АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОРЯДОК ЗАХИСТУ І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙ

Читайте также:
  1. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  2. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  3. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  4. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  5. IV. Порядок назначения и выплаты государственных академических и именных стипендий
  6. IV. Порядок оказания услуг(выполнения работ)
  7. IV. Порядок представления на конкурс
  8. V. ОБЩИЙ ПОРЯДОК ПОСТАНОВКИ РЕКУПЕРАЦИИ.
  9. VIII. Порядок предоставления социальных услуг в форме социального обслуживания на дому
  10. X. Порядок предоставления социальных услуг в стационарной форме социального обслуживания
  11. XIII. Порядок предоставления социальных услуг в полустационарной форме социального обслуживания
  12. Адм-ый и досудебный порядок обжалования актов действия бездействия налогов органов

Після закінчення роботи над дисертацією організація, у якій виконувалася робота, проводить попередню експертизу поданої роботи. Для цього, як правило, призначається експерт, що детально знайомиється з поданими матеріалами і на семінарі за участю головних вчених в області досліджень заслуховується й обговорюється доповідь дисертанта. У рішенні повинний бути зроблений висновок про наукову і практичну цінність отриманих результатів, відбитий особистий внесок автора в роботу, зроблений висновок про відповідність роботи обраної спеціальності і необхідності присвоєння їй грифа таємності.

Висновок експертизи видається здобувачу не пізніше двох місяців із дня подачі до розгляду кандидатської дисертації і трьох місяців - докторської.

У випадку відмови організації дати обгрунтований висновок щодо дисертації, здобувач може звернутися у ВАК для визначення подальшої процедури захисту.

Спеціалізована вчена рада приймає дисертацію до попереднього розгляду на підставі письмової заяви автора і поданих їм додаткових матеріалів: дисертації, проекту автореферату, висновків попередньої експертизи, відбитків друкарських праць, документів, що підтверджують апробацію роботи, впровадження результатів і т.п.

Для прийому дисертації до попереднього розгляду рада створює комісію з членів ради, фахівців, близьких до області досліджень дисертації. Комісія повинна представити раді мотивований висновок, у якому оцінюється науковий рівень дисертації, її відповідність профілю ради, повнота відбитка результатів в опублікованих матеріалах. У висновку також повинні міститися рекомендації щодо призначення головної організації й офіційних опонентів.

При розгляді докторської дисертації комісія повинна встановити, у якій степені в ній використані матеріали кандидатської дисертації. Матеріали кандидатської дисертації можуть бути використані тільки в оглядовій частині, а результати, що выносились на захист кандидатської дисертації не можуть выноситься на захист докторської.

Якщо вирішення ради по прийомі дисертації до захисту позитивне, комісія пропонує проект висновку ради про дисертацію.

У випадку негативного висновку комісії при бажанні здобувача дисертація може бути прийнята до захисту, якщо вона відповідає профілю ради.

Попередній розгляд дисертації в раді не повинен перевищувати двох місяців для кандидатської дисертації і трьох місяців для докторської.

Спеціалізована вчена рада приймаючи дисертацію до захисту призначає офіційних опонентів і дозволяє публікувати автореферат.

Офіційними опонентами призначаються найбільш компетентні вчені, що мають за останні 5 років друкарські праці в галузі науки, до якої відноситься дисертація, що забезпечують незалежність експертизи.

Для розгляду докторської дисертації призначають трьох опонентів-докторів наук. Із них тільки один може бути членом спеціалізованої ради, де відбувається захист, або співробітником організації, у якій створена рада.

Офіційними опонентами не можуть бути голови, заступники голів, учені секретарі спеціалізованих рад, наукові керівники, співавтори опублікованих робіт, співробітники головних організацій, керівники організацій, кафедр, лабораторій, відділів, де виконувалася робота або де працює здобувач.

Офіційними опонентами не можуть бути співробітники того самого установи.

Члени президії ВАК, працівники апарата, керівники і члени експертних рад ВАК можуть бути призначені офіційними опонентами з дозволу ВАК.

Офіційні опоненти, базуючись на поданих для розгляду дисертації, автореферату, опублікованих праць і додаткових матеріалів, представляють спеціалізованій раді відзив, оформлений відповідно до вимог ВАК. Якщо відзив не відповідає цим вимогам, він повертається опоненту для доробки, або ставиться питання про заміну опонента.

Копії відзивів даються здобувачу не пізніше 10 днів до захисту.

Автореферат друкується українською мовою в кількості екземплярів, установлюваній ученою радою, і направляється по обов'язкових адресах, установленим ВАК, і на адресу зацікавлених організацій відповідно до вирішення ради, не пізніше місячного терміна до дня захисту.

Після прийняття спеціалізованою радою дисертації до захисту в "Бюлетень Вищої атестаційної комісії України" направляється текст повідомлення про захист дисертації. Захист дисертації проводиться не раніше місяця з дня опублікування повідомлення.

Публічний захист дисертації відбувається на засіданні спеціалізованої вченої ради, якщо в його роботі брало участь не менше двох третіх складу, причому з присутніх повинно бути не менше чотирьох докторів за фахом докторської дисертації і трьох докторів - кандидатської дисертації.

Якщо серед отриманих відзивів офіційних опонентів і головної організації є негативні, за бажанням здобувача рада може призначити захист за умови, що кількість негативних відкликань не більш двох по докторській дисертації і не більш одного по кандидатської. У противному випадку дисертація рішенням ради знімається з захисту і у ВАК направляється рішення ради, автореферат дисертації і відгук на дисертацію.

Засідання ради проводиться по захисту тільки однієї дисертації.

Засідання фіксується на фонограму. Расшифрована і засвідчена фонограма вважається стенограмою засідання ради. Фонограма зберігається в раді до остаточного вирішення ВАК.

Засідання ради проводиться під керівництвом голови або його заступника за умови, що вони не є науковими керівниками або консультантами здобувача.

Засідання ради починається з регламентних питань, пов'язаних із установленням мови захисту, тривалості доповіді, правомочності ради і т.п.

Далі повідомляються дані про дисертанта, заслуховуються доповідь здобувача і відповіді на питання членів ради.

Виступає науковий керівник або консультант. Потім учений секретар оголошує відзиви головної організації на дисертацію, зацікавлених установ і відомих фахівців на автореферат. Заслуховуються відповіді здобувача на зауваження.

Дискусія починається з виступів офіційних опонентів, відповідей здобувача на їхні зауваження і закінчується виступом членів ради.

У дискусії обов'язково повинні виступити усі доктора наук за фахом дисертації.

Після закінчення дискусії проводиться таємне голосування по присудженню здобувачу вченого ступеня.

Рішення ради по присудженню вченого ступеня вважається позитивним, якщо за нього проголосувало не менше трьох чвертей присутніх на засіданні членів ради.

У випадку позитивного вирішення по присудженню вченого ступеня рада приймає висновки по дисертації. У висновках повинні бути відбиті найбільш істотні наукові результати, оцінені їхня вірогідність і новизна, значення для теорії і практики, рекомендації по використанню. У висновках обов'язково вказується яким вимогам "Порядку присудження наукових ступенів і присвоєння вчених звань" відповідає дисертація.

Засідання ради не проводиться, якщо на ньому відсутні одночасно голова ради і його заступник, два офіційних опоненти, або опонент, що дав негативний відзив.

У випадку відсутності по поважних причинах одного з опонентів, захист може відбутися. Тоді оголошується відзив відсутнього опонента і заслуховують відзив додаткового офіційного опонента, затвердженого керівництвом спеціалізованої ради до початку захисту дисертації.

Здобувач має право зняти дисертацію з розгляду по письмовій заяві до початку таємного голосування. У цьому випадку йому повертаються всі документи за винятком заяви, одного екземпляра дисертації й автореферату.

Рад у місячний термін посилає у ВАК перший екземпляр дисертації й атестаційна справа. Другий екземпляр дисертації направляється в Український інститут науково-технічної й економічної інформації.

Далі матеріали по захисті розглядаються експертними радами ВАК. Вирішення експертних рад затверджується президією ВАК.

Термін розгляду атестаційних справ у ВАК не повинний перевищувати шести місяців для докторських дисертацій і чотирьох місяців для кандидатських.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)