АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гормональні препарати підшлункової залози

Читайте также:
  1. Або одноклітинні залози, серозні, потові, молочні залози.
  2. Андрогениi препарати
  3. Біологічні препарати і стимулятори росту рослин
  4. Гестагенні препарати
  5. Гормональні препарати щитовидної залози
  6. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  7. Лекція: ГОРМОНАЛЬНІ ПРЕПАРАТИ
  8. Механізми розвитку екзокринної недостатності підшлункової залози.
  9. Надниркові залози. Гормони мозкового шару, їх функції.
  10. Тема 17. СУЛЬФАНIЛАМІДНI ПРЕПАРАТИ
  11. Тема 24. АНТИКОАГУЛЯНТИ, СПАЗМОЛIТИКИ І ПРОТИГIСТАМIННI ПРЕПАРАТИ

У підшлунковій залозі утворюються два гормони — інсулін, який забезпечує метаболізм вуглеводів, і ліпокаїн, що регулює метаболізм ліпідів.

Інсулін виробляють р-клітини острівців Лангерганса. Він затри­мує розпад глікогену й прискорює засвоєння цукру клітинами та перетворення його в глікоген і жири, усуває гіперглікемію і явища, що її супроводжують, сприяє засвоєнню молочної кислоти і є ефективним засобом для лікування паралітичної міогемоглобінурії у коней, яка супроводжується нагромадженням молочної кислоти в м'язах.

Інсулін підвищує активність травних ферментів і посилює секрецію шлункового соку та підвищує його кислотність, поліпшує апетит, активізує моторику шлунково-кишкового тракту. Стимулююча дія на травний апарат продовжується 6–8 год, а на синтез ферментів кишечника – 8–10 днів, тому його застосовують при атоніях передшлунків у жуйних тварин. Позитивний вплив інсуліну на синтез білка застосовують для стимуляції відгодівлі тварин. Після одноразового введення стимулююча дія проявляється протягом 3–4 днів.

Інсулін дозують в одиницях дії (ОД). За 1 ОД приймають дозу препарату, яка викликає зниження рівня цукру в крові в таких же кількостях, що і 0,04082 мг стандартного кристалічного інсуліну.

Другим гормоном підшлункової залози є ліпокаїн. Він забезпе­чує обмін фосфоліпідів і прискорює метаболізм жирів. Ліпокаїн впли­ває на утилізацію ліпідів, тому його застосовують при кетозах, гепа­титах, для запобігання розвитку жирової інфільтрації печінки.

Інсулін — Insulinum. Гормональний препарат, який одержують з підшлункової залози забитих тварин.

Властивості: прозора або світло-жовтого кольору рідина кислої реакції (рН 3—3,5) із запахом фенолу.

Форма випуску: інсулін, суїнсулін, інсулін Б, інсулін-лонг у флаконах по 5 мл (у І мл міститься 40 ОД).

З б е р і г а н н я: за списком Б.

Д і я: препарат збільшує проникність клітинних мембран для глю­кози і прискорює засвоєння цукру тваринами. Оскільки можливе різке зниження його рівня в крові, може виникнути гіпоглікемічна кома. Для запобігання шоку через 10–15 хв внутрішньовенне вводять глюкозу. Після підшкірного введення інсуліну гіпоглікемічна дія проявляється через 10–15 хв і триває 4–6 год.

Інсулін активізує фосфорилювання і утилізацію глюкози, в результаті чого зменшується утилізація білка і збільшується утворення жирів, тому його використовують при відгодівлі тварин. Препарати пролонгованої дії — суспензія цинк-інсуліну, інсулін-протамін, інсулін-лонг проявляють фармакологічйу дію протягом 12–96 год. їх застосовують для лікування хронічних порушень функції печінки.

Показання, способи і дози з а сто су ванн я: для лікування атонії передшлунків жуйних тварин, щоб підвищити ферментативну активність шлункового соку й посилити мотори­ку кишечника. При паралітичній міогемоглобінурії коней його вводять з метою зменшення рівня молочної кислоти в м'язах. Виснаженим тваринам дають для посилення обміну речовин і нагромадження пластичних білків. Для відгодівлі свиней інсулін вводять у дозі 0,1–0,5 ОД/кг маси тіла з інтервалом 10 днів. Дози підшкірне: коням 100–200 ОД; коровам 150–300; свиням 25–80; собакам 5–20 ОД.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)