АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТА ЙОГО ОХОРОНА

Читайте также:
  1. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  2. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  3. Властивості Конституції України. Охорона Конституції України
  4. Експлуатація скребкових конвеєрів, охорона праці
  5. Лекція ТЕМА 7. Правова охорона атмосферного повітря.
  6. МЕТА ТА ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  7. Охорона праці користувачів ПК
  8. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОНАННІ
  9. Охорона та робота з документами, що містять державну та комерційну таємницю.
  10. Охорона та робота з документами, що містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави.

Лекція №9

Тема: ЗАБРУДНЕННЯ ВОД СВІТОВОГО ОКЕАНУ

ТА ЙОГО ОХОРОНА

1. Поняття про забруднення та основні забруднюючі речовини в океані.

Стосовно водного середовища джерелам забруднення (забруднюва­чем) вважається джерело, яке вносить в океани і моря забруднювальні речовини, мікроорганізми чи тепло. Забруднювальною речовиною нази­вається речовина, яка викликає порушення норми якості води. До джерел забруднення відносять підприємства нафтовидобувної і нафто­переробної промисловості, відходи морського транспорту, промислові та господарсько-побутові стічні води, сільськогосподарське виробницт­во. У морське середовище забруднювальні речовини можуть потрапля­ти водним, підземним та еоловим шляхом.

Нафта і нафтопродукти є найбільш поширеними забруднювальними речовинами у Світовому океані. У наш час в океан щорічно надходить така кількість нафтових вуглеводнів, що становить 0,25 % світового ви­добутку нафти за рік. Найбільші втрати нафти пов'язані з її транспор­туванням з районів видобутку. Аварійні ситуації, зливання за борт тан­керами промивних ібаластних вод - все це зумовлює наявність постій­них полів забруднення на трасах морських шляхів. У зв'язку із швидким розвитком видобутку нафти на шельфі не зменшуються втрати при бурінні та скиданні нафти в резервуари. Значним джерелом забруднення є винесення в океан материкових вод, які містять нафтоп­родукти у відходах промисловості та судноплавства. За сучасними даними, у Світовий океан надходить вже понад 10 млн т нафти і нафтопродуктів.

Надійшовши в морське середовище, нафта спочатку розтікається у вигляді поверхневої плівки, утворюючи нафтові плями - сліки різної потужності. При цьому відбувається випаровування легких фракцій: нафта втрачає до 50 % свого складу, дизельне пальне - до 75 %, дуже ефективно йде усунення бензинових і керосинових фракцій. Близько 5 % розлитої нафти розчиняється у воді. Через кілька днів (до 10) піс­ля розлиття у сліку залишаються важкі фракції з температурою ки­піння вище 370 °С. Паралельно йде сорбція (вибіркове поглинання) вуглеводнів на завислих частинках, емульгування (утворення емуль­сій) нафтових залишків, а в подальшому - ущільнення та осідання в донні відклади.

Сильно забруднені нафтою і нафтопродуктами Ірландське, Північ­не, Середземне, Аравійське, Південнокитайське, Жовте моря, а також Мексиканська, Венесуельська, Біскайська та Перська затоки.

У цілому частка нафти в морі визначається сумою таких процесів: випаровування, емульгування, розчинення, окислення, седиментація та біодеградація (розкладання нафти під дією мікроорганізмів). Спів­відношення між цими процесами вимагає детального вивчення. Само­очищення моря від нафтопродуктів переважно зумовлюється хімічним і мікробіологічним окисненням до простих сполук, інші процеси спри­яють лише видозміненню та перерозподілу нафти із сліку. Хімічне окиснення нафтових компонентів можливе під впливом деяких каталіза­торів (ванадій тощо) та ультрафіолетової радіації. Але швидкість біодеградації суттєво вища. Відомо понад 200 видів морських бактерій і грибів, які з різною швидкістю і вибірковістю утилізують вуглеводні.

Важкі метали (ртуть, свинець, кадмій, цинк, мідь, арсен тощо) - поширені і досить токсичні забруднювальні речовини. Вони широко застосовуються в різних виробництвах, тому промислові стічні води, незважаючи на очисні заходи, містять сполуки важких металів. Пев­на кількість цих сполук надходить в океан через атмосферу.

У світовій практиці застосовується близько 100 тис. препаратів на основі 900 хімічних сполук. Понад 250 тис. т пестицидів надходять щорічно на світовий ринок, близько 1,5 млн т уже ввійшло до складу водних і наземних екосистем водним та еоловим шляхом.

Усі пестициди токсичні і викликають швидке отруєння організ­мів, для яких вони призначені. Пестициди слабко розчиняються у воді, але добре розчиняються в органічних розчинниках і жирових тканинах тварин.

Як виявлено дослідженнями, багато хімічних сполук у морському середовищі проявляють канцерогенні та мутагенні властивості.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)