АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1.4. Історичні аспекти міграційних явищ в Україні. Українська діаспора

Читайте также:
  1. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  2. АРХІВОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
  3. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  4. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  5. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  6. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  7. Виникнення та розвиток страхової медицини в Україні.
  8. Всі ці документи створюють єдине правове поле охорони праці в Україні.
  9. Гендерні аспекти спілкування
  10. Екологічні аспекти енергетичного аудиту
  11. Енергоспоживання в Україні. Проблеми й перспективи
  12. Європейське відродження та українська література ХVІ – ХVІІІ ст. / Ред. О. Мишанич. – К., 1993.

ТЕМАТИКА ЛЕКЦІЙ ДО КУРСУ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»

Тема 1. Вступ до курсу „Історія України"

Історія України як наука та навчальна дисципліна

„Історія України" як галузь історичної науки і як навчальна дисципліна. Предмет, завдання і методологічні засади курсу. Джерела, основна навчальна і наукова література. Періодизація історії України. Місце дисципліни в системі навчальних дисциплін гуманітарного циклу. Міжпредметний зв'язок у вивченні історії України. Пізнавальне і виховне значення дисципліни у підготовці майбутніх технічних спеціалістів.

 

Розділ І. Етнічний і етнополітичний контекст української історії

Тема 1.1. Історіософські концепції щодо формування та розвитку українського етносу.

Концепції етногенезу українського народу. Визначення місця українців в етногенезі східнослов'янських народів. Формування етнічної території.

Поняття "історико-етнографічний регіон", характеристика історико-етнографічних регіонів (Буковина, Волинь, Галичина, Закарпаття, Слобожанщина, Поділля, Полісся, Південний регіон України). Причини дезінтегративних процесів в українському суспільстві та формування історико-етнографічних регіонів.

 

Тема 1.2. Етнополітика та її особливості в різні періоди життя українського народу.

Концепції полі- та моноетнічності давньоруської народності. Міжетнічні взаємини у Київській Русі. Етнополітика козацько-гетьманської держави. Обмеження та остаточна ліквідація автономії України: етнополітичний аспект. Етнополітичні процеси на Правобережжі. Особливості польсько-українських взаємин.

Етнополітика Російської та Австро-Угорської імперій. Українське національне піднесення кінця XVIII - початку XX ст.

Тема 1.3. Етнополітичні аспекти української історії нового і новітньогоперіоду.

Національне питання в програмах українських політичних партій в роки національної революції 1917-1918 рр. Етнополітика радянської влади в Україні. Роль дисидентства у національно-визвольному русі. Проблеми та шляхи вирішення національно-мовних і культурних потреб усіх етносів України в умовах розбудови незалежної держави.

Тема 1.4. Історичні аспекти міграційних явищ в Україні. Українська діаспора.

Міграційні процеси як соціально-економічне і політичне явище. Причини, періодизація еміграції з України. Особливості переселення з України у козацьку добу, специфіка розселення українців на території Російської імперії. Еміграція українців до країн Західної Європи, Північної та Латинської Америки. Роль української діаспори у розбудові сучасної української держави.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)