АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕОРЕТИЧНИЙ ВСТУП

Читайте также:
  1. I. Вступительное слово учителя.
  2. БУДУЩЕЕ – НЕ ПЕРЕПУТАЙТЕ УТВЕРДИТЕЛЬНОЕ «ДА» С ВАРИАТИВНЫМ «РАЗРЕШИТСЯ». СИТУАЦИЯ СКОРО ВСТУПИТ В СВОЮ ЗАКЛЮЧИТЕЛЬНУЮ ФАЗУ.
  3. Вимоги до вступу у магістерській роботі
  4. Вопрос 1. Пересмотр, вступивших в законную силу решений, определений в порядке надзора.
  5. Вступ до TCP/IP адресації
  6. Вступ до дисципліни “Логіка”.
  7. Вступ до дисципліни. ВИТОКИ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ
  8. Вступ до курсу “Історія України”. Витоки українського народу та його державності.
  9. ВСТУП ДО ПРОЕКТУ КОНСТИТУЦІЇ У.Н.Р.
  10. Вступ до фаху
  11. Вступ до філософії.
  12. Вступ. Мета. Завдання

Фільтр – це пристрій що пропускає на вихід коливання, частоти яких лежать у його смузі пропускання, яку називають смугою прозорості. Поза цією смугою, тобто у смузі непрозорості фільтр коливання не пропускає.

Частота на границі смуг прозорості і непрозорості називається частотою зрізу. В залежності від розташування смуг прозорості і непрозорості на осі частот фільтри поділяються на фільтри нижніх і верхніх частот(ФНЧ і ФВЧ), смугові та загороджувальні фільтри(СФ і ЗФ). Ідеальні амплітудно-частотні характеристики фільтрів подані на рис.1.

 

 

 

Рис.1. АЧХ різних фільтрів.

 

 

Фільтр низьких частот це схема, яка без змін передає сигнали низької частоти, а на високих частотах забезпечує затухання сигналів і запізнення їх по фазі відносно вхідних сигналів. На рис.3 зображена схема простого RC-фільтра низьких частот, який складається з C1, C2, R2. Амплітудно-частотна(АЧХ) та фазо-частотна(ФЧХ) характеристики фільтра низької частоти показані на рис.2.

Рис.2. АЧХ та ФЧХ фільтра низьких частот.

 

Рис.3. RC-фільтр низької частоти.

Фільтр високих частот - це схема, яка без змін передає сигнали високих частот, а на низьких частотах забезпечує затухання сигналів і випередження їх по фазі відносно вхідних сигналів. На рис.4 зображена схема простого RC-фільтра високих частот. Амплітудно-частотна(АЧХ) та фазо-частотна(ФЧХ) характеристики фільтра високої частоти зображені на рис.5.

Рис.4. RC-фільтр високої частоти.

 

Рис.5. АЧХ та ФЧХ фільтра високих частот.

Шляхом послідовного з’єднання фільтрів високих та низьких частот можна отримати смуговий фільтр. Його вихідна напруга дорівнює нулю на високих та низьких частотах. Амплітудно-частотна(АЧХ) та фазо-частотна(ФЧХ) характеристики смугового фільтра зображені на рис.6.

Смуговий фільтр можна трансформувати в загороджувальний. Амплітудно-частотна(АЧХ) та фазо-частотна(ФЧХ) характеристики загороджувального фільтра зображені на рис.7. На відміну від смугового частотна характеристика коефіцієнта передачі має мінімум на частоті резонансу. Загороджувальні фільтри дають можливість подавляти сигнал у визначеному діапазоні частот.

 

Рис.6. АЧХ та ФЧХ смугового фільтра.

 

 

Рис.7. АЧХ та ФЧХ загороджувального фільтра.

 

Якщо повернутися до ідеальної АЧХ, наприклад, фільтра низьких частот рис.1 то виявиться що ми не можемо реалізувати такий фільтр. Тому необхідна апроксимація характеристики. Цю характеристику апроксимують функцією , де в смузі прозорості і - в смузі непрозорості. Функцію вибирають такою щоб задовольняла умови фізичної реалізованості, тобто була дійсною і раціональною функцією . Таким вимогам відповідають апроксимації за Баттевортом, коли , або за Чебишевим, коли , де - поліноми Чебишева. Апроксимацію за Баттевортом називають максимально гладкою, а апроксимацію за Чебишевим називають рівно хвильовою. Число n називають порядком фільтра. Чим воно більше, тим точніша апроксимація, але при цьому збільшується кількість елементів фільтра.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)