АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кафедра гуманітарних дисциплін

Читайте также:
  1. АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВ’ЯЗКАМИ).
  2. БАЗОВІ ЗНАННЯ, ВМІННЯ НАВИЧКИ,НЕОБХІДНІ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ (міждисциплінарна інтеграція)
  3. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  4. В який історичний період соціологія оформилась як самостійна наукова дисципліна?
  5. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами.
  6. Виконавська дисципліна
  7. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  8. Вступ до дисципліни “Логіка”.
  9. Вступ до дисципліни. ВИТОКИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ
  10. Дисципліна Іcторія України, як предмет вивчення її основних методологічних засад та принципів
  11. Дисципліна та стягнення
  12. ДИСЦИПЛІНА «ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ»

 

Методичні вказівки

 

до семінарських занять та самостійної

роботи з курсу

 

Політологія

 

для студентів денної форми навчання

 

Чернігів, ЧДІЕУ

 

 

 

Сьогодні, як ніколи, є потреба в глибоких знаннях політичних процесів, які відбуваються в суспільстві. В курсі вивчення дисципліни “Політологія” досліджується політичне життя суспільства: його історія, етапи розвитку, а також глибинний зміст політики як такої. Ця навчальна дисципліна дає реальне бачення довготермінових тенденцій політичного розвитку, формує світогляд і методологічну культуру.

Предметом вивчення дисципліни “Політологія” є політика та її взаємовідносини з особистістю і суспільством. В контексті курсу “Політологія” розглядається також історія розвитку політичної думки на Україні від часів Київської Русі до сучасного стану політичних відносин.

Дисципліна “Політологія” посідає важливе місце в системі політичної освіти. Вивчення теоретичних передумов розвитку політичної думки, специфічних особливостей протікання політичних процесів в різних країнах, різновидів політичних режимів та багатьох інших аспектів допомагає зрозуміти і глибше засвоїти інші дисципліни гуманітарно– правового циклу, зокрема історію України, філософію, економічну історію, основи конституційного права і т.д. Поряд з вивченням загальних тенденцій політичного розвитку країн світу особливого значення набуває дослідження специфіки політичного розвитку окремих країн, в тому числі і України.

Семінарські заняття з політології, передбачені навчальним планом, дозволяють студентам краще засвоїти теоретичний матеріал та доповнити його розглядом конкретних особливостей політичного розвитку тієї чи іншої країни.

Дані методичні вказівки містять плани семінарських занять з пропонованою літературою, яка забезпечить більш глибоке вивчення матеріалу, а також ряд питань для самостійного вивчення.

В останній час надзвичайно поширена система тестової перевірки знань студентів, яка дозволяє найбільш об‘єктивно оцінити рівень їх підготовки. Тому методичні вказівки включають в себе перелік тестових завдань з даного курсу.

 

 

Тематика семінарських занять.

1. Основні етапи становлення та розвитку політичної думки людства.

2. Політика, політичні відносини та політичне життя суспільства.

3. Політична система суспільства. Держава – базовий інститут політичної системи суспільства.

4. Основні політичні режими сучасності. Демократія: сутність, форми та роль у суспільстві.

5. Політичні партії та групи інтересів.

6. Політичне лідерство та політичні еліти.

7. Політична свідомість як політична культура.

8. Соціально-політичні ідеї і течії у сучасному світі.

9. Міжнародні відносини та зовнішньо-політична діяльність. Україна у світовій спільноті.

10. Політичні технології.


Плани семінарських занять.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)