АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Звільнення від кримінальної відповідальності

Читайте также:
  1. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  2. В нормах Особливої частини кримінального права передбачені умови звільнення від кримінального покарання за окремі види злочинів.
  3. В якій відповіді (відповідях) правильно вказані необов’язкові (факультативні) види звільнення особи від кримінальної відповідальності, передбачені чинним КК України?
  4. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  5. Види господарсько-правової відповідальності.
  6. Види матеріальної відповідальності працівників
  7. Визначте, які види звільнення від кримінальної відповідальності є обов’язковими для суду, а які необов’язковими.
  8. Вкажіть вид (види) звільнення особи від кримінальної відповідальності в числі підстав (умов) якого (яких), є вчинення нею злочину невеликої або середньої тяжкості вперше.
  9. Диференціація кримінальної відповідальності.
  10. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.
  11. Звільнення від відбування покарання з випробуванням.
  12. Звільнення від відбування покарання у зв'язку з закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

Особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності:

1) у випадках, передбачених ККУ,

2) на підставі закону про амністію

3) на підставі акту помилування.

Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених ККУ, здійснюється виключно судом. Такими випадками є:

- звільнення від кримінальної відповідальності у зв‘язку з дійовим каяттям (особа, яка вчинила вперше злочин невеликої тяжкості звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона щиро покаялася, сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала збитки, усунула заподіяну шкоду).

- Звільнення від кримінальної відповідальності у зв‘язку з передачею особи на поруки (особа вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, щиро покаялася, колектив підприємства, установи взяв її на поруки, якщо на протязі року виправдає довіру колективу та не буде порушувати громадський порядок).

- Звільнення від кримінальної відповідальності у зв‘язку з примиренням винного з потерпілим – (особа вчинила злочин невеликої тяжкості, примирилася з потерпілим, відшкодувала збитки або усунула шкоду).

- Звільнення від кримінальної відповідальності у зв‘язку із зміною обстановки – (особа вперше вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, на час розслідування або розгляду справи в суді внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною).

- Звільнення від кримінальної відповідальності у зв‘язку із закінченням строку давності. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) 2 роки – у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) 3 роки – у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

3) 5 років – у разі вчинення злочину середньої тяжкості,

4) 10 років – у разі вчинення тяжкого злочину,

5) 15 років – у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Давність не застосовується у разі вчинення злочинів проти миру, безпеки людства. (ст.437 -489).

Крім зазначених видів звільнення від кримінальної відповідальності суд може застосувати:

- звільнення від відбування покарання з випробуванням (іспитовий строк від 1 до 3 років) вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 7 років;

- умовно-дострокове звільнення від відбування покарання;

- звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей до 3 років;

- звільнення від покарання за хворобою.

Суд також може замінити невідбуту частину покарання більш м‘яким покаранням на підставі Закону України «Про амністію» (05.07.2001) або акта помилування.

Амністія (ст.86) –повне або часткове звільнення від кримінальної відповідальності чи від покарання осіб певної категорії, що скоїли злочин.

Помилування - здійснює Президент стосовно визначеної особи. В результаті може бути заміна довічного ув'язнення до ув'язнення на певний строк; повне або часткове звільнення від відбування як основного, так і додаткового покарання; заміна покарання або його не відбутої частини більш м’яким покаранням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)