АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДО КУРСУ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»

Читайте также:
  1. V курсу (5 ТОМ)
  2. V курсу (5 ТОС)
  3. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  4. АНОТАЦІЇ ДО ОСНОВНИХ ТЕМ КУРСУ «ПСИХОЛОГІЯ»
  5. Види валютних котирувань, порядок розрахунку крос – курсу
  6. вопросов для подготовки к экзамену по курсу
  7. Вступ до курсу “Історія України”. Витоки українського народу та його державності.
  8. Глоссарий по курсу «Философия»
  9. ГЛОССАРИЙ ПО УЧЕБНОМУ КУРСУ
  10. для студентів 2 курсу (заочна форма навчання)
  11. Для яких періодів історіографії всесвітньої історії, згідно з Коллінгвудом, є властивою «історія ножниць і клею» ?

Розділ 1. Тема 1. Дисципліна «Історія України», як об’єкт вивчення, її методологічна та джерельна база

Предмет, методологічні принципи та джерела вивчення соціально-політичних аспектів історії України. Місце дисципліни у навчальному процесі, її значення для професійної підготовки технічних спеціалістів. Проблеми періодизації історії України в українській історіографії.

Розділ 1. Тема 2. Етнополітичні аспекти української історії новітнього періоду

Етнополітичні фактори у діяльності урядів України в період революції 1917-1920 років. Особливості етнополітики у часи перебування України в складі СРСР. Засади формування етнополітики держави після проголошення незалежності України. Основні хвилі та причини еміграції населення за межі України.

Розділ 2. Історичний поступ української держави

Тема 3. Початкові етапи державотворення в Україні

Суспільно-політичний лад та система управління Давньоруської держави. Особливості державного життя на українських землях за часів польсько-литовського управління. Виникнення козацтва і утворення Запорізької Січі. Становлення української козацько-гетьманської держави у XVII ст. Соціально-політичне і економічне становище українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій.

 

Розділ 2. Тема 4. Проблеми відродження та розвиток державності у ХХ - на початку ХХІ ст.

Еволюція українського державотворення у 1917-1920 рр. Державотворчі процеси в Україні у роки радянської влади. Возз’єднання західноукраїнських земель з УРСР. Основні напрямки формування української незалежної держави в кінці ХХ - на початку ХХІ ст. Конституційний процес в Україні та проблеми конституційної реформи на сучасному етапі.

 

Розділ 2. Тема 5. Зовнішньополітичні орієнтири України в історичній ретроспективі

Геополітичні фактори в житті українського етносу до ХХ ст. Українське питання в європейській політиці напередодні Першої та Другої світової воєн. Вектори зовнішньої політики України після проголошення незалежності. Національна геополітична стратегія України в контексті глобалізації.

 

Розділ 2. Тема 6. Формування та діяльність громадських, культурних і політичних організацій в українському суспільстві до початку ХХ ст.

Початок українського національного відродження та його вплив на активізацію суспільно-політичного руху на українських землях у першій половині ХІХ ст. Національно-культурний та революційно-демократичний рух в Україні у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. Створення та діяльність українських політичних партій на початку
ХХ ст.

 

Розділ 3. Зародження історично української соціальної системи, наявність у ній ознак міжнародного впливу, поєднання історичного і сучасного.

Тема 7. Об’єктивні умови і суб’єктивні фактори громадсько-політичного життя українського народу у ХХ ст.

Радянська модель суспільного розвитку. Формування адміністративно-командної системи. Демократизація суспільно-політичного життя в роки перебудови. Радикалізація суспільно-політичних рухів в Україні. Становлення і розвиток політичної системи після проголошення незалежності. Пріоритети соціальної політики держави і загострення проблем соціального розвитку в період ринкових реформ.

 

Розділ 4. Історія формування та визначальні тенденції в розвитку освіти, науки, техніки як фундаментальних основ життя українського народу

Тема 8. Історія формування та визначальні тенденції в розвитку освіти, науки, техніки

Зародження письменства на Русі і становище освіти на українських землях до початку ХХ ст. Становище освіти в УРСР: від ліквідації неписьменності до запровадження загальної середньої освіти. Освітні реформи в Україні після набуття незалежності. Суть, періодизація та соціально-економічні наслідки НТР. Промислово-технічна політика на сучасному етапі.

 

Розділ 4. Тема 9. Становище та перспективи розвитку вищої школи України у рамках Болонського процесу

Особливості приєднання України до Болонського процесу. Основні напрями реформування вищої освіти в Україні. Участь науково-викладацького складу та студентства НТУУ «КПІ» у структурній перебудові навчального процесу.

 

Основна література:

1. Антонюк О.В. Основи етнополітики: Навч. посіб. Для студентів навч. закладів. - К.: МАУП, 2005. – 432 с.

2. Грушевський М. Історія України-Руси. В 11-ти т. - К., 1991-1997.

3. Бойко О.Д. Історія України. - К.: Наукова думка, - 1999. – 435 с.

4. Етнонаціональна структура українського суспільства. Довідник. (Євтух В.Б. та інші). – К.: Наук. Думка, 2004. – 344 с.

5. Історія України / За редакцією Ковальського Б.П. - К.: Вища школа, 1998. – 935 с.

6. Історія України / Під загальною ред. В.А.Смолія. - К.: Вища школа, 1997. – 531 с.

7. Історія України / За редакцією Ю.Зайцева. – Л.: Світ, 1996. – 724 с.

8. Історія української культури [Текст]: курс лекцій / О.В. Ліхолат, П.А. Дігтяр, С.Ю. Боєва та ін.; під заг. ред. д-ра іст. наук С. О. Костилєвої. – К.: НТУУ "КПІ", 2010. – 336 с.

9. Конституція України. Із змінами, внесеними згідно із Законом № 2952 – VI від 01.02.2011. // Відомості Верховної Ради України – 2011 - №10. – ст. 68.

10. Макарчук С.А. Етнічна історія України: навч. посібник: - К.: Знання, 2006. – 471 с.

11. Соціальний розвиток України: сучасні трансформації та перспективи / С.І. Бандур, Т.А. Заяць, В.І. Куценко та ін. під заг. ред. д-ра екон. наук, проф., чл-кор. НАН України Б.М. Данилишина. – Черкаси: Брама – Україна, 2006. – 760 с.

12. Декларація про державний суверенітет України: прийнята Верховною Радою Української РСР 16 липня 1990 р. - К., 1991.

13. Акт про незалежність України: прийнятий 24 серпня 1991 року // Хрестоматія з історії України. - К., 1993 - С. 363-364.

14. Україна в XX столітті (1900-2000): 36 документів і матеріалів / Упор. А.Слюсаренко, В.Гусєв, В.Король та ін. - К., 2000.

Додаткова література:

1. Малий етнополітичний словник / О.В. Антонюк, В.І. Волобуєв та ін. – К.: МАУП. 2005. – 288 с.

2. Литвин В.М. Україна на межі тисячоліть (1991-2000 рр.). - К., 2000.

3. Політичні партії як суб’єкт формування політико – управлінської еліти в умовах політичної модернізації: Навч. посібник / Нац. акад. держ. упр. при Президентові України; Ред. кол.: Е.А. Афонін (голова), Ю.С. Ганжурав, В.В. Лісничий, О.В. Радченко. – К.: Парламентське видавництво, 2006. – 416 с.

4. Політична історія XX століття: Навч. посіб. / В.Ф.Салабай, Л.О.Панчук, Я.А.Титаренко та ін. Вид. 2-е. перероб. і доп. - К., 2001.

5. Табачник Д.В., Попов Г.Д., Воронін В.М., Пилипенко Т.І. Розвиток етнонаціональних відносин в Україні. Стан. Тенденції. Перспективи. Л.: Світ, 2007. - 528с.

6. Киричук В.В. Історія державного управління в Україні. - К.: 2000.

7. Українська Центральна Рада: Документи і матеріали. У 2-х т. / під ред. -К., 1996-1997.

8. Ульяновський В. Історія церкви та релігійної думки в Україні. - К., 1994. -Т. 1-2.

9. Шевчук В., Тараненко М. Історія української державності. - К. Либідь, 1999. – 608 с.

10. Яворницький Д.І. Історія запорозьких козаків: В 3-х т. - К., 1990-1993.

11. Яковенко Н. Нарис історії України з найдавніших часів до кінця XVIII століття. - К., 1997.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)