення. По-друге, сільськогосподарський сектор,у якому в багатьох краї­нах, що розвиваються, зайнята більшість населення, зберігає від­носно стабільні показники зайнятості або кількість зайнятих на­віть зменшується. По-третє, у багатьох країнах, що розвиваються, дедалі ширше використовують капіталомісткі технології,які є трудоощадними, що збільшує масштаби безробіття.

Розвиток безробіття в Україні на сучасному етапі істотно відрізняється від загальносвітових закономірностей. При різкому скороченні обсягів виробництва (більш ніж у 2 рази) рівень безробіття з обліком незареєстрованних безробітних не перевищує 10%. При цьому рівень безробіття в сільській місцевості вище, ніж у міських поселеннях. У причинах безробіття існує значна регіональна диференціація. Істотними виявилися і соціальні причини (високий природний приріст, значний міграційний відтік), і економічні (різкий спад виробництва в одних галузях, незначний - в інші).

Міжнародна організація праці (МОП) провела дослідження, що показало, що рівень безробітних на Україні значно вище офіційно визнаного.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)