АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок потреби в мінеральних добривах на рівноважний та позитивний баланс поживних речовин у землеробстві

Читайте также:
  1. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  2. VII. Розрахунок площі цеху
  3. А. Балансовый метод
  4. Аварії з викидом радіоактивних речовин
  5. Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин
  6. Анализ ликвидности баланса и платежеспособности
  7. Анализ поведения потребителей на рынке
  8. Б. индивидов и групп индивидов как потребителей, а также осуществляющих предпринимательскую деятельность
  9. Баланс енергії і коефіцієнт корисної дії динамічної машини
  10. Баланс и балансовые поручения в банке
  11. Баланс личных успехов и неудач
  12. Балансовая прибыль

Потребу в мінеральних добривах розраховують для врівноваженого балансу поживних речовин у землеробстві, коли обсяги внесення мінеральних добрив компенсують винос поживних речовин урожаєм з ґрунту та для позитивного балансу, коли потребу в добривах розраховують на підвищення продуктивності землеробства та відновлення родючості грунту.

Потребу в мінеральних добривах розраховують щорічно та на перспективу за прогнозованим врожаєм. Відомо, що азот накопичується в грунті за рахунок різних джерел (бобові культури, мікробіологічні процеси в ґрунті, атмосферні опади тощо). Паралельно відбуваються його втрати внаслідок звітрювання в атмосферу та вимивання за межі кореневмісного шару ґрунту. Винос азоту з урожаєм та невиробничі втрати компенсуються за рахунок внесення різних видів органічних і мінеральних добрив. Надходження фосфору в грунт з органічними добривами незначне, що вимагає компенсації виносу фосфору переважно за рахунок мінеральних добрив. Враховуючи різні запаси калію в ґрунтах України компенсація його диференціюється за грунтово-кліматичними зонами: Полісся - 100%, Лісостеп - 50 %, Степ - 30 %, південна частина степу із солонцевими відмінами ґрунтів - 0%.

Оптимальна потреба в мінеральних добривах для позитивного балансу поживних речовин розраховується: по азоту - за розрахунком врівноваженого балансу; по фосфору - понад обсягів його виносу прогнозованим урожаєм з метою підвищення його вмісту в ґрунті; по калію -диференційовано за ґрунтово-кліматичними зонами, але з іншими відсотками: Полісся - 100 %, опідзолені ґрунти Лісостепу - 100 %, інші ґрунти Лісостепу - 70%. Степ - 50 % (за винятком ґрунтів солонцевого типу).

Асортимент мінеральних добрив

Асортимент мінеральних добрив постійно змінюється залежно від соціальних і економічних умов, удосконалення технологій виробництва і застосування, різномаїття видів сировини тощо.

Обсяги виробництва простих мінеральних добрив поступово зменшуються, а складних і тукосумішей, навпаки, збільшуються.

Найперспективнішими видами добрив є складні та тукосуміші з різними співвідношеннями елементів живлення під окремі культури з урахуванням їх біологічних особливостей та ґрунтово-кліматичних умов.

Важливим напрямом є виробництво і застосування рідких мінеральних комплексних добрив за різних співвідношень N:P:K та вмістом мікроелементів. Для визначення обсягів їх виробництва потрібно оптимізувати співвідношення N:P:K під культури з урахуванням їх біологічних особливостей та ґрунтово-кліматичних умов вирощування.

Широке виробництво рідких мінеральних комплексних добрив можливо тільки після повного технічного оснащення всіх процесів - на шляху від виробника добрив до внесення їх в ґрунт.

Виробництво складних твердих та рідких мінеральних комплексних добрив передбачається, в першу чергу, на великих хімічних підприємствах (ВАТ "Сумихімпром", ЗАТ "Дніпровський завод мінеральних добрив", Горлівське ВАТ "Концерн Стирол", Черкаське ВАТ „Азот", ВАТ „Рівнеазот" та ін). Тукосуміші створюють на основі складних добрив у широкій мережі малих приватних підприємств.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)