АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Воднотеплової обробки зерна

Читайте также:
  1. Алгоритм проведення санобробки при зараженні БЗ
  2. БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА
  3. Визначення похибок обробки методом математичної статистики
  4. Влияние структуры и размера зерна на ударную вязкость стали
  5. ВТО ЗЕРНА
  6. Датчик ДТС типа ТСП,ТСМ (зерна)
  7. Експортери зерна
  8. ЗАГАЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБКИ ШКУР
  9. Класифікація методів водотеплової обробки зерна
  10. ЛАЗЕРНАЯ ЛОКАЦИЯ
  11. Охар-те биохим. и физико-хим. процессы, происходящие при замачивание зерна для призводства пивоваренного солода.

 

На ефективність воднотеплової обробки зерна впливають як самі методи і умови обробки (режими), так і вихідні технологічні, властивості зерна. Основні фактори, що визначають ефективність воднотеплової обробки зерна різної якості такі: фактор зволожен­ня, температурний фактор, час обробки і стан повітряного середо­вища. Кожний метод воднотеллової обробки зерна характеризуєть­ся обумовленим поєднанням вказаних факторів, а умови і рівні їх застосування складають режим воднотеплової обробки зерна.

Фактор зволоження. Загальна кількість води у зерні, що заго­товлюється хлібоприймальними підприємствами, коливається в широких межах - від 10 % до 22 %. Але при нормальних умовах вирощування і збирання зерна його вологість в середньому 11,0... 13,5 %. При цьому розрізняють у зерні біологічну вологу, яка з'являється у зерні в процесі його зростання, і вологу, що внесена в зерно ззовні, наприклад, при воднотеплової обробці чи сорбційному поглинанні зерном води із атмосфери.

Волога, що вноситься в зернівку при воднотеплової обробці, поглинається насамперед поверхневими (периферичними) шарами зернівки, а потім, через деякий час, переміщується до центральних шарів. При цьому волога в зернівці розподіляється нерівномірно. Найбільш зволоженими стають периферичні частини зернівки (пло­дові і насіннєві оболонки), вологість яких досягає 18..20 % при во­логості центральної частини зернівки - 13...15%. Волога погли­нається і утримується гідрофільними біополімерами зерна (вугле­водами і білками) і таким чином переходить із вільного стану у зв'язаний. Форма зв'язку води з біополімерами зерна, за даними Є.Д.Козакова і Г.О.Єгорова, рішуче впливає на зміну технологіч­них властивостей зерна і властивостей зв'язаної води.

Враховуючи капілярно-пористу структуру зернівки, встановле­но як дифузійне притягання молекул води поверхневим силовим полем, яке характеризується наявністю і силою дії активних центрів.

При цьому форми зв'язку води з біополімерами зерна можуть бути різними. За класифікацією П.О.Ребіндера розрізняють хімічно, фізико-хімічно та механічно зв'язану воду. В основу цієї класифікації покладено термодинамічний принцип - кількість енергії, яка необ­хідна для ізотермічного оборотного відриву одного моля зв'язаної води при даній вологомісткості без зміни складу речовини.

В умовах воднотеплової обробки зерна в умовах достатньої кількості води при зволоженні зерна чи його митті на поверхні зернівки може з'явитись значна кількість води, яку можна віднес­ти до механічно-зв'язаної через низький рівень її зв'язку з біополі­мерами зерна. Така вода з'являється по поверхні зернівки і утри­мується на ній недовгочасне силами змочування і поверхневого натягу. Оскільки енергія зв'язку цієї води з біополімерами зерна невелика, то механічно зв'язана вода переходить в один із видів фізико-хімічно зв'язаної або виділяється як вільна вода. Серед видів фізико-хімічно зв'язаної води превалюють: вода, зв'язана силами осмосу і вода, що зв'язана силами адсорбції.

Дослідженнями різних авторів доказано, що в звичайних умо­вах гігроскопічної вологомісткості в зерні нема хімічно зв'язаної води.

Здатність зерна поглинати воду пов'язана з його біологічною природою. Поглинання води зернівкою при воднотепловій обробці розглядається Є.Д.Казаковим як початковий етап проростання зерна, при якому починає проявлятись його ферментативна ак­тивність, яка супроводжується структурними змінами і гідролізом біополімерів зерна. При цьому волога виступає як активатор усіх структурних і біохімічних змін в зерні. Для створення умов опти­мальних змін технологічних властивостей зерна в процесі його ВТО необхідно знати не тільки механізм поглинання води, але й особ­ливості структурних і біохімічних процесів, що протікають при цьому в зернівці.

Багатьма авторами встановлено, що при зволоженні зерна поглинання вологи проходить ступінчасто. Залежно від умов зво­ложення (кількість води, температура) уже в перші кілька секунд поглинається зерном біля 2...4 % вологи, а далі протягом деякого часу поглинання води припиняється, після чого знову спостері­гається зростання вологи в зерні. Такий механізм ступінчатого поглинання води пояснюється тим, що в початковий період зво­ложення волога інтенсивно поглинається плодовою оболонкою, яка має рихлу капілярно-пористу структуру і значну поверхи контакту з водою. При повному насиченні її водою подальше поглинання на деякий час припиняється, оскільки наступні анатомічні частини зернівки, насіннєва оболонка і алейроновий шар, мають більш щільнішу структуру, то поглинання ними води проходи при підвищеному градієнті потенціалу вологи між ними і плодовою оболонкою. Такий потенціал і утворюється максимальним насиченням плодової оболонки, при якому з'являється можливість подальшого переміщення вологи у внутрішні шари зернівки - насіннєву оболонку, алейроновий шар, ендосперм. Поява градієнта вологовмісту між сусідніми шарами оболонок, алейронового шару і ендосперму сприяє не тільки переміщенню вологи у внутрішні шари зернівки, але і створює внутрішню напругу в зернівці, релаксація якої призводить до порушення структури зернівки і появ мікротріщин, які сприяють прискоренню переміщення вологи зовнішніх у внутрішні шари зернівки.

Особлива роль у зволоженні зернівки відводиться зародку. Маючи рихлу пористу структуру, зародок інтенсивно поглиє вологу і через щиток подає її в ендосперм разом з ферментами для забезпечення природного біологічного процесу - ферментативного гідролізу біополімерів і початку проростання зернівки. Однак враховуючи, що поверхня зародка відносно невелика і він не може поглинати достатню кількість води для активної життєдіяльне зернівки, слід припустити наявність важливої водопровідної рої клітин насіннєвої оболонки і особливо алейронового шару, які при достатньому насиченні вологою передають її не стільки в ендосперм, скільки в зародок. Підтвердженням цьому єпідвищений вологовміст зародкової частини зернівки при її зволоженні, що встановлено дослідженнями Е.В.Сахарова.

Процеси, що відбуваються при зволоженні зернівки: пере­міщення вологи із зовнішніх у внутрішні шари, гідратація біопол­імерів, прояв активності ферментів і початок природних біохіміч­них процесів призводять до складних структурних змін у зернівці, в результаті яких змінюються міцність, скловидність, щільність, натура зерна, що викликає в кінцевому підсумку зміну технологі­чних властивостей зерна в заданому напрямку.

Тепловий фактор. Дія цього фактора заснована на прискоренні усіх фізико-хімічних і біохімічних процесів у зерні при його водно-тепловій обробці. Особливість прискорення вказаних процесів полягає в тому, що переміщення вологи в зернівці відбувається не тільки під впливом градієнта вологовмісту між різними шарами зер­нівки, але й завдяки наявності температурного градієнта між тими ж шарами (явище - термовологопровідності). До такого висновку вперше прийшов О.В.Ликов. Ефективність дії теплового фактора залежить як від вологовмісту зерна, так і від його температури. Тому найбільш ефективно застосовувати теплові методи обробки зерна при низькій його температурі, оскільки з'являється можливість ство­рення значного температурного градієнта. Температурний фактор сильно впливає на зміну біохімічних властивостей зерна і насампе­ред на вихід і якість клейковини, а також на активність ферментів, що призводить до поліпшення хлібопекарських властивостей зерна. Це особливо важливо для зерна із слабкою клейковиною, яка при цьому значно укріплюється. В той же час ВТО зерна з міцною клейковиною може викликає її погіршення через підвищення пруж­ності, зменшення розтяжності. Тому вибір теплових режимів ВТО зерна залежить від якості клейковини вихідної партії зерна.

При підвищенні температури і вологості зерна спостерігаєть­ся підвищення активності його протеолітичних ферментів. Однак, як встановив

М. І.Соседов, активність цих ферментів підвищується тільки при нагріві зерна до 50°С і експозиції до 30 хв. При подаль­шому підвищенні температури і збільшенні експозиції активність протеолітичних ферментів знижується.

Таким чином, завдяки тепловому фактору, можна, прискори­ти процеси ВТО зерна і вплинути на його біохімічний комплекс з метою поліпшення хлібопекарських властивостей зерна.

Час ВТО зерна. Час воднотеплової обробки зерна залежить від вихідних технологічних властивостей зерна, таких як скловидність, кількість і якість клейковини, вологість і ін. Час ВТО пов'язаний із швидкістю протікання структурно-механічних і біохімічних про­цесів у зернівці. Так, для м'якої низькоскловидної пшениці з мучнистим ендоспермом слід витрачати менше часу на ВТО ніж для твердої чи м'якої високоскловидної пшениці, що пов'язано із щільністю ендосперму різного зерна. М'яка низькоскловидна пше­ниця має рихлу структуру і тому найвищу швидкість проникання води, а в твердій і м'якій високоскловидній пшениці, яка має підви­щену щільність ендосперму і значну кількість білкових прошарків, навпаки - найменша швидкість проникнення води. По аналогії це ж відноситься і до дрібного і крупного зерна. Швидкість проникнення води у дрібному зерні вища ніж у крупному. Використання теплових методів обробки зерна значно зменшує час ВТО через підвищення швидкості проникання води в зернівку під дією тем­пературного градієнта.

Загальний час ВТО зерна складається із двох частин. Перша частина використовується на зволоження зерна і протікання пер­винних структурних змін в кожній зернівці, а друга частина - на протікання і завершення усіх структурно-механічних і біохімічних процесів у зернівці, які відбуваються при відволоженні зерна.

Умови повітряного середовища. ВТО зерна відбувається в пев­ному повітряному середовищі, параметрами якого є температура, відносна вологість і тиск. Ці параметри суттєво впливають на ефек­тивність ВТО зерна. Важливо застабілізувати параметри ВТО на певному рівні, відповідно до вихідних властивостей зерна, але це не завжди вдається досягти.

За станом повітряного середовища розрізняють наступні ме­тоди: при атмосферних умовах, при надлишкову тиску пари і у ва­куумі. ВТО при атмосферних умовах найбільш проста, але не за­безпечує стабільність параметрів повітряного середовища, які змінюються протягом доби, місяця та пори року і впливають на стійкість режимів ВТО зерна та знижують ЇЇ ефективність. При надлишкову тиску пари практично виключається нестабільність параметрів ВТО в будь-який час, що забезпечує стійкість протікан­ня структурно-механічних і біохімічних процесів у зерні. До цього ж зволоження зерна у даному випадку відбувається в умовах па­роповітряного середовища, яке сприяє рівномірному зволоженню кожної зернівки по всій її поверхні і прискоренню проникання во­логи у внутрішні шари зернівки. ВТО у вакуумі є найбільш ефек­тивною через понижену температуру кипіння води і пароутворен­ня, але створення певного рівня вакууму пов'язане із значними витратами енергії і тому цей метод практичного використання не знайшов.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)