АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема №2 Цивільні правовідносини

Читайте также:
  1. Поняття адміністративного права. Адміністративно-правові норми. Адміністративні правовідносини.

Тема №1 Цивільне право в системі права. Цивільне законодавство.

 

Семінарське заняття – 6 години

Питання:

1. Поняття цивільного права як галузі права.

2. Предмет цивільного права.

3. Метод цивільного права.

4. Принципи цивільного права.

5. Функції цивільного права.

6. Співвідношення цивільного права з іншими галузями права;

7. Система цивільного права.

8. Поняття та структура цивільного законодавства.

9. Дія актів цивільного законодавства.

10. Основні риси цивільного права зарубіжних країн.

11. Цивільне право як наука і навчальна дисципліна.

 

 

Завдання 1: Скласти схему принципів цивільного права.

Завдання 2: Скласти схему порівняльних ознак приватного та публічного права.

Альошин та Комаров були учасниками цивільних правовідносин, які не мали належного законодавчого регулювання з боку цивільного права. Тому, коли між ними виник спір щодо правомірності дій кожного з них, Альошин запропонував вирішати спір за допомогою аналогії права, тоді як Комаров наполягав на аналогії закону, тобто на застосуванні норм закону, який регулював схожі цивільні правовідносини. Як вирішати спір?

2. У червні 2004 року громадянка Боровик звернулася до суду з позовом про стягнення боргу за договором, що був укладений нею з громадянином Порохом у травні 2003року. позичальник за договором зобов’язувався повернути борг у сумі 5000 грн до 1 грудня 2003 року. Позивачка просила стягнути всю суму боргу, а також проценти за користування чужими грошовими коштами згідно зі ст. 536 та відшкодування моральної шкоди на підставі ст. 611 чинного ЦК України. Чи буде задоволено позов громадянки Боровик? Чи змінилося б рішення суду, якби строк повернення боргу за даним договором було передбачено на 1 лютого 2004 року?.

3. Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергія» (далі – ТОВ) у 2003 р. уклало договір оренди земельної ділянки строком на 25 років. За умовами договору воно як орендар повинно щомісяця сплачувати орендну плату в розмірі 550 грн. У вересні 2005 р. Управління земельних ресурсів та Управління комунальної власності Харківського міськвиконкому надіслали ТОВ листа, в якому запропонували з січня 2006 р. сплачувати орендну плату в розмірі 620 грн. Підставою для цього було прийняття у березні 2005 р. сесією міської ради рішення про підвищення плати за землю. Директор ТОВ «Енергія» звернувся до юриста за консультацією, наскільки правомірними є вимоги виконавчих органів.

Чи регулюються ці відносини Цивільним кодексом? Як діють в часі акти цивільного законодавства? Вирішіть справу.

4.Сидоренко пред’явив позов до готелю «Київ» про відшкодування вартості речей (пальто, костюму та електробритви), які були вкрадені під час його проживання в готелі. Відповідач заперечував проти позову, посилаючись на те, що Сидоренко відповідно до розпорядження адміністрації готелю повинен був здати свої речі на зберігання в камеру схову, яка працює цілодобово. В іншому випадку адміністрація не несе відповідальності за зникнення речей. Крім цього він послався на Правила проживання в готелях міста, які були затверджені головою держадміністрації міста, в яких зазначено, що готель не відповідає за втрату речей, не зданих до камери схову.

Адвокат Сидоренко звернув увагу суду на те, що розпорядження адміністрації готелю не є актом цивільного законодавства, крім цього воно суперечить ст. 975 ЦК, відповідно до якої готель відповідає за схоронність речей, внесених до готелю особою, яка проживає в ньому.

Поясніть правила співвідношення законів та підзаконних нормативних актів. Визначте систему цивільного законодавства та вирішіть справу.

5. Богуславський Н. під час подорожі на автомобілі збив Вавилову М., який у зв’язку з цим було заподіяно шкоду. Пізніше Вавилова звернулася до суду з вимогою про відшкодування заподіяної шкоди. Богуславський заявив, що він у кримінальному судочинстві був визнаний невинним і звільнений від відповідальності, тому він не може нести відповідальності, тому ж ст. 1166 ЦК України передбачає вину як обов’язкову умову такої відповідальності. На це адвокат Вавилової зауважив, що в цій ситуації треба користуватись не загальною, а спеціальною нормою – ст.1187 ЦК України, відповідно до якої Богуславський має нести відповідальність за скоєні ним дії.

Поясніть позицію адвоката потерпілого. Як співвідносяться загальні і спеціальні норми цивільного законодавства?

 

Тема №2 Цивільні правовідносини.

 

Семінарське заняття – 2 години

Питання

1. Поняття цивільного правовідношення.

2. Загальна характеристика суб’єктів і об’єктів цивільних правовідносин.

3. Зміст цивільно-правових відносин.

4. Види цивільних правовідносин.

 

1. Суд відмовив громадянину Д. У прийнятті позовної заяви, посилаючись на те, що такі відносини, про які йдеться в позові, не врегулювані нормами цивільного законодавства. Чи правильна аргументація суду? Відповідь обґрунтуйте.

2. Рішенням Летичівського міськвиконкому гр-нові Маринюку було надано трьохкімнатну квартиру на сім'ю з чотирьох чоловік. На підставі цього рішення Маринюк звернувся до житлово-експлуатаційної контори з ордером на квартиру та заявою про укладення з ним договору найму житлового приміщення, в чому йому відмовили. Гр-н Маринюк звернувся до юрисконсульта із запитання з приводу правомірності відмови. Які юридичні факти мають місце? Чи є вони підставою для виникнення цивільних прав та обов'язків? Що таке юридичний склад?

3. Внаслідок удару блискавки під час грози згоріла дача, що належала громадянину Бойкові, яка була застрахована останнім. Які юридичні факти мають місце в даному випадку? Які юридичні наслідки вони породжують?

4. До суду звернулася громадянка Алікова з вимогою відібрати у громадянки Чех Г. автомобіль, який належав на праві власності рідному братові Алікової - Чеху В. у лютому 2009 року Чех В. помер, залишивши заповіт, в якому все майно заповідав сестрі Аліковій. Але відповідачка відмовляється передати все майно сестри колишнього чоловіка (позивачці), посилаючись на те, що через два місяці після смерті чоловіка у неї народився син від нього, а малолітні діти мають право на обов’язкову частку у спадщині, незалежно від змісту заповіту. Проаналізуйте які юридичні факти мають місце, чи є вони підставою для виникнення цивільних правовідносин.

Завдання 1: Скласти схему співвідношення системи цивільного права зі структурою ЦК У.

Завдання 2: Скласти схему структури підрозділів та основних інститутів цивільного права.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)