АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Андрогениi препарати

Читайте также:
  1. Біологічні препарати і стимулятори росту рослин
  2. Гестагенні препарати
  3. Гормональні препарати підшлункової залози
  4. Гормональні препарати щитовидної залози
  5. Лекція: ГОРМОНАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ
  6. Тема 17. СУЛЬФАНIЛАМІДНI ПРЕПАРАТИ
  7. Тема 24. АНТИКОАГУЛЯНТИ, СПАЗМОЛIТИКИ І ПРОТИГIСТАМIННI ПРЕПАРАТИ
  8. Тема 9. ХОЛІНЕРГІЧНІ ПРЕПАРАТИ
  9. Туберкульоз у осіб, що тривало приймають гормональні препарати

Андрогени — стероїдні гормони, Похідні андростану. Вони проявляють біологічну дію подібно до чоловічих статевих гормонів. Природні андрогени синтезуються у корковому шарі наднирників, а також в сім'яниках самців і яєчниках самок. Основним гормоном є тестостерон, який у гормонозалежних органах метаболізується в андростерон, дегідроандростерон, ізоандростерон та інші метаболіти, які також проявляють гормональну дію.

Тестостерон Андростерон

Вибіркова дія андрогенів на статеву систему зумовлена наявністю в органах рецепторів, що акцептують ці гормони. У самців вони забезпечують сперматогенез, підвищують активність сперміїв, поліпшують функцію простати, стимулюють розвиток вторинних статевих ознак, у самок — впливають на естральний цикл і спричинюють стійку фазу диеструсу.

Природні андрогенні гормони мають нетривалу дію. Для пролонгованої дії застосовують тестостерону пропіонат або дипропіонат, метилтестостерон та інші препарати, що повільно резорбуються і діють тривалий час. Після одноразового введення пролонгованих препаратів андрогенна дія проявляється протягом 3-30 днів.

Андрогенні препарати застосовують при статевій перевтомі плідників, самкам їх вводять при дисфункції матки, порушеннях серцево-судинної системи. Вони викликають анабояічну дію. Тестостерон і його препарати — метандростенол, метиландростенодіол, феноболін, нероболін, туринабол розщеплюють білки до амінокислот, які використовуються для синтезу білка м'язової тканини. Анаболічну дію андрогенів застосовують для відновлення м'язової маси тварин, виснажених після перенесених інфекційних захворювань. Однак, застосування андрогенів для стимуляції відгодівлі тва­рин не дає бажаних результатів.

 

Тестостерону пропіонат — Testosteroni propionas, андростерон-4-ол, 17 р-он-3-пррпіонат.

Властивості: білий або злегка жовтуватий кристалічний по­рошок, не розчиняється у воді, добре розчиняється у спирті й ефірі та у рослинних оліях.

Форма випуску: 0,5-, 1, 2,6%-ні розчини в ампулах по 1 мл.

Зберігання: за списком Б.

Дія: це синтетичний препарат, що викликає біологічну дію таку ук, які природний чоловічий статевий гормон тестостерон, але вплив його на статеву функцію самок і самців у 2—3 рази сильніший і триваліший.

Показання, способи і дози застосування: при статевій імпотенції плідників, судинних і нервових порушеннях. Самкам вводять для лікування метритів і вагінітів. Препарат проявляв анаболічну дію, сприяє утворенню білків м'язової тканини і збільшує масу м'язів. У самок пригнічує лактацію. Дози внутрішньом'язово або підшкірної коням, коровам 0,04–0,08 г; вівцям 0,025–0,003; собакам 0,05–0,01 г. Вводять три рази на тиждень.

Метилтестерон — Methyltestostertmum, 17-метиландростерон-4-ол-17 р-он-3.

Властивості: білий або злегка жовтуватий дрібнокристаліч­ний гігроскопічний порошок, без запаху та смаку, не розчиняється у воді, добре розчиняється у спирті, ацетоні, погано — у рослинних оліях. Це синтетичний аналог чоловічого статевого гормону тестостерону. При введенні всередину він не руйнується, повільно всмоктується.

Форма випуску: таблетки по 0,005 і 0,01 г.

Зберігання: за списком Б.

Дія: за фармакологічною дією метилтестостерон менш активний, ніж тестостерону пропіонат» проявляє анаболічну дію і сприяє утворенню білків м'язової тканини.

Показання, способи і дози застосування:дляпідвищення статевої активності плідників, активізації сперматогенезу, прискорення розвитку вторинних ознак у самців. У самок застосовують для пригнічення лактації, лікування метритів і вагінітів. Дози всере­дину: коровам 0,04–0,08 г; собакам 0,005–0,02; котам 0,005–0,006 г.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)