АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Філософія як універсальний тип знань

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія
  3. Антропо-соціальна філософія Гегеля
  4. Антропологічна філософія Л.Фейєрбаха
  5. Визначення терміну філософія
  6. Вкажіть, хто вперше використав термін “філософія” як визначення особливої сфери знання?
  7. Г) філософія
  8. Д) релігійна філософія
  9. До програми навчання Академії входили слов’янська, грецька, польська, латинська мови, граматики цих мов, риторика, діалектика, астрономія, математика, філософія, богослов’я.
  10. Досократична філософія.
  11. Енциклопедична філософія Д.Дідро, Ж.Л.д’Аламбер
  12. ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКА ФІЛОСОФІЯ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

 

Походження філософії, її предмет. Світогляд, його сутність і структура. Історичні типи світогляду: міф, релігія, філософія, їх особливості, подібність та відмінності. Функції філософії

Основні проблеми і основне питання філософії. Специфіка філософського знання.

Філософія в системі духовної культури людини і суспільства, орієнтація філософії на суспільні цінності, на пізнання людини. Значення філософії в житті суспільства і людини. Філософія і управління людиною і суспільством.

 

Тема 2. Історико-філософський процес

 

Основні етапи розвитку філософії: філософія стародавніх Індії, Китаю, Греції, Риму; філософія середньовіччя; філософія епохи Відродження; філософія Нового часу і Просвітництва; німецька класична філософія; посткласична філософія ХІХ-ХХ ст.: філософія марксизму, позитивізм, емпіріокритицизм, ірраціоналізм, неокантіанство, “філософія життя”. Основні принципи класичної філософії.

Характерні риси суспільно-політичного життя і духовної культури ХХ – ХХІ ст. і їх відображення в філософській думці.

Позитивізм і його сучасні форми. Прагматизм і його еволюція. Екзистенціальна філософія і її різновиди. Психоаналіз і неофрейдизм. Проблеми знання, мови, розуміння у філософії ХХ-ХХІ ст. Постмодернізм в сучасній філософії. Еволюція релігійної філософії у ХХ -ХХІ ст.

Проблема управління людиною і суспільством в історії філософії.

Основні етапи розвитку філософії в Україні: докласичний (ІХ-ХVІІ ст.), класичний (ХVІІІ-ХІХ ст.), сучасна філософська думка в Україні (ХХ- ХХІ ст.).

Духовна культура Київської Русі – джерело української філософської думки Філософсько-гуманістичні позиції українських філософів другої половини ХІІ- XVII ст. Роль Києво-Могилянської академії в розвитку та розповсюдженні філософських знань (Ф.Прокопович, С.Яворський, Г.Кониський та ін.).

Філософсько-соціологічні та етико-гуманістичні погляди Г.С.Сковороди.

Філософія українського романтизму ХІХ ст. Світоглядні позиції членів Кирило-Мефодіївського товариства (Т..Шевченко, П.Куліш, М.Костомаров).

Професійна філософія в Україні к. ХІХ - п. ХХ. ст.: духовний та університетський напрями (П.Лодій, О.Новицький, П.Юркевич, О.Козлов, П.Левицький, С.Гогоцький, Г.Челпанов).

Українська філософська та суспільно-політична думка другої половини ХІХ-ХХ ст. Філософські погляди М.Драгоманова, М.Грушевського, В.Антоновича, В.Вернадського. Філософсько-соціологічні погляди представників української революційної демократії (І.Франко, Л.Українка, П.Грабовський).

Вплив марксизму на розвиток філософії в Україні після 1917 р.

Філософська думка в українській діаспорі (В.Винниченко, В.Липинський, Д.Донцов, О.Кульчицький).

Українська філософія в контексті сучасної світової культури.

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)