АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Технічні засоби захисту морського середовища від забруднення

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  4. Аварійно-рятувальні засоби
  5. Автомобiльний транспорт – як джерело забруднення довкiлля
  6. Аерозольне забруднення атмосфери
  7. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  8. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  9. Б. Методика розрахунку збитків від забруднення водних ресурсів.
  10. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  11. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  12. Визначення параметрів зон радіаційного забруднення.

Технічні засоби захисту призначені для усунення забруднювальних і токсичних речовин з суднових вод, боротьби з розлитою нафтою, очистки господарсько-побутових і промислових стічних вод.

Захист морського середовища при експлуатації суден. Унаслідок неповного згорання пального, окиснення домішок і введення присадок у пальне і мастила у складі відпрацьованих газів може міститися до 1 % токсичних речовин. Вони складаються в основному з CO, оксидів азоту NzOy, SO2, незгорілих вуглеводнів CzHy, твердого фільтрату вільного ву­глецю (сажа), високотоксичного бенз(а)пірену, сполук свинцю.

Для вилучення забруднювальних речовин (нафтопродуктів) із ски­дних вод найчастіше застосовують системи грубої і тонкої очистки. Груба очистка здійснюється в пристроях для сепарації відстійного типу, в яких з води виокремлюються грубодисперні частинки нафто­продуктів. Тонка очистка здійснюється у спеціальних фільтрах. Сту­пінь очистки досягає 99 %.

Заходи щодо боротьби з розлитою нафтою. Якщо значна кількість нафти в результаті непередбачених розливів потрапила на поверхню моря, то перш за все необхідно зупинити чи зменшити її поширення. З цією метою застосовуються різні механічні методи: відстійно-вловлювальні, всмоктувальні та адсорбційні.

У доках чи закритих водоймах затримання сліків досягається застосуванням звичайних бонових загород, які виробляють у вигляді трубчатих камер. Надійним засобом стримування розлитої нафти при незначних швидкостях течії є пневматичний бар'єр. Повітря під тис­ком подається в перфорований трубопровід, який укладений на дні. Бульбашки повітря, що виділяються, створюють потік води, спрямо­ваний вгору. У результаті утворюється водяний бар'єр. Вода відтікає по обидва боки бар'єру і перешкоджає руху нафти. Для концентру­вання і відкачування нафти застосовують різні сепаратори. Як пра­вило, це воронкоподібні ємності, обладнані пристроями для підтри­мування їх на плаву і насосами для всмоктування нафтової плівки з тонким шаром води. Продуктивність плавучих сепараторів досягає 100 т нафти за годину.

В основі деяких способів збирання нафти лежить розбризкування по поверхні нафтової плями розплавленого парафіну або розчину по­лівінілового пластика. Затверділі шматки матеріалу потім усуваються разом з нафтою.

Розлиту нафту, поширення якої зупинили загородженнями, можна вилучати за допомогою деяких синтетичних або природних сорбентів. Ефективним засобом є пінополіуретан, отриманий на основі складних поліефірів. Він поглинає нафти у 18 разів більше, ніж його власна ма­са. Поліуретанову піну розкидають на поверхні моря, через 5 хв зби­рають і віджимають нафту. У Великобританії виготовляють високое­фективний адсорбційний поліуретановий матеріал бібіоніл, який зда­тний абсорбувати нафти в 100 разів більше власної маси. З природ­них матеріалів корисна солома, яка утримує нафти в 10-30 разів бі­льше власної маси. Деревна стружка і торф адсорбують нафту в 4-5-кратній кількості.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)