АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

На території виробничо-господарських комплексів, л/с

Читайте также:
  1. Анкета експертної оцінки території населеного пункту
  2. Граничні значення коефіцієнтів, які враховують ступінь містобудівної цінності території в межах населених пунктів (Км2)
  3. Дегазація території, будинків, устаткування та інвентарю.
  4. Загальний огляд природи України: кордони, розміри території, рельєф, корисні копалини, клімат, водні об’єкти, рослини, тварини.
  5. Загальні підходи до землеоціночної структуризації території населеного пункту
  6. Залюднення території України
  7. Заселення території України первісними людьми. Їх перші стоянки. Культура населення України в епоху палеоліту.
  8. Знезаражування території, будівель, споруд, та майна.
  9. Історія господарського освоєння території
  10. Класифікація об’єкта ПЗФ, їх функції, сучасний стан, та функціонування на території України.д
  11. Кочові племена на території України
  12. Культура кіммерійців. Скіфо-сарматська культура на території України.

 

Ступінь вогнестійкості будівлі Об’єм будівлі, м3
до 3000 3000–5000 понад 5000
І та ІІ      
ІІІ      
ІУ та У      

 

В основному це витрата води на зовнішнє пожежогасіння для громадських будівель і місць масового зберігання грубих кормів об’ємом понад 1000 м3, відносячи їх до будівель V ступеня вогнестійкості (табл. 6.1). Розрахункова витрата води на зовнішнє пожежогасіння для жилих зон поселень приймається така:

 

Кількість жителів, чол. до 500 500–5000 5000–20000
Витрата води, л      

 

 

Розрахункова кількість одночасних пожеж приймається: для території жилої зони поселення і виробничо-господарського комплексу площею до 150 га – 1 пожежа; понад 150 га – дві пожежі по двох будівлях, для яких потрібна найбільша витрата води.

У місцях сільської забудови корисна ємкість водойм приймається в межах 50–150 м3.

Корисний об’єм водойми складається із загального наповнюваного об’єму за вирахуванням об’єму льоду і мертвих просторів, з яких вода не може бути забрана. Для відкритих протипожежних водойм їх об’єм слід встановлювати з урахуванням випаровування води, що відбувається влітку, і замерзання її в зимовий час.

Глибина води водойми-копані має бути не менше 2,5 м, водойм-резервуарів має бути не більше 5 м і не менше 2 м.

Проектування протипожежного водопостачання із водойм або резервуарів, обладнаних під’їздами для мотопомп або автонасосів згідно зі СНиП ІІ-Г, 3-62, п.2.7, допускається для підприємств з площею території не більше 20 га, з категорією виробництва В, Г, Д, витратою води на зовнішнє пожежогасіння 20 л/с і менше, а також для населених місць із кількістю жителів не більше 8 тис. чоловік і для окремо розміщених громадських будівель. Отже, за вказаних умов можна обмежитися безводопровідним протипожежним водопостачанням, а за більш високої пожежної небезпеки об’єкта необхідно передбачити протипожежне водопостачання із застосуванням водопроводу.

За призначенням водопроводи поділяються на господарсько-питні, виробничі, протипожежні, об’єднані. Самостійно протипожежні водопроводи будуються рідко. У більшості випадків вони об’єднуються з господарсько-питними або виробничими водопроводами і називаються об’єднаними господарсько-протипожежними або виробничо-протипожежними водопроводами.

Загальна продуктивність господарсько-протипожежного водопроводу населеного місця визначається з розрахунку забезпечення господарсько-питних, виробничих, протипожежних та інших потреб, що приймаються за відповідними нормами витрати води на кожні потреби, зокрема.

Протипожежні потреби складаються з розрахункової витрати води на зовнішнє пожежогасіння через гідранти (табл. 6.2) і внутрішнє пожежогасіння із пожежних кранів, спринклерних, дренчерних та інших пожежогасильних систем і установок.

Об’єм недоторканого протипожежного запасу води Qн.п.з. в системі водопроводу при площі території підприємства менше 150 га, коли розрахункова кількість одночасних пожеж n = 1, визначається за формулою

, (42)

де – розрахункова витрата води на зовнішнє

пожежогасіння за нормами, л/с;

– розрахункова витрата води на внутрішнє

пожежогасіння за нормами, л/с: для житлових і

громадських будівель менше 25 тис. м3 – 2,5 л/с;

для виробничих будівель – 5 л/с;

– розрахункова витрата води спеціальними

засобами пожежогасіння (спринклерні

установки за нормами 30–50 л/с);

– розрахункова витрата води на господарсько-

питні потреби за нормами, л/с: у цехах з

тепловиділенням понад 20 ккал на 1 м3 . год -

45 л на 1 людину за зміну; у решти цехів – 25 л

на 1 людину за зміну;

– розрахункова витрата води на виробничі

потреби, л/с.

Таблиця 6.2


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)