АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема № 4 Захист цивільних прав та інтересів

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  3. Визначення зон захисту блискавковідводів методами зихисного кута, фіктивної сфери і у разі застосування захисної сітки
  4. Відшкодування шкоди, завданої особою у разі здійснення нею права на самозахист
  5. Г ояитії захисту пряв учасників виконавчого провадження
  6. Гарантії захисту прав учасників виконавчого провадження
  7. Гарантії захисту прав учасників виконавчого провадження
  8. Гарантії захисту пряв учасників виконавчого прюваджспня
  9. Гарантії та захист прав місцевого самоврядування
  10. Глава 10. Гарантії захисту прав учасників
  11. Гуморальні фактори імунного захисту
  12. Діяльність органів прокуратури щодо протидії та запобігання злочинам неповнолітніх, захисту їх прав і свобод

 

Семінарське заняття – 4 години

Питання

1. Положення про захист цивільних прав та інтересів.

2. Захист цивільних прав та інтересів судом.

3. Захист цивільних прав та інтересів у адміністративному порядку.

4. Захист цивільних прав та інтересів нотаріусом.

5. Самозахист цивільних прав та інтересів.

 

Завдання 1: Скласти схему способів захисту цивільних прав.

Завдання 2: Скласти порівняльну таблицю суб’єктивного цивільного право та правоздатності.

1. Старцев, Федоренко та Григорян ремонтували огорожу біля будинку Марченка. При цьому вони пошкодили дах сараю, який знаходився біля огорожі. Вартість необхідного ремонту склала 340 грн. Марченко звернувся з позовом до Федоренка про тсягнення 340 грн., але останній погодився заплатити лише 150 грн., оскільки шкоду заподіяв не тільки він, а і Старцев та Григорян. Чи були в даному випадку підстави виникнення цивільних прав та виконання обов'язків? Який спосіб захисту цивільних прав та інтересів може бути використаний в даний ситуації?

2. Богуславський під час подорожі на автомобілі збив Вавилову, якій у зв'язку з цим було заподіяно шкоду. Чи є в даному випадку підстави виникнення цивільних прав та виконання обов'язків? Який спосіб захисту цивільних прав та інтересів може бути використаний в даний ситуації?

3. Будівельник Маліков прийняв на себе зобов'язання протягом року побудувати будинок Скрябіну. Виконав половину роботи, Маліков помер. Син Малікова, будучи його спадкоємцем, зажадав від Скрябіна сплатити вартість виконаної його батьком частини роботи. Скрябін відмовився задовольнити вимогу, посилаючись на незавершеність роботи. Які юридичні факти мають місце вданому випадку? Яким чином син Малікова може захистити свої права та інтереси?

4. Громадянин Кравчик, спалюючи сміття на власній присадибній ділянці, необережно підпалив дерево та сарай сусіда, чим завдав йому шкоди на суму 7000 грн. Сусід звернувся до суду з вимогою, щоб Кравчик посадив аналогічне дерево на його ділянці та відшкодував завдані збитки. Які способи та форми захисту застосував сусід Кравчика?

5. Громадянин Пугач С. уклав договір підряду на будівництво з його матеріалів літнього дерев'яного будиночку на дачній ділянці з громадянами Ковалем О. та Павлюком А. Роботи були розпочаті у вересні і виконувалися відповідно до умов договору. У квітня, ще до закінчення виконання підрядниками роботи, сталася повінь, внаслідок якої недобудований будиночок зруйнувався, а залишки матеріалів знесло течією. Пугач С. пред’явив до Коваля О. та Павлюка А. вимогу відшкодувати йому збитки. Чи порушено у даному випадку принципи виконання цивільного обов’язку? Чи повинні Коваль та Павлюк відшкодовувати шкоду?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)