АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

Читайте также:
  1. Аминоспирты
  2. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  3. Біографія після 1781 р.
  4. Виготовлення робочого розчину перманганату
  5. Визначення титру і нормальності розчину перманганату
  6. Вимірювання інтенсивності забарвлення розчинів
  7. Вимоги охорони праці після закінчення роботи.
  8. Відмінності між післявакцинальною і інфекційною алергіями
  9. Вкажіть, хто вперше використав термін “філософія” як визначення особливої сфери знання?
  10. Влияние спирта на головной мозг и нервную систему.
  11. Діяльність УПА після завершення Другої світової війни
  12. Для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент і адміністрування» навчально-наукового центру післядипломної освіти

Засоби, що покращують мозковий кровообіг.

Хворий переніс інсульт. Який з перелічених препаратів слід включити до комплексної терапій з метою покращення кровообігу головного мозку?

A. *Цинаризин

B. Камфора

C. Седуксен

D. Феназепам

E. Амітриптилін

 

ЗАГАЛЬНА ФАРМАКОЛОГІЯ.

Як зміниться фармакологічна активність препарату з високою спорідненістю до білків плазми крові при виникненні гіпоальбумінемії?

A. *Підвищиться

B. Зменшиться

C. Не зміниться

D. Анулюється

E. Сповільниться

Відомо, що в осіб з генетично обумовленою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів у відповідь на призначення деяких протималярійних препаратів може розвиватися гемоліз еритроцитів. Як називається цей прояв атипових реакцій на лікарські засоби?

A. *Ідіосинкразія

B. Алергія

C. Сенсибілізація

D. Тахіфілаксія

E. Толерантність

Після тривалої терапії препаратом з кори крушини, його проносний ефект зменшився. Яке явища обумовило цей процес?

A. *Звикання

B. Тахіфілаксія

C. Лікарська залежність

D. Алергія

E. Синдром відміни

Хворий тривалий час лікувався від хронічного закрепу сенадексином. Однак, через декілька тижнів, послаблюючий ефект препарату знизився. З чим це може бути повязано?

A. *Звикання

B. Лікарська залежність

C. Матеріальна кумуляція

D. Функціональна кумуляція

E. Сенсибілізація

Тривале вживання деяких лікарських засобів, що передують вагітності, збільшують ризик народження дитини з генетичними вадами. Як називається ця дія?

A. * Мутагенний ефект

B. Ембріотоксичний ефект

C. Тератогенний ефект

D. Фетотоксичний ефект

E. Бластомогенний ефект

6. Дитина страждає ідіосинкразією на лікарську речовину, яка обумовлена:

A. *Спадковою ензимопатією

B. Виснаженням субстрату, з яким взаємодіє лікарська речовина

C. Hакопиченням лікарської речовини в організмі

D. Інгібірування мікросомальних ферментів печінки

E. Супутнє захворювання органу-мішені

Хворому призначено препарат з вираженими ліпофільними властивостями. Яким буде головний механізм його Всмоктування?

A. *Пасивна дифузія

B. Фільтрація

C. Активний транспорт

D. Піноцитоз

E. Зв'язування з транспортними білками

У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання слабке, пульс нитковидний, рефлекси відсутні. Який шлях введення пірацетаму найбільш доцільний у даному випадку?

A. * Внутрішньовенний

B. Ректальний

C. Підшкірний

D. Пероральний

E. Інгаляційний

Хвора 45 років звернулась до лікаря зі скаргами на порушення сну, що проявлялося погіршенням засинання і пробудженнями серед ночі. Лікар призначив хворій снодійний засіб. Який вид фармакотерапії використав лікар?

A. * Симптоматичну

B. Етіотропну

C. Патогенетичну

D. Вибіркову

E. Рефлекторну

Пацієнтка 57 років, за спеціальністю бухгалтер, у зв’язку з хронічними закрепами приймала за призначенням лікаря екстракт крушини сухий, який протягом 2 тижнів виявляв позитивну лікувальну дію, але далі його ефективність суттєво зменшилась. Визначте, яка реакція розвинулася у хворої у відповідь на повторне введення ліку?

A. * Толерантність

B. Кумуляція

C. Тахіфілаксія

D. Медикаментозна залежність

E. Гіперреактивність

Хворий А., відчувши передвісники приступу бронхіальної астми, прйняв без контролю лікаря кілька таблеток всередину через короткі проміжки часу. Проте нетривале покращання стану відмітив тільки після вживання перших двох таблеток. Наступні прийоми препарату не покращили його стану. Яким явищем обумовлене зниження ефекту препарату?

A. * Тахіфілаксія

B. Кумуляція

C. Звикання

D. Залежність

E. Ідіосинкразія

Хворий на гіпертонічну хворобу тривалий час приймав антигіпертензивний препарат, який раптово припинив вживати. Після цього стан хворого погіршився, розвинувся гіпертензивний криз. До якої категорії належить ця побічна дія?

A. * Синдром відміни

B. Кумуляція

C. Толерантність

D. Сенсибілізація

E. Залежність

Хворому під час проведення оперативного втручання в якості наркозного засобу анестезіолог використав азоту закис, який має виражені ліпофільні властивості. Який механізм проникнення цього препарату через біолгічні мембрани?

A. * Пасивна дифузія

B. Активний транспорт

C. Полегшена дифузія

D. Фільтрація

E. Піноцитоз

Під час призначення лікарських препаратів лікар має пам’ятати про можливі побічні ефекти, інтенсивність яких, за звичай, є дозозалежною. Виразність яких побічних ефектів не залежить від дози?

A. * Алергічних

B. Ушкоджуючих (токсичних)

C. Фармакодинамічних (прямої дії)

D. Лікарської резистентності

E. Ефекту післядії

У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодіазепинів. Пологи наступили в строк, протікали нормально, але народилась дитина з численними аномаліями розвитку (заяча губа, полідактилія). Як називається описана дія?

A. *Тератогенна

B. Мутагенна

C. Ембріотоксична

D. Фетотоксична

E. --

З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

A. *Збільшується тепловиділення

B. Зменшується тепловиділення

C. Збільшується теплопродукція

D. Зменшується теплопродукція

E. Зменшується тепловиділення і теплопродукція

Хворий на пневмонію отримує бензилпеніцилліну натрієву сіль в дозі 500 000 ОД 6 разів на день. Після чергового введення лікарського засобу виникла пропасниця, втрата свідомості, судоми. Що розвинулось у хворого?

A. *Анафілактичний шок

B. Ідіосинкразія

C. Тахіфілаксія

D. Кумуляція

E. Толерантність

Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дигітоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з’явились признаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасістолія), хоч одноразова доза його не привищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище, що виникло?

A. * Матеріальна кумуляція

B. Функціональна кумуляція

C. Толерантність

D. Тахіфілаксія

E. Ідіосінкразія

19. Хворому з неоперабельним раком шлунку призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болей у всьому тілі. Лікар пояснив це тим, що:

A. * Розвинулось звикання

B. Виникла тахіфілаксія

C. Розвинулась психічна залежність

D. Промедол здатний до кумуляції

E. Зменшилась реабсорбція промедолу в канальцях нирок

Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб дія препарату значно знизилась і для отримання початкового ефекту потрібно збільшити дозу речовини. Вкажіть назву цього типу зміни дії лікарської речовини.

A. * Звикання

B. Тахіфілаксія

C. Лікарська залежність

D. Кумуляція

E. Ідіосинкразія

Прозерин при системному введені щуру збільшує тонус скелетних м”язів. Фторотан викликає релаксацію скелетних м”язів і послаблює ефекти прозерину. Визначте характер взаємодії прозерину і фторотану.

A. *Суміжний функціональний антагонізм

B. Прямий функціональний антагонізм

C. Конкурентний антагонізм

D. Незалежний антагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

22. Хворому з частими приступами стенокардії був призначений сустак-форте по 1 табл. 2 рази на день. Спочатку відмічався позитивний ефект, однак на другу добу приступи стенокардії поновились. Чим можна пояснити неефективність призначеного препарата?

A. Тахіфілаксією

B. Кумуляцією

C. Сенсибілізацією

D. Ідіосинкразією

E. Залежність

Хворому призначено препарат дигітоксин. Через декілька днів у хворого виявлено ознаки передозування цим препаратом, його вміст у крові значно перевищував верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A. *Кумуляція

B. Звикання

C. Тахікардія

D. Потенціювання

E. Антагонізм


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)