АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Географічна основа карти

Читайте также:
  1. A) основание Казахского ханства
  2. V. Конкретные основания к рассмотрению обращения Конституционным Судом Российской Федерации.
  3. V. Ориентировочная основа действия
  4. а затем полное обоснованное решение и ответ
  5. Административное правонарушение: понятие и признаки, правовая основа№9
  6. Безграничность потребностей и ограниченность экономических ресурсов как основа экономической теории
  7. Биологическое разнообразие. Генетический полиморфизм популяций как основа биологического разнообразия. Проблема сохранения биоразнообразия
  8. В. Подслизистая основа
  9. Вклад кибернетики в научную картину мира
  10. Внутренняя картина болезни
  11. Возникновение новых научных картин мира.
  12. Вопрос 26. Основания возникновения прав и обязанностей.

Географічну основу карти складає загально географічні елементи змісту, конкретний перелік яких залежить від призначення карти, її масштабу, регіональних особливостей території, що картографується, специфіки тематичного змісту, способів його зображення, пропонованого способу видання карти і інших умов.

До географічної основи відносять наступні елементи змісту: гідрографія, рельєф, грунтово-рослинний покрив, населені пункти, шляхи сполучення, адміністративно-господарські межі.

На картах земельних ресурсів з елементів гідрографії показують берегову лінію морів, озер, річок, штучних водоймищ, каналів. Та, що генералізує зображення озер полягає в їх відборі і узагальненні контурів берегової лінії. Загальні принципи тієї, що генералізує річок зводяться до їх відбору, виділенню річок за призначенням узагальненню контурів русел річок.

Рельєф зазвичай на картах земельних ресурсів не показується, за винятком окремих форм - обривів, зсувів, які позначаються умовними знаками.

Грунтово-рослинний покрив на картах земельних ресурсів являється одночасно і елементом географічної основи. Він представлений земельними угіддями і їх підвидами відповідно до прийнятої в земельно - кадастровій документації класифікації. Відбір елементів грунтово - рослинного покриву має своїй на меті зберегти максимум контурів земельних угідь для передачі їх просторового розміщення і структури, і в тій же година зберегти контурне навантаження карти в показі їх деталей.

Населені пункти відображуються з великою подробицею і характеризуються по типах населення, адміністративному і господарському значенні.

З шляхів сполучення на картах земельних ресурсів показуються:

- усі залізниці (смугою відведення) без якісної характеристики і показу споруд на них

- безрейкові дороги з підрозділом на магістральні і путівці

У нашому випадку на карті відображувалися тільки політико-адміністративні межі.

Політико-адміністративні межі показуються з точністю, відповідної масштабу складеної карти. При цьому чітко виділяються усі точки повороту межі, строго витримують прямолінійні ділянки межі, здійснюють правильне розставляння ланок умовного знаку меж після проходження їх по річках, каналах і так далі. Проектування умовних позначень полягає в розробці штрихових знаків, фонових забарвлень і шрифтів для карти і є одним з етапів оформлення карти.

1. Число використовуваних шрифтів має бути мінімальним. Для назви карти висота букв має бути не більше 0,01 суми ширини і довжини карти по внутрішній рамці; для слова "масштаб" слід брати висоту букв в 2,5 разу менше, ніж для назви карти. Для назви карт-врізань розрахунок висоти букв проводиться також.

2. Легенда карти - це зведення умовних позначень з необхідними до них поясненнями, побудовані в певну систему, що полегшує з'ясування і сприйняття зміст карти що підвищують їх дохідливість і читаність. Легенда карти земельних ресурсів повинна складатися з двох частин: - позначення загальногеографічних елементів змісту карти (приводяться в першій частині легенди);

- позначення елементів тематичного змісту карти.

У таблиці врізанню відображений економічний розвиток району за базисний (1999 - 2009 г) і на прогнозний періоди. А в текстовому врізанні, знаходиться інформація про дату заснування району, його площу, чисельність населення і його щільності, а також кількість працездатного населення.

У нижньому лівому куті карти розташовано два графіки по приросту населення в районі.

Також найрізноманітніша інформація про Карлівський район (у процентному співвідношенні) знаходиться у двох діаграмах.

3. Оформлення карти в цілому полягає в створенні картографічного твору естетично здійсненої форми, що якнайкраще враховує призначення і умови роботи з ним, що досягається:- вибором зручного формату, як по загальних розмірах, так і по співвідношенню горизонтального і вертикального розмірів - небажаний розмір карти, близький до квадратного або надмірно витягнутий в одну із сторін;- художньо здійсненим оформленням рамок, назва, чітким виділенням усіх вихідних даних і так далі.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)