АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Професійні порушення медичних працівників

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  2. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  3. Адміністративне правопорушення, його склад.
  4. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  5. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  6. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  7. Відповідальність за порушення законодавства в галузі стандартизації
  8. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
  9. Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства.
  10. Відповідальність за порушення трудового законодавства і правил з охорони праці
  11. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ВЧИНЕНІ ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  12. Документи з контрактної системи наймання працівників.

На всіх етапах свого розвитку суспільство висуває до лікаря та молодших медичних працівників (медичних сестер, фельдшерів, акушерок та ін.) високі вимоги, які передбачають недопущення в їх діяльності професійних помилок, особливо тих, що призводять до тяжких втрат здоров’я або навіть до передчасної смерті.

Причини професійних злочинів: безвідповідальність, самовпевненість, відсутність професіоналізму, несумлінність, зазнайство, фальшиве самолюбство, замовчування своїх упу­щень в роботі. Медичний працівник повинен бути готовим чесно визнати свої помилки та по-діловому вислухати критику колег за недоліки в ро­боті, але обговорення помилок, як правило, слід проводити без при­сутності пацієнта з метою попередження їх в подальшій роботі. Від­критий, науковий аналіз причин професійних помилок і недоліків у роботі — невід’ємна умова руху вперед, найважливіший засіб майс­терності медичних працівників, виховання в них високого професій­ного обов’язку перед пацієнтами.

Посадові злочини медичної сестри: порушення професійних обов’язків, розкрадання ліків, ненадання допомоги, професійні помилки, ненависне вбивство, розголошення медичної таємниці.

Згідно зі ст. 131 Кримінального кодексу України, неналежне ви­конання медичним, фармацевтичним або іншим працівником своїх професійних обов’язків унаслідок недбалого чи несумлінного став­лення до них, що спричинило зараження особи вірусом імунодефі­циту людини (ВІЛ) чи іншим невиліковним інфекційним захворю­ванням, яке є небезпечним для життя людини, карається обмежен­ням волі на термін до трьох років або позбавленням волі на той самий термін з позбавленням прав обіймати певні посади або зай­матися певною діяльністю на термін до трьох років.

Згідно зі ст. 132 Кримінального кодексу України, розголошення службовою особою лікувального закладу, допоміжним працівником, який самочинно здобув інформацію, або медичним працівником ві­домостей про проведення медичного огляду особи на виявлення зара­ження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфек­ційної хвороби, що є небезпечною для життя людини, або захворювання на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та його результатів, що стали їм відомі у зв’язку з виконанням службових професійних обов’язків, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковува­них мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на тер­мін до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на термін до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років або без такого.

Згідно зі ст. 145 Кримінального кодексу України, умисне розго­лошення лікарської таємниці особою, якій вона стала відома у зв’язку з виконанням професійних чи службових обов’язків, якщо таке діяння спричинило тяжкі наслідки, карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або гро­мадськими роботами на термін до двохсот сорока годин або позбав­ленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльніс­тю на термін до трьох років, або виправними роботами на термін до двох років.

Порушення медичними працівниками можна умовно поділити на три групи порушень: технічні, тактовні і діагностичні.

1. Порушення технічні: випадки, коли під час операцій в порожнинах знайшли сторонні предмети (затискачі, мар­леві серветки), помилкове введення лікарського препарату внаслідок переплутування пацієнтів або лікарського засобу.

2. Порушення тактовні: будь-які нетактовні дії, передусім відносно пацієнта.

1. Порушення діагностичні: помилковий діагноз лікаря, несвоєчасне попередження чи виявлення можли­вого ускладнення, недостатньо правильно вибрана тактика комп­лексу лікувальних заходів тощо.

Причини лікарських помилок можуть бути об’єктивними і суб’єктивними. Об’єктивні помилки частіше всього пов’язані зі змі­ною поглядів на лікування відповідного захворювання.

Ятрогенії – хвороби, патологічні стани, які викликані фаховими діями мед. працівників (необережними висловлюваннями, вчинками).

Егогенія – згубні самовпливи пацієнта у зв’язку з певним станом здоров’я чи хворобою, спричинені помилковими трактуваннями пацієнтом свого стану через неповну або невірну інформацію про його проблеми із здоров’ям та шляхи і можливості їх розв’язання.

Егротогенія – взаємовплив пацієнтів, який може бути позитивним або негативним (під час госпіталізації необхідно враховувати проблему сумісності пацієнтів).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)