АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні вимоги до усного виступу

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. Бланк документа, вимоги, що пред’являються до нього.
  4. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  5. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  6. Види службових листів. Ділове листування. Вимоги до офіційного листування. Етикет ділового листування.
  7. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  8. Вимоги безпеки під час виконання роботи.
  9. Вимоги для системи контролю доступу
  10. ВИМОГИ ДО БЛАНКІВ ДОКУМЕНТІВ ТА ОФОРМЛЮВАННЯ ДОКУМЕНТІВ
  11. Вимоги до виробничих приміщень
  12. Вимоги до вступу у магістерській роботі

Семінарське заняття №4

Тема: “Основні вимоги до усного виступу

Мета: З’ясувати структуру усного виступу, основні вимоги до нього. Сформувати уміння конструювати вступ, робити висновки, а також рецензувати усний виступ.

Обладнання: навчальні підручники, методичні рекомендації.

Основні поняття теми: вимоги до усного виступу, конструкція усного виступу, рецензування усного виступу, правила суперечки.

Хід заняття:

1. Перевірка теоретичних знань.

2. Виконання практичного завдання.

Питання для обговорення:

1. Характеристика основних вимог до усного виступу.

2. Вміння робити висновки.

3. Оволодіння технікою конструювання усного виступу.

Основна література:

1. Самостійна робота студента: Методичні рекомендації студентам першого курсу індустріально-педагогічного факультету / М.І. Акименко, С.В. Завацький, В.П. Сиченков – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка, 2000.

2. Бабич Н.Д. Основи культури мовлення. – Львів., "Світ": 1990.

3. Пунский В.О. Азбука учебного труда. – М.: Просвещение, 1988.

Короткий зміст теми:

Відсутність вміння правильно говорити проявляється не тільки на заняттях, але й у виступах на зборах, в повсякденному житті: не можеш переказати кінофільм, що сподобався; описати певні події, щось пояснити товаришеві.

Добре володіти усним мовленням – це одна з головних професійних вимог до вчителя.

Основні вимоги до усного виступу.

В будь-якому усному виступі (і у відповіді учня на уроці, і в промові на зборах, в доповіді, лекції) головне – зміст. Тому перш за все потрібно знати матеріал з приводу якого ви робити виступ і що конкретно ви хочете сказати. Якщо ж до виступу ви не готові, то ніяка; красномовність вам не допоможе.

Структура усного виступу:

1. Яскравий вступ.

2. Основний зміст.

3. Узагальнюючі висновки.

Важливу роль відіграє побудова виступу. Потрібно заздалегідь продумати початок виступу (вступ): можна розпочати з постановки головного питання, або розкрити значення теми, що розглядається, або відразу зацікавити слухачів, навівши яскраві факти, які пов”язані з темою вашого виступу. Щоб аудиторія, яка присутня на вашому виступі, побачила, що лектор уже прибув і почав свій виступ.

При викладі основного змісту виступу необхідно не тільки поділити його на змістовні частини (пункти), але і в кожній частині виділити складові елементи (підпункти), тобто при підготовці до виступу треба скласти розгорнутий план, який ви використаєте під час своєї промови. У плані і безпосередньо у самому виступі потрібно дотримуватися строгої послідовності, робити чіткі переходи від одного питання до іншого, підкріплювати висловленні думки переконливими аргументами та конкретними прикладами. І в разі втрати думки ви зможете завжди подивитися в план який допоможе налаштуватися на потрібний курс виступу.

Закінчуючи свій виступ, зробіть узагальнюючий висновок, який словесно можна виділити так: "Таким чином...", "Отже...". "Все це свідчить про...". І не забудьте подякувати слухачам за увагу.

Багато залежить і від словесної форми виступу. Необхідно якомога ширше використовувати словниковий запас мови (не забувайтеся його поповнювати шляхом перечитування книжок). Намагайтеся підсилити емоційність виступу, щоб він не тільки впливав на розум слухачів, але й викликав певні почуття.

Важлива також і техніка мовлення. Головним її складовим елементом є інтонація, вміння вимовляти слова та фрази з певним підтекстом. Емоційне забарвлення слів, зміна сили звучання голосу, прискорення або уповільнення темпу мовлення, підвищення або зниження тону виступу – все це дозволяє уникнути монотонності, виділити основні думки, висновки. Потрібно також удосконалювати свою дикцію: правильно, чітко вимовляти всі звуки та слова.

Вирішальне значення має також контакт із слухачами. Щоб мати такий контакт, необхідний „зворотній зв’язок”: виступаючий повинен весь час слідкувати за тим, як його слухають, як сприймається аудиторією все те, про що він говорить. І якщо бачиш, що тебе перестали слухати, що увага зменшилась, значить потрібно змінити частково щось у своєму виступі: перейти до більш цікавого матеріалу, поставити перед слухачами якісь запитання, посилити емоційність свого мовлення.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)