АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Платіжні доручення

Читайте также:
  1. Валютно-фінансові і платіжні умови зовнішньоторговельних угод.
  2. Платіжні вимоги-доручення
  3. Платіжні та розрахункові баланси

Навчально-методична карта заняття

№ спеціальності 5.091504, 5.090512 молодший спеціаліст

Предмет: Фінанси підприємств

 

Тема: Форми безготівкових розрахунків

 

Обсяг навчальних годин: 2

Тип заняття: Самостійна робота студента № 2

Дидактична мета: Розрахунки із застосуванням платіжних доручень, платіжних вимог-доручень, чеків акредитива, векселя.

Виховна мета: Виховувати професійну відповідальність за довірену сферу діяльності, впевненість в необхідності отримуємих знань, поваги до інтелектуальної праці та власності.

Розвиваюча мета: Розвивати економічне мислення та творчі здібності студентів відповідно до теми.

Забезпечення заняття (наочно-демонстраційний та роздатковий матеріал):

Література: 1) А.М.Поддєрьогін Фінанси підприємств, підручник, 4е видання, К., КНЕУ, 2002, с.35-50

 


САМОСТІЙНА РОБОТА № 2

ТЕМА 2. Форми безготівкових розрахунків

План:

Платіжні доручення.

Платіжні вимоги-доручення.

Розрахунки чеками та акредитивами

Вексельна форма розрахунків

Платіжні доручення.

Для здійснення безготівкових розрахунків можуть застосовуватись такі платіжні документи:

1. Платіжне доручення;

2. Платіжна вимога-доручення;

3. Платіжна вимога;

4. Розрахунковий чек;

5. Акредитив;

6. Вексель.

1. Платіжне доручення — розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника банку, котрий його обслу­говує, про списання зі свого рахунка зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок одержувача.

Платіжні доручення застосовуються в розрахунках за плате­жами товарного і нетоварного характеру.

Розрахунки дорученнями можуть здійснюватись:

  • за фактично відвантажену (продану) продукцію (виконані Роботи, надані послуги тощо);
  • у порядку попередньої оплати (якщо це обумовлено дого­вором).
  • для завершення розрахунків за актами звірки взаємної заборгованості підприємств;
  • для перерахування підприємствами сум, які належать фізичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їхні рахунки в банках;

Оформляючи платіжне доручення, платник надає повну ін­формацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюєть­ся перерахування коштів одержувачу. Ця інформація наводиться в реквізиті платіжного доручення «Призначення платежу». Банк перевіряє заповнення цього реквізиту лише за зовнішніми ознаками.

Розрахунки платіжними дорученнями здійснюються за рис. 1.

 

1 — постачальник відвантажує продукцію (виконує роботи, послуги); 2 — поста­чальник виставляє рахунок-фактуру за продукцію, роботи, послуги; 3 — покупець подає до банку, що його обслуговує, платіжне доручення; 4 — банк покупця списує з його ра­хунка кошти; 5 — банк покупця повідомляє покупця — власника рахунка про списання коштів; 6 — банк покупця передає електронним зв'язком або надсилає платіжне дору­чення на відповідну суму до банку постачальника; 7 — банк постачальника (отримувача коштів) зараховує кошти на рахунок постачальника; 8 — банк постачальника повідом­ляє постачальника про надходження коштів на розрахунковий рахунок випискою з роз­рахункового рахунка.

Розрахунки платіжними дорученнями — одна з найпоширеніших форм безготівкових розрахунків у господарському обороті України. Позитивною стороною такої форми розрахунків є її універсальний характер і відносно простий та швидкий документооборот.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)