АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Екологічні наслідки забруднення морського середовища

Читайте также:
  1. VI. Мілітаризація суспільства. Гонка озброєнь та її наслідки.
  2. VII. НАСЛІДКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ (В90)
  3. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  4. Автомобiльний транспорт – як джерело забруднення довкiлля
  5. Аерозольне забруднення атмосфери
  6. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  7. Б. Методика розрахунку збитків від забруднення водних ресурсів.
  8. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  9. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  10. Визначення параметрів зон радіаційного забруднення.
  11. Визначення параметрів зон хімічногозабруднення.
  12. Вплив середовища на розвиток і формування особистості

Практично всі забруднювальні речовини є токсичними і здатні концентруватися в організмах з підвищенням трофічного рівня в морських екосистемах.

Нафтове забруднення утруднює газообмін води з атмосферою, зменшує запас розчиненого кисню, необхідного для живих організмів. Так, на повне окиснення 1 л нафти витрачається стільки кисню, скіль­ки розчинено в середньому в 400000 л морської води.

Тяжчими бувають наслідки нафтового забруднення у високих ши­ротах океану. Якщо в помірній зоні океану 50 % нафти окиснюється повністю через тиждень, то в арктичних морях розлита нафта може зберігатися близько 50 років.

Дизельне пальне набагато токсичніше, ніж сира нафта, і може при­зводити до масової загибелі риб у районах забруднення.

Нафтова плівка на поверхні океану може мати вплив на деякі важ­ливі фізичні процеси. Поверхневий натяг у нафти в 3-4 рази менший, ніж у чистої води, тому 1 т нафти може покрити плівкою 12 км2 по­верхні океану; теплопровідність (молекулярна) набагато вища, ніж у води; обмін газами через нафтову плівку на 50 % слабший, ніж через водну поверхню. Звідси очевидно, що покриття нафтою плівкою зна­чних просторів океану буде впливати на випаровування, теплообмін між океаном і атмосферою, а це може призвести до зміни клімату.

У деяких місцях, особливо в портах, кількість нафти і нафтопроду­ктів у донних відкладах перевищує 20 % від їх сирої ваги. При хви­льовому перемішуванні накопичена в донних відкладах нафта знову надходить у поверхневі пласти і слугує джерелом вторинного забруд­нення морського середовища.

Підраховано, що при очищенні танкерів втрачається близько 1 % нафти від загального обсягу перевезень. Такий захід, як дозвіл на від­качування баластних вод не ближче 30-100 миль від берега, не розв'я­зує проблеми ліквідації забруднення моря, а лише дещо зменшує небе­зпеку надходження нафти і нафтопродуктів до берегової лінії.

При отруєнні живих клітин пестицидами відбувається сорбція от­рути, розчинення жирів і ліпоїдів, порушуються окисно-відновні та осмотичні процеси, поверхнево-молекулярні та біоелектричні явища. Накопичення пестицидів у живих організмах призводить до різкого зниження їх репродуктивної здатності.

Екологічні наслідки забруднення морського середовища за Ю. Ізраелем та О. Цибань можуть проявлятися в таких ефектах:

1. Біологічні ефекти забруднення, серед яких виділяються фізіологічні наслідки, що викликають в організмах зміни адаптивного характеру або зміни окремих функцій організму - дихання, росту, розмноження, виживання та ін.;

2. Популяційно-біоценотичні ефекти забруднення включають зміну середньої біомаси популяцій, зміну кількості родів або сімейств морсь­ких організмів, зміну співвідношення між чисельністю окремих таксо­номічних груп гідробіонтів і значний розвиток індикаторних видів.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)