АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія

Читайте также:
  1. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  2. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  3. Вопрос 1 Административно-правовой статус: понятие, особенности, структура, виды
  4. Вопрос.Объект,предмет,метод и задачи демографии.
  5. Гражданское право: понятие, предмет, методы, источники.
  6. Для того, щоб бути хорошим викладачем-педагогом необхідні лише дві умови – досконально знати і любити свій предмет, поважати і любити своїх учнів.
  7. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  8. Загальна характеристика договору (предмет, форма, сторони)
  9. Инвест-ии и долгосрочн. активы:понятие, структура, источ-кифинансиров-. Методы оценки эффект-тиинвестиц-х проектов.
  10. її місце серед наук, структура, основні поняття і підходи.
  11. Лекція 1. Предмет, завдання та основні поняття екології. Основні поняття системного підходу в екології

Гносеологія – наука, що вивчає методи і способи пізнання. Істиина і шлях пізнання - у гносеології. Що таке людина? Яке місце людини у світі? Принципи – фундамент, методи – технології, форми – матеріал побудови.

Онтологія – вивчає буття, а гносеологія – чи можливе пізнання буття.

 

Гносеологія і Аксіологія. Екзистенціал. зміст філ. дисциплін.

У гносеології у центрі уваги опиняється вже точка зору індивідів роду «Людина», і з’являється свідомість роду.

Цінність - сенс життя окремої особи. З цінностей виходить позиція особистості. Будь-яку філ. позицію можна висловити в категоріях.

Від чуттєво-конкретного погляду на світ ми переходим на абстрактний. І головною цінністю стає – істина.

 

Об. і суб діалектика. Їх співвідношення.

Діалектика. Суб. і об. діалектика. Разом – утворюють істинне мислення про світ. Принципи діалектики. Форми: суб., об., чуттєве, раціональне, історичне, логічна, абстрактне, конкретне. Методи: спостереження, експеримент, моделювання, індукція, дедукція, аналіз і синтез.

 

Аргументи Агностицизму, принцип діяльнісного відображення.

Агностицизм – критична позиція в пізнанні. Агностицизм заперечує головну тезу гносеології – можливості пізнання об’єктивної реальності, через суб’єтивний досвід. Ідеалісти – суб. думка, не може співставлятись з об. точкою зору на світ. Кант допускав існування речей поза нашою свідомістю, неусвідомлені, які існують самі в собі. Поява Агностицизму в сучасному прояві зумовлюється диференціацією філософських позицій позицій на різних етапах, і також в тому, щоб примирити релігійні і наукові концепції світогляду.

Суб’єкт і об’єкт пізнання

Вихідний момент – зустріч їх. Суб’єкт (індивід., колективний) – хто пізнає, об’єкт (матер. і духов.) – що пізнається.

Пізнання: 1) Суб’єктом об’єкта – пізнання ззовні; 2) Суб’єктом самого себе – всередині.

Принципи єдності діалектики, логіки, гносеології.

Єдність їх – принцип марксистсько-ленінської філософії за якою Матеріалістична діалектика – вчення про загальні закони розвитку, є і логікою і гносеологією. Першим цю теорію висунув – Гегель, але звів предмет філософії до логіки.

Введення у філософію принципу практики, що дало змогу застосувати до логіки й гносеології принципів розвитку й історизму. На цій основі подолано розрив між онтологією, логікою та гносеологією.

Матеріалістична діалектика – вчення про форми й закони розвитку об. дійсності і про форми і закони пізнання її, знаходження правильного мислення.
Ленін казав: «Не треба 3 слів: це одне й те саме».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)