АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Проблема буття. Онтологія

Читайте также:
  1. II. Проблема социокультурной динамики – центральная тема в творчестве П. Сорокина.
  2. Арал проблемасы
  3. Бел. нац.-культ. идентичность как проблема художест. и научного осмысления.
  4. Биологическое разнообразие. Генетический полиморфизм популяций как основа биологического разнообразия. Проблема сохранения биоразнообразия
  5. Взаимосвязь музыкального воспитания, обучения и развития как теоретическая и методическая проблема.
  6. Виды деградации почв,продовольственная проблема
  7. Вопрос №3. Проблема познаваемости мира и поиски метода научного познания.
  8. вопрос. Денежная масса и проблема ликвидности.
  9. Вплив автомобільного транспорту на стан атмосферного повітря як наукова проблема
  10. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  11. Государственная политика в сфере СМИ. Проблема цензуры
  12. Демографическая проблематика в печати

Онтологія – вчення про буття. Поняття “буття”. Специфічна особливість змісту категорії буття. Основні теми пов’язані з проблемою буття в філософії.

Концепція буття в історії філософії. Буття як незмінне, нерухоме (Парменід) і буття як мінливе (Геракліт). Арістотель про різні форми буття. Світ буття Плотіна. Монізм, дуалізм, плюралізм в новочасній філософії. Проблема буття в сучасних концепціях (М. Гайдеґґер).

Основні форми буття. Матеріальне буття, ідеальне буття, людське буття, соціальне буття. Ноуменальне та феноменальне буття.

Специфіка людського буття.

 

Змістовий модуль 2. Гносеологія, філософія культури, соціальна філософія

Тема 5. Проблема пізнання. Гносеологія

Гносеологія як вчення про пізнання. Теорія пізнання як сфера філософського знання, її предмет. Різниця між гносеологією та епістемологією.

Основні визначення пізнання. Пізнання як співвідношення об’єкта і суб’єкта пізнання. Основні принципи сучасної гносеології. Творчість як конструктивний принцип пізнання. Основні форми творчості. Свобода творчості.

Основні види пізнання. Чуттєве пізнання, його форми та особливості. Раціональне пізнання та його форми. Єдність чуттєвого і раціонального рівнів пізнання. Інтуїтивне пізнання.

Характерні риси наукового пізнання. Поняття наукового методу. Характеристика основних наукових методів.

Поняття істини в філософії. Історичний огляд проблеми істини. Основні концецпії істини.

Діалектика як філософський метод та теорія навколишньої дійсності. Закони діалектики. Основні категорії діалектики.

 

Тема 6. Філософія культури

Основні риси духовного життя суспільства. Поняття культури та її сутнісні начала. Історичність культури. Основні ознаки і властивості культури. Основні аспекти поняття культури.

Символічна природа культури. Культура і цивілізація. Плюралізм сучасних культур і цивілізацій. Людиномірна сутність культури. Діалоговий характер культури. Загальнозначущість і елітарність культури.

Культура як ціннісне ставлення людини до світу. Естетичні цінності людини. Краса як універсальна цінність. Етичне начало в культурі. Свобода і відповідальність як цінності сучасної культурі.

Діалектика національного і загальнолюдського в культурі. Історія української культури. Проблема сучасного національного відродження і культура сучасної України.

Головні тенденції розвитку культури на початку ХХІ ст.. Постмодернізм. Масова культура. Глобалізація. Проблема кризи сучасної культури.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)